اختلاف نظر در اوپک بر سر قیمت نفت

به گزارش نفت دیلی، یک گزارش داخلی اوپک نشان می دهد که اختلاف نظر میان اعضای این سازمان درباره قیمت کنونی نفت، شدت گرفته است.

یک گزارش داخلی اوپک نشان می دهد که با شدت گیری ناهماهنگی میان اعضای اوپک درباره ضرورت پشتیبانی از قیمت عادلانه نفت و افزایش درآمد تولید کنندگان، اختلاف نظر  در این سازمان افزایش یافته است.

پیش نویس گزارش راهبرد بلندمدت اوپک دارای ضمیمه ای حاوی پیشنهادهای ایران، عراق و الجزایر درباره راهکارهای حمایت از رشد قیمت نفت و همچنین بازگشت نظام سهمیه بندی است.

پس از آن که برخی اعضای اوپک تلاش کردند با افزایش تولید و پایین آوردن قیمتها سهم خود را در بازار جهانی نفت حفظ کنند، قیمت این کالا بیش از ٥٠ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافت و اکنون به زیر ٥٠ دلار برای هر بشکه رسیده است.

راهبرد حفظ سهم بازار از حمایت عربستان و کشورهای تولید کننده نفت جنوب خلیج فارس برخوردار است اما کشورهایی همچون ایران، الجزایر و ونزوئلا با این راهبرد مخالفند.

گزارش یادشده نشان می دهد که اختلاف نظرها درباره سیاستهای کوتاه مدت، بر سیاستهای بلندمدت اوپک نیز تأثیر گذاشته اند و این مسئله ممکن است چالشهایی را برای اجلاس آینده اوپک ایجاد کند.

در پیشنهاد الجزایر آمده است: اوپک باید کف قیمت نفت را تعیین و از آن دفاع کند و آمادگی داشته باشد که با چشمپوشی کوتاه مدت از سهم بازار، بر افزایش درآمدهای نفتی تمرکز کند.

یکی از پیشنهادهای ایران نیز از این قرار است: باید یک قیمت معیار در نظر گرفته شود و تا زمانی که این قیمت منصفانه و معقول است، باید از آن حمایت شود.

عربستان پیشنهادی به گزارش یاد شده ضمیمه نکرده اما رویکرد کلی این کشور این است که قیمت نفت باید براساس ساز و کار بازار تعیین شود.

این هفته، نمایندگان هیئتهای عامل کشورها در اوپک گردهم می آیند تا درباره پیش نویس نهایی گزارش راهبرد بلندمدت، به توافق برسند.

بسیاری از اعضای اوپک خواهان این هستند که در گزارش راهبرد بلندمدت، مسئله "حداکثر کردن درآمد" به عنوان یکی از اهداف بلندمدت گنجانده شود.

با این همه، به باور این اعضا، نمایندگان هیئتهای عامل کشورها در نشستهای خود نتوانسته اند درباره اهداف بلندمدت به توافق برسند.

حداکثر کردن درآمدهای نفتی بلندمدت کشورهای عضو، حفظ منافع جمعی و فردی آنها، و تثبیت نقش نفت در تأمین نیازهای انرژی جهان در آینده،از جمله اهداف بلندمدت پیشنهاد شده از سوی الجزایر است.

الجزایر همچنین با اشاره به تصمیم اوپک مبنی بر کاهش نیافتن تولید در اجلاس ماه نوامبر سال ٢٠١٤ میلادی، اعلام کرد که خود این سازمان در دامن زدن به بی اعتمادی در بازار جهانی نفت نقش داشته است.

عراق نیز که با کمک شرکتهای خارجی توانسته است تولید نفت خود را افزایش دهد، پیشنهادهایی را مطرح کرده است.

یکی از پیشنهادهای عراق این بود: کشورهای عضو اوپک با ایجاد الگوی دستیابی به حداکثر درآمد از راه ایجاد توازن میان سهم بازار و قیمت نفت، باید سیاستهای خود را در زمینه راهبرد بلندمدت تعیین کنند.

ایران نیز که برای افزایش تولید و پس گرفتن سهم خود از بازار نفت پس از رفع تحریمها تلاش می کند، خواهان بازگشت نظام سهمیه بندی اوپک است که اجرای آن از سال ٢٠١١ میلادی متوقف شد.

ایران با اشاره به این که سقف تولید ٣٠ میلیون بشکه در روز تعیین شده از سوی اوپک، سهمیه هر یک از اعضا را مشخص نمی کند، اعلام کرده است که این رویکرد، کمکی به ثبات بازار نفت نمی کند.

از دیگر نکات مورد اشاره ایران، این است که برخی اعضا، میزان تولید خود را تنها براساس ظرفیت تولید خود و بدون توجه به سقف تولید تعیین می کنند.

در پیشنهاد ایران آمده است: سقف تولید باید در دوره های ٦ تا ١٢ ماهه و براساس تقاضا برای نفت خام اوپک تعیین شود و براین اساس سهم هر یک از کشورها از این سقف تولید می تواند تعیین شود.

پیشنهاد ایران مورد حمایت الجزایر نیز قرار گرفته و این کشور آفریقایی اعلام کرده که ممکن است در نهایت لازم شود که نظام سهمیه بندی، دوباره مورد توجه قرار گیرد تا مدیریت تولید تا حد ممکن واقع بینانه و عادلانه شود.

تصمیم گیری درباره بازگشت نظام سهمیه بندی اوپک به عهده وزیران کشورهای عضو است که در ماه دسامبر دیدار می کنند اما منابع نزدیک به اوپک می گویند که کشورهای جنوب خلیج فارس با این پیشنهاد مخالفند.




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد