به گزارش نفت دیلی، نفت و ساختار اقتصادی ناشی از آن یکی از عوامل اصلی توسعۀ اقتصادی ایران محسوب می شود. از این رو دور از ذهن نیست که اقتصاد ایران تا حد زیادی به صادرات نفت و درآمدهای ناشی از آن وابسته باشد.
وابستگی دولت و نظام اقتصادی به درآمدهای نفتی قرین با تحولات و نوسانات قیمت نفت عاملی مهم برای بروز بی ثباتی در عرصۀ سیاستگذاریهای اقتصادی است. بنابراین می توان گفت که هرگونه نوسان و بی ثباتی در بازار جهانی نفت به بروز بی تعادلی منجر شود.
از این رو یکی از دغدغه های مهم سیاستگذاران و اقتصاددانان فهم تاثیر تحولات قیمت نفت بر اقتصاد کشور های صادرکنندۀ نفت و به طور خاص ایران است.
نتایج مطالعات در پهنه ای وسیع تر مشخص کرد که تکانه های قیمت نفت و رشد اقتصادی بر کشورهای عضو اوپک تاثیری متفاوت دارد. نتایج حاصل گواه این واقعیت است که ایران و امارات بیشترین وابستگی را به نفت دارند. درحالی که اندونزی و اکوادور از کمترین وابستگی در این زمینه برخوردارند.
از سویی دیگر تاثیر نوسانات قیمت نفت بر رشد اقتصادی ایران از اثرگذاری متغیر قیمت نفت و تولیدات بخش صنعت حکایت دارد که از نوع رابطۀ تعادلی کوتاه مدت است. به عبارت دیگر همچنان که درآمد کشور افزایش می یابد، مخارج و سرمایه گذاری نیز افزایش می یابد و این امر به افزایش کارآیی و کاهش بیکاری منجر می شود و بازار سهام به این رویدادها پاسخ مثبت می دهد.