به گزارش نفت دیلی، وزیر نفت با بیان این که نتایج رکورد گیری از تولید نفت خام بالاتر از رقمهای قبلی است، گفت: ایران در اجلاس آتی اوپک برنامه افزایش ٥٠٠ هزار بشکه ای تولید خود را به صورت رسمی به دیگر اعضای اوپک اعلام خواهد کرد.
بیژن زنگنه آخر هفته گذشته (چهارشنبه و پنجشنبه) خود را به بازدید از مناطق نفتخیزجنوب و افتتاح چند پروژه نمکزدایی و همچنین بازدید از میدانهای غرب کارون اختصاص داد، بازدیدهایی که از نگاه وزیر نفت مثبت بوده و ایران آماده عرضه دست کم ٥٠٠ هزار بشکه نفت به بازارهای جهانی است.
پس از بازدید فشرده و دو روزه وزیر نفت از پایتخت نفت ایران، در پاویون دولت فرودگاه اهواز گفتگویی کوتاه با بیژن زنگنه انجام داده که متن آن در پی می آید:
بازدید شما ازمناطق نفتخیز جنوب و افتتاح چند پروژه نمکزدایی نوید دهنده این است که ایران آماده افزایش ٥٠٠ هزار بشکه ای نفت خام بلافاصله بعد از برداشتن شدن تحریمهاست، آیا در این بازدیدها گزارشی از رکورد جدید تولید نفت از مناطق نفتخیز جنوب ارائه شده است؟
رکوردگیری تولید نفت نه تنها در مناطق نفتخیز جنوب بلکه در مناطق نفت فلات قاره، اروندان و مرکزی نیز انجام شده که خوشبختانه نتایج رکوردگیری از تولید نفت بیش از انتظار و بالاتر از رقمهای قبلی است؛ در نتیجه، همانگونه که گفته شد بلافاصله بعد از لغو تحریمها ٥٠٠ هزار بشکه به تولید نفت ایران افزوده خواهد شد.
و چه زمانی تولید یک میلیون بشکه ای نفت قابل تحقق است؟
با انجام اقدامهای لازم تا پایان امسال و حداکثر اوایل سال آینده تولید نفت ایران یک میلیون بشکه در روز افزایش پیدا خواهد کرد که در این زمینه همه کارکنان صنعت نفت در مناطق عملیاتی بخصوص مناطق نفتخیز جنوب به سرعت در حال اجرای برنامه ها هستند و برنامه تعمیرات چاهها، آماده سازی خطوط لوله، تلنبه خانه و .. به خوبی پیش می رود.
آیا بازارهای فروش نفت ایران پس از لغو تحریمها مشخص شده است؟
امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران در حال بازاریابی برای فروش نفت در پساتحریم است؛ ضمن این که برنامه ریزی لازم برای ذخیره سازی نفت نیز انجام شده است.
آیا با وجود رقبای قدرتمند در بازار آسیا نگران فروش ٥٠٠ هزار بشکه نفت ایران بلافاصله پس از لغو تحریمها نیستید؟
همه زمینه های فروش نفت فراهم است و انشاء الله برای فروش آن مشکلی نخواهیم داشت.
شاید برای فروش ٥٠٠ هزار بشکه ای نفت بلافاصله بعد از لغو تحریمها مشکلات کمتری وجود داشته باشد اما قطعا بازاریابی یک میلیون بشکه کمی سخت خواهد شد. حال در این شرائط اولویتهای ایران چگونه خواهد بود؟
برای این میزان نیز برنامه ریزی شده است؛ اولویت نخست ما برای فروش نفت به طور قطع بازار آسیاست که به این معنا نیست که اگر نفت ایران در بازار آسیا به فروش نرفته است، به بازارهای دیگر فروخته نخواهد شد، بازار اروپا و آفریقای جنوبی نیز می تواند مقصد نفت ایران باشد.
با توجه به این که اجلاس یکصد و شصت و هشتم اوپک به نوعی با برداشته شدن تحریم ایران همزمانی پیدا خواهد کرد در این اجلاس موضع ایران چه خواهد بود؟
در این اجلاس برنامه افزایش تولید خود را به صورت رسمی به دیگر اعضای اوپک اعلام خواهیم کرد و از آنها خواهیم خواست به سقف تولید روزانه ٣٠ میلیون بشکه که تصویب کرده اند احترام بگذارند، ضمن این که ما منتظر هیچ کشوری برای افزایش تولید نمی شویم.
اما افزایش ٥٠٠ هزار بشکه ای تولید نفت ایران در صورتی که عراق و عربستان اقدام به کاهش تولید نفت خود نکنند سبب مازاد عرضه در بازار خواهد شد.
لازم است تاکید کنم ایران دست کم ٥٠٠ هزار بشکه تولید نفت خود را افزایش خواهد داد؛ ضمن این که بدون هیچ تردیدی تولید نفت ایران بعد از لغو تحریمها افزایش پیدا خواهد کرد.
آیا ارزیابی ای از تاثیر عرضه پانصدهزار بشکه نفت خام ایران بر قیمت نفت در بازارهای جهانی انجام شده است؟
به نظر من عرضه ٥٠٠ هزار بشکه ای نفت ایران تاثیر تعیین کننده ای برروی قیمت نفت خام در بازارهای جهانی نخواهد داشت و هم اکنون این میزان افزایش تولید نفت ایران در بازارهای جهانی منظور شده است، ایران مدتهاست این موضوع را عنوان می کند و بازار در محاسباتش بخصوص در قیمت فیوچر(قیمتهای آتی) آن را لحاظ کرده است.
منتقدان عنوان می کنند اعلام عرضه ٥٠٠ هزار بشکه ای نفت ایران پیش از عرضه آن به بازار از سوی شما سبب کاهش قیمت نفت شده است. از نگاه شما اعلام این موضوع چند دلار قیمت نفت را کاهش داده است؟
ممکن است چند ده سنت یا یک دلار قیمت نفت را کاهش داده باشد، اما این موضوع دلیل نمی شود ایران تولید نفت خود را افزایش ندهد؛ به هرحال ما بازار را نسبت به این موضوع واکسینه کردیم.
شما پیشترعنوان کردید روشهای فروش نفت ایران بعد از تحریم، تغییر خواهد کرد که قاعدتا خرید پالایشگاه در کشورهای مصرف کننده یکی از آنهاست. به جز این مورد، از چه روش دیگری برای فروش نفت در پسا تحریم استفاده خواهید کرد؟
همانگونه که گفتید، خرید پالایشگاهها یکی از روشهاست تا بتوان از طریق آن امنیت تقاضا ایجاد کرد، همچنین فروش نفت در بورس نیز پیگیری می شود؛ البته برای فروش فرآورده های نفتی باید از بازاریابی کسانی که در این حرفه در دنیا در سطح خیلی بالایی هستند، استفاده کرد و با مشارکت و کمک آنها برای بازاریابی فرآورده که بیشتر آن متعلق به بخش خصوصی است (فرآورده پالایشگاههای سیراف و یا خلیج فارس که دولتی نیستند)،اقدام کرد؛ سعی می کنیم از شرکتهای خارجی برای تشکیل شرکت مشترک برای بازاریابی استفاده کنیم چون نتیجه بازاریابی خوب، درآمد بیشتر است.
آقای وزیر، تهران در آذرماه میزبان سومین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز است. با توجه به این که زمان دبیر کلی نماینده ایرانی این مجمع رو به پایان است چقدر امیدوارید ایران بار دیگر این پست را احراز کند؟
باید سعی کرد و منتظر ماند، ضمن این که در جی یی سی اف بیشتر دیدگاه کشورها به هم نزدیک می شود، چون این مجمع در بازار گاز تاثیر گذار نیست و نشست کشورها برای همکاری در زمینه فنی و تبادل اطلاعات است.
شما در سفر خود به استان خوزستان از میدانهای غرب کارون نیز بازدید کردید. وضع پروژهای این میدان را چگونه دیدید؟
غرب کارون اولویت توسعه ای در بخش نفت ایران است؛ همان اندازه که پارس جنوبی در بخش گاز برای ما اولویت دارد غرب کارون هم در تولید نفت دارای اولویت است. طرحهای میدانهای غرب کارون با برداشته شدن تحریمها به سرعت جلو خواهد رفت و جزو طرحهایی است که برای جذب سرمایه خارجی در نظر گرفته شده چون نیازمند تکنولوژی در این طرحها هستیم. با تامین سرمایه و جذب تکنولوژی برنامه تولید حداقل ٧٠٠ هزار بشکه ای تولید نفت از این میدانها در زمانبندی گفته شده قابل تحقق است.