به گزارش نفت دیلی، نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: اگرچه کاهش قیمت نفت در کوتاه مدت آثار بودجهای را بر کشور تحمیل میکند، اما میتواند فرصتی را برای سرمایهگذاری در صنعت نفت، فراهم کند.
محمدرضا پورابراهیمی، نماینده کرمان در مجلس شورای اسلامی با اشاره به کاهش شدید قیمتهای جهانی نفت خام، افزود: کاهش قیمت نفت برای صادرکنندگانی از جمله ایران که بخشی از درآمدهایش به فروش نفت متکی است یک وضع نامطلوب محسوب میشود، اما این مسئله یک فرصت خوب برای ایران است تا به سمت رویکرد سرمایهگذاری در صنعت نفت و گاز کشور حرکت و نگاه خود در این بخش را تقویت کند.
رکود مختص نفت نیست
وی با بیان اینکه رکود فقط در نفت خلاصه نمیشود، تصریح کرد: کاهش یا افزایش قیمت نفت یا به عبارتی سیکل رونق و رکود در دنیا یک امر طبیعی بوده و بارها اتفاق افتاده است. در حال حاضر فقط نفت نیست که با افت قیمت مواجه شده، قیمت فولاد و مس بیش از ٥٠ درصد کاهش داشته، طلا هم میزان قابل توجهی کاهش یافته است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: به موازات کاهش قیمت جهانی نفت، سرمایهگذاری در این حوزه هم به شدت کاهش پیدا میکند، زیرا دسترسی به حوزههای نفتی در قیمتهای بالا مقرون به صرفه است اما در قیمتهای پائین به هیچ عنوان مقرون به صرفه نیست.
نائب رئیس کمیسیون اقتصادی ادامه داد: البته این امر دائمی و همیشگی نیست و در یک روند زمانی قیمت نفت آرام آرام به شرائط پیشین باز میگردد، بنابراین کاهش قیمت براساس یک سیکل طبیعی در دنیا بوجود میآید.
قیمت پایین نفت فرصت خوبی برای سرمایه گذاری در ایران
نماینده کرمان به تمایل کشورهای غربی برای حضور در صنعت نفت ایران اشاره کرد و گفت: اروپا و آمریکا به شدت علاقمند هستند در حوزه نفت و گاز ایران سرمایهگذاری کنند، بنابراین زمانی که پیشبینی میشود قیمت نفت به ٣٥ یا حتی زیر ٣٠ دلار برسد عملا سرمایهگذاری در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی با این قیمتهای پائین با چالش جدی روبرو میشود.
وی افزود: به همین علت، این شرائط فرصت خوبی برای ایران است که قراردادهای مشترک سرمایه گذاری یا حتی قراردادهای مستقلاش در بخش نفت و گاز را ببندد.
آثار بودجهای کاهش قیمت نفت
عضو کمیسیون اقتصادی درباره اینکه مجلس چه تدبیری برای مقابله با آثار کوتاهمدت کاهش قیمت نفت در بودجه ٩٥ دارد، اظهارکرد: کاهش قیمت نفت در کوتاه مدت دولت را با کسری بودجه مواجه میکند، اما در حوزه سرمایهگذاری نفت و گاز میتواند در کنار کاهش درآمدها یک موقعیت ممتاز برای سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز فراهم بیاورد که هم اکنون به شدت از این موقعیت سرمایهگذاری عقب ماندیم.
وی ادامه داد: روشها و گزینههای ترکیبی و مستقل مختلفی برای جایگزینی درآمدهای حاصل از فروش نفت با دیگر اقلام درآمدی کشور مطرح است، اینکه چه روشهایی اتخاذ کنیم وابسته به این است که ببینیم ظرفیتهای بودجهای چه امکانی را برای ما فراهم میکند.
پور ابراهیمی بر ضرورت کاهش هزینههای دولت تاکید کرد و گفت: مهمترین موضوع که در این خصوص باید مورد توجه باشد کاهش هزینههای دولت است، دولت باید بتواند شرائط انقباضی را تحمل کند، ضمن این که کاهش هزینههای دولت یک امر کاملا خاص است که حتما باید در ساختاربودجه دیده شود.
وی تامین درآمد از محلهای دیگر را هم جایگزین مناسبی برای درآمد حاصل از فروش نفت عنوان و خاطرنشان کرد: آخرین مرحله هم استقراض از بانک مرکزی است که معمولا دولتها آن را انجام می دهند؛ در دولتهای مختلف هم این اقدام را تجربه کردیم که البته آثار تورمی هم داشته است. احتمالا این کار در آینده هم صورت گیرد.
عضو کمیسیون اقتصادی با اشاره به نزدیک شدن به زمان بهره برداری از فازهای ١٥ و ١٦ پارس جنوبی به عنوان فازهایی که همگی توسط متخصصان ایرانی اجرا شده است، گفت: در دوران تحریم با اتکا به قابلیتها، دانش و منابع داخلی حرکتهای خوبی در کشور انجام شد.
نائب رئیس کمیسیون اقتصادی افزود: بهرهبرداری از برخی فازهای پارس جنوبی از جمله اقداماتی بود که آمریکاییها در خواب هم نمی دیدند که ایران بتواند با اتکا به نیروهای متخصص داخلی اش دست به این اقدامات بزند.
عضو شورای عالی بورس تصریح کرد: البته این به معنای ارتباط نداشتن یا تعامل نیست. میتوانیم در تعامل و همکاری مشترک با دیگر کشورها توان و دانش داخلی را ارتقا ببخشیم.
وی گفت: بدون شک در پساتحریم و حذف محدودیتهای ناشی از تحریم میتوان گامهای بلندتری را با تکیه بر دانش و متخصصان داخلی در حوزههای مختلف از جمله صنعت نفت و گاز برداشت.