قانون: داستان پناهجویان در اروپا، هر روز ابعاد جدید به خود می گیرد.نکته جالب درباره پناهجویان این است که حداقل نود درصد آنها، مقصدی مثل روسیه یا چین را برای خود، انتخاب نمی کنند و بیشتر دل را به دریای مدیترانه می زنند تا خود را به اروپا برسانند.انگار جذابیت های قاره سبز، بدجوری دل پناهجویان را برده است. حالا اما خبر رسیده که برخی از کشورهای اروپایی در ازای پرداخت پول، می توانند «خشکه» حساب کنند و پناهجویی را به داخل کشورشان، راه ندهند. کشورهای عضو اتحادیه اروپا هنوز در مورد سهمیهبندی پذیرش ۱۲۰ هزار پناهجو به توافق نرسیدهاند. جالب است که بدانید وزرای کشور این اتحادیه پیشنهاد پرداخت پول به جای پذیرش پناهجو را بررسی میکنند.
دیروز سه شنبه، وزرای کشور ۲۸ عضو اتحادیه اروپا در نشستی فوقالعاده در بروکسل بار دیگر سهمیهبندی پذیرش پناهجویان را بررسی کردند. این نشست با هدف کمک به یونان و ایتالیا، دو کشوری که مقصد نخست پناهجویان در اتحادیه اروپا هستند، برگزار شد.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا در هفتههای گذشته اعلام کرده بودند که ۱۲۰ هزار پناهجو را از ایتالیا و یونان به سایر کشورها منتقل میکنند. البته هنوز مصوبهای در مورد اینکه چه کشوری چه تعداد متقاضی پناهندگی میپذیرد، تصویب نشده است.
همزمان شماری از کشورهای شرق اتحادیه اروپا مانند مجارستان، لهستان، چک و اسلواکی تأکید کردهاند که مخالف سهمیهبندی الزامآور پناهجویان هستند.
با این حال دولت آلمان بر خواست خود مبنی بر راهحل تقسیم پناهجویان تأکید دارد. آلمان از پیشنهاد کمیسیون اتحادیه اروپا حمایت میکند.
این پیشنهاد با توجه به معیارهایی مانند قدرت اقتصادی، میزان جمعیت، آمار بیکاری و شمار درخواستهای پناهندگی که پذیرفته شدهاند، تنظیم شده است. اتریش، سوئد، ایتالیا، یونان و فرانسه نیز از این پیشنهاد حمایت میکنند. پولی شدن قضیه پناهجویان در اروپا، ایده ای جنجالی محسوب میشود که تمام گوش ها را تیز کرده است. گزینه ای که برخی کشورها در پی آن هستند.
بر اساس این پیشنهاد هر کشوری میتواند یک چهارم از ۵۴ هزار پناهجوی پیشنهاد شده را در یک دوره سه ماهه با ارائه دلایل قابل قبول رد کند اما در مقابل برای هر پناهجو به کشوری که آن را میپذیرد هزینهای بالغ بر 6 هزار یورو پرداخت کند. ایتالیا و یونان قرار است علاوه بر آن برای انتقال هر پناهجو مبلغ ۵۰۰ یورو دریافت کنند.
با این حال، توماس دمایتزیهره، وزیر کشور آلمان گفته است که اتحادیه اروپا باید ارائه کمک به کشورهای عضو خود را که از پذیرفتن سهمی از پناهجویان سر باز می زنند، متوقف کند تا از این طریق به آنها فشار بیاورد.
آقای دمایتزیهره گفت که بعضی کشورهایی که با سهمیه بندی پناهجویان مخالفت می کنند، از دریافت کنندگان کمک های منطقهای اتحادیه اروپا هستند.
از سوی دیگر اما ، دیروز سه شنبه، «کولیندا گرابار کیتاروویچ»، رئیسجمهور کرواسی از سیاستهای آلمان و شخص «آنگلا مرکل» صدراعظم این کشور در زمینه مهاجران به شدت انتقاد کرد.
او در گفتوگویی تلویزیونی گفت: «آنها مهاجران را فرا خواندهاند اما اکنون آنچه خود گفتهاند را اجرایی نمیکنند. چرا که آلمان نمیتواند تمامی این مهاجران که بار مالی هم دارند را بپذیرد.»
کیتاروویچ گفت: «خانم مرکل طوری رفتار کرد گویی نمیدانست که متوقف کردن این افراد چه بحرانی را به دنبال خواهد داشت. مسئلهای به وجود آمده که باید اکنون حل شود.»
انتقاد کرواسی از سیاستهای مرکل در شرایطی مطرح شد که چند ساعت بعد از آن مقامات اروپایی با هدف حل بحران مهاجران تشکیل جلسه دادند.
دیروز همچنین، مجارستان ساعاتی پس از اعلام مقررات تازه برای جلوگیری از ورود سیل مهاجران به این کشور، در منطقه مرزی با صربستان وضعیت اضطراری اعلام کرد.
زلتان کواچز، از سخنگویان دولت مجارستان گفت که اعلام وضعیت اضطراری به پلیس اختیارات ویژه می دهد و این امکان را برای مقامات فراهم می آورد که برای کمک به پلیس، نیروی کمکی بفرستند.
پلیس مجارستان بازداشت مهاجرانی را آغاز کرده است که به گفته مقامات، قصد داشته اند به صورت غیر قانونی از موانع مرزی عبور کنند.
سه شنبه باز هم روزی تراژیک برای مهاجران سوری و افغانستانی بود؛ بنابر گزارش ها، دست کم ۲۲ مهاجر که سعی داشتند خود را با کشتی به یونان برسانند، در جنوب غرب ترکیه غرق شدند.گفته می شود که ۴ کودک در میان غرق شدگان بوده اند.گارد ساحلی بیش از ۲۰۰ نفر از سرنشینان این کشتی چوبی را که غرق شده بود، نجات داده است.
هنوز اطلاعی از هویت کشتهشدگان و اینکه آنها از کجا می آمدند در دست نیست.
به هر حال، بحران مهاجران در اروپا تبدیل به یک مسئله واجب تر از نان شب برای سران اتحادیه شده و هرچه هست آنها باید طی روزهای آینده، چارهای برای آوارگانی بیندیشند که به هزار امید و آرزو، راهی اروپا می شوند.