به گزارش نفت دیلی، یکی از مهمترین تحولات بازار گاز تا به امروز، تشکیل مجمع کشورهای صادرکنندۀ گاز در سال ٢٠٠١ در تهران بوده است. تلاش برای افزایش قیمت گاز، ایجاد هماهنگی در سیاستهای صادراتی کشورهای عضو و همچنین ارائه یک مدل برای بازار گاز، از جمله مهم ترین اهدافی است که کشورهای عضو دنبال می کنند.
در آن مقطع تشکیل مجمع، این نگرانی را در بین کشورهای وارد کننده گاز به وجود آورد که یک کارتل در بازار گاز در حال شکل گیری است و این مسئله از دید مصرف کنندگان به معنای بر هم خوردن امنیت عرضه و افزایش قیمت گاز است.
مقالۀ «آیا مجمع کشورهای صادرکننده گاز یک کارتل است؟» با مبنا قرار دادن فرضیۀ دوم سولیگو و جف (٢٠٠٤) مبنی بر اینکه GECF تنها در قالب نهادی برای تشویق همکاریهای منطقه ای و اتاق فکر کشورهای صادرکنندۀ گاز عمل می کند، فعالیتهای مجمع کشورهای صادرکننده گاز را مورد ارزیابی قرار می دهد.
نتایح مطالعه مبین آن است که مجمع، قابلیت و پتانسیل زیادی برای تاثیرگذاری بر بازار دارد، ولی در عین حال برای تبدیل شدن به کارتل یا هر نهاد تاثیرگذار دیگری در بازار گاز با برخی موانع اساسی رو به روست. از این رو، با توجه به شرایط بازار گاز، ساختار کنونی مجمع و موانع پیش روی آن، حداقل در آیندۀ نزدیک امکان تشکیل کارتل در بازار گاز وجود ندارد.