به گزارش نفت دیلی، انتصاب مدیران عامل شرکتهای فلات قاره و متن، تلاش ایران برای تبدیل قراردادهای فروش تک محموله نفت صادراتی به اروپا به قراردادهای بلندمدت، امضای یادداشت تفاهم همکاری با شرکت پرتامینای اندونزی، تاکید تقویت شرکتهای اکتشاف و تولید برای فعالیت در صنعت نفت و تلاش شرکت نفت برای اجرای قراردادهای جدید نفتی از جمله اخبار مهم حوزه نفت در هفته گذشته بود.
شرط اصلی ایران برای اجرای قراردادهای جدید نفتی، مشارکت شرکتهای خارجی با یک شریک ایرانی است، موضوعی که افزون بر انتقال فناوری سبب توانمندی این شرکتها می شود.
عصر چهارشنبه، (٢٠ مردادماه)، بیژن زنگنه، وزیر نفت در نشستی با مدیران ارشد شرکتهای ایرانی اکتشاف و تولید که صلاحیت عمومی آنها بعنوان شرکتهای E&P مورد تائید وزارت نفت قرار گرفته است، از آنها خواست تا به تقویت بخش بالادستی شرکتهای خود با توجه به ظرفیتها و نیروهای جوان موجود در کشور اقدام کرده و سعی کنند از طریق جلب همکاری شرکتهای خارجی به فناوریهای روز دنیا دست یابند.
به گفته زنگنه، دو مسیر جلوی این شرکتها قرار دارد، یا در کنار شرکتهای سرمایه گذار خارجی در میدانهای بزرگ حضور پیدا کنند و یا در میدانهای کوچک بعنوان شرکت راهبر با شرکتهای خارجی کوچک و یا مشاوران معتبر خارجی همراه شوند.
البته مدیران ارشد شرکت ملی نفت ایران هم که در این نشست حاضر بودند، تاکید کردند: شرکتهای ایرانی تائید صلاحیت شده می توانند افزون بر مشارکت با شرکتهای خارجی به طور مستقل نیز در اجرای طرحهای نفتی کوچک در حدی که بتوانند منابع مالی لازم را تامین کنند، حضور یابند.
شرکتهای پتروپارس، پتروایران، انرژی دانا، مهندسی و ساختمان صنایع نفت (اویک)، مپنا (شرکت نفت و گاز مپنا)، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (شرکت مدیریت طرحهای صنعتی ایران) و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) (شرکت توسعه نفت و گاز پرشیا) هشت شرکت تایید شده از سوی وزارت نفت هستند. وزارت نفت امیدوار است که چند شرکت اکتشاف و تولید ایرانی ایجاد شده و بتوانند در منطقه و بیرون از کشور فعالیت کنند.
تاکید شرکت نفت بر تداوم تولید در شرکتهای متن و فلات قاره
انتصاب دو مدیرعامل در شرکتهای فلات قاره و مهندسی و توسعه نفت سرانجام به شایعه های جانشینی مدیران این شرکتها خاتمه داد، مدیرانی که با حکم علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به این پستها منصوب شدند در گمانه زنیهای رسانه ها نبودند و به نوعی رسانه ها با این انتصابها غافلگیر شدند.
به این ترتیب سعید حافظی از شرکت فلات قاره خدافظی کرد و حمید بورد سکان هدایت شرکت فلات قاره را در دست گرفت. نورالدین شهنازی هم برای هدایت شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) به این شرکت آمد و عبدالرضا حاجی حسین نژاد از این شرکت رفت.
اما انتصابهای هفته گذشته تنها به این دو حکم منتهی نشد و مدیرعامل شرکت ملی نفت با انتصاب محمدمصطفوی به سمت مدیر سرمایه گذاری و کسب و کار این شرکت بازهم رسانه ها را غافلگیر کرد، اما این بار غافلگیری از جهت اعتماد به این مدیر جوان بود، مدیری که به اعتقاد کاردر توان مدیریت این بخش مهم را در شرکت ملی نفت ایران دارد.
علی کاردر، دوشنبه (١٨ مردادماه) در آئین تودیع و معارفه مدیران عامل شرکت فلات قاره، گفت که حال شرکت فلات قاره خوب نیست، با این حال مجموعه ستاد شرکت ملی نفت ایران در خدمت عملیات تولید و توسعه هستند.
او که از زیروبم سرمایه گذاری در شرکت ملی نفت کاملا مطلع است، گفته است که با توجه به محدودیت منابع مالی شرکت ملی نفت ایران و تاثیرپذیری طبیعی شرکت نفت فلات قاره از این محدودیت منابع، باید مدلهای تامین منابع مالی متناسب برای این شرکت طراحی و برای برای بهبود این شرایط اقدام کرد.
اما در مراسم تودیع و معارفه مدیران عامل شرکت متن چه گذشت؟
علی کادر در این مراسم، به قراردادهای جدید نفتی و اهمیت توسعه هرچه سریع تر میدانهای نفتی غرب کارون که با عراق مشترک هستیم اشاره کرد. او به تصویب این قراردادها در هیئت دولت اشاره کرد و گفت: برای اجرای این قراردادها مصمم هستیم و هیچ توقفی در کارمان نیست.
معاون وزیر نفت پیش بینی کرد که در یک تا دوسال آینده، حدود ٢٥ میلیارد دلار قرارداد نفتی براساس مدل جدید قراردادهای نفتی میان ایران و شرکتهای خارجی منعقد شود. او اولویت توسعه را با میدانهای مشترک اعلام کرد، موضوعی که بارها و بارها از سوی وزارت نفت در مورد هدف از تدوین قراردادهای جدید نفتی اعلام شده است.
کاردر بازهم تاکید کرد که شرکت ملی نفت انحصاری برای همکاری با شرکتهای خارجی ندارد و حدود ١٢ تا ١٣ مخزن هم در اولویت واگذاری هستند. البته تاکنون ٣٤ شرکت بین المللی حرفه ای از سوی شرکت ملی نفت برای توسعه میدانها شناسایی شده اند.
اما صحبتهای کاردر تنها به این مسئله منتهی نشد، او درباره انتصاب نورالدین شهنای زاده به سمت مدیرعاملی شرکت متن گفت که او از تجربه خوبی در بخش مدیریت و صنعت نفت برخوردار است. ضمن این که مدیران باید علم مدیریت داشته باشند و این امر تنها مربوط به بخش تخصصی کار نیست. آنها باید بر ابعاد کلان توسعه احاطه داشته باشند که شهنازی زاده افزون بر سابقه فعالیت در صنعت نفت از سابقه فعالیت در بخش مدیریت هم برخوردار است.
مدل جدید قراردادهای نفتی و منتقدانی که بیش از موافقان صحبت کردند
مدل جدید قراردادهای نفتی همچنان از جذابیت بالایی برای شرکتهای خارجی و رسانه ها برخوردار است و روزی نیست که رسانه ها درباره این قراردادها صحبت نکنند.
غلامرضا منوچهری، معاون مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در امور توسعه و مهندسی در جلسه تودیع و معارفه مدیران عامل شرکت متن که روز سه شنبه (١٩ مردادماه) در این شرکت برگزار شد، با بیان این که وزارت نفت برای توسعه میدانها به مدل خاصی وابسته نیست، گفت که فضاسازیهای زیادی علیه قراردادهای جدید نفتی شکل گرفته، در حالی که در این قراردادها، انعطاف پذیری در توسعه میدانهای نفتی افزایش می یابد.
مهمترین مسئله ای که منتقدان قراردادهای جدید نفتی اعلام می کنند این است که مدیریت مخازن نفتی ایران به شرکتهای خارجی واگذار می شود، موضوعی که بارها از سوی وزارت نفت و مسئولان آن، رد شده است اما به نظر می رسد عده ای تمایلی به شنیدن این بخش از سخنان وزارت نفت ندارند و همچنان بر طبل زیرپا گذاشتن منافع ملی با اجرای این قراردادها می کوبند.
منوچهری هم به این سخنان اشاره کرد و گفت که می گویند با اجرای مدل جدید قراردادهای نفتی، مخازن و چاههای خود را به شرکت خارجی واگذار می کنیم، در حالی که چنین موضوعی صحت ندارد، قراردادهای جدید نفتی مانند قراردادهای بیع متقابل است. این قراردادها تفاوتی با قراردادهای بیع متقابل ندارند، نه بانک مرکزی و نه دولت تضمینی برای بازگشت سرمایه به شرکتها نمی دهند و تنها تضمین آنها تولید میدان است که آن هم بر عهده ایران است، حال این به ما بستگی دارد که به آنها پول بدهیم یا محصول، یا این که حتی پرداخت آن را به تاخیر بیندازیم.
امضای یادداشت تفاهم همکاری میان شرکت ملی نفت و شرکت پرتامینای اندونزی
پسابرجام سبب شده است تا شرکتهای خارجی از سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران استقبال کنند به نحوی که در این مدت بیش از ١١ موافقتنامه (MOU) برای مطالعه میدانها، امضا شده است. البته امضای این تفاهمنامه ها با شرکتها به معنای واگذاری میدان برای توسعه به آنها نیست، این قراردادها تنها برای مطالعه میدان بسته شده و اگر مناقصه ای برای توسعه میدان برگزار شود این شرکتها نیز مانند سایر رقبای خود می توانند در مناقصه شرکت کرده و پیشنهاد خود را برای توسعه میدان به شرکت ملی نفت ایران ارائه کنند.
امضای یادداشت تفاهم همکاری مشترک میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفت اندونزی (پرتامینا) به منظور مطالعه میدانهای آب تیمور و منصوری ایران از سوی شرکت اندونزیایی از دیگر اخبار در صدر نفت در هفته گذشته بود.
امضای این یادداشت تفاهم، نخستین همکاری ایران با شرکت پرتامیناست، این شرکت ٦ ماه فرصت دارد تا به مطالعه اطلاعات، داده ها و اسناد موجود این دو میدان پرداخته و سپس نظر خود را به شرکت ملی نفت ایران اعلام کند. البته غلامرضا منوچهری معاون امور مهندسی و توسعه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفته است ما این یادداشت تفاهم را در یک یا دو حوزه آغاز می کنیم و سپس آن را با یک قرارداد گسترش می دهیم.
پرتامینا در زمینه خرید نفت خام، ال پی جی و فرآورده های نفتی نیز با شرکت ملی نفت ایران مذاکراتی انجام داده که منوچهری امیدوار است در نتیجه این نشست، قراردادهای بلندمدت و کوتاه مدت میان دو طرف امضا شود، زیرا هر دو شرکت دارای تواناییهای زیادی هستند.
علی کاردر نیز به برنامه ریزی شرکت ملی نفت برای تداوم روند افزایش تولید در پسابرجام اشاره کرده و گفته است: این شرکت برای تحقق اهداف تولیدی خود، به بهره مندی هرچه بیشتر از فناوریهای روز نیاز دارد و شرکتهای بین المللی باید در تعامل با ایران، این مهم را مدنظر قرار دهند.
او درباره همکاری ایران با اندونزی برای ساخت پالایشگاهی در این کشور هم گفته است که انجام این مهم منوط به توجیه اقتصادی کافی و تضمین تامین نفت خام مورد نیاز این پالایشگاه از سوی کشورمان است.
قراردادهای فروش تک محموله ای نفت ایران بلندمدت می شوند
ایران همچنان به دنبال بازیابی بازارهای از دست رفته خود در دوران تحریمهاست و همان طور که وزیر نفت گفته است زمانی که پای منافع ایران در میان باشد از هیچ تلاشی فروگذار نمی کند، علی قمصری مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران هم از تلاش برای تبدیل کردن قراردادهای تک محموله صادرات نفت به اروپا به قراردادهای بلندمدت خبرداده بود.
او گفته است که هم اکنون ایران روزانه بیش از ٦٠٠ هزار بشکه نفت به مقصد اروپا صادر می کند، ضمن این که هند هم روزانه بیش از ٣٩٠ هزار بشکه نفت از ایران دریافت می کند.
شرکتهایی از ایتالیا (ساراس)، اسپانیا (رپسول) و یونان (هلنیک)، فرانسه (توتال)، انگلیس (شل) پس از تحریمهای ایران، قرارداد فروش نفت با ایران امضا کردند، بخشی از قرارداد با این شرکتها بصورت تک محموله و برخی بصورت بلندمدت است.
بررسی فنی و اقتصادی صادرات گاز ایران به هند
به موازات افزایش ظرفیت ایران در برداشت گاز از میدان گازی پارس جنوبی و برنامه ریزی وزارت نفت برای افزایش سهم ایران در تجارت جهانی گاز، شرکت ملی صادرات گاز ایران هم هفته گذشته بررسیهای فنی و اقتصادی خود را در زمینه صادرات گاز ادامه داد.
پاکستان همچنان مصمم به دریافت گاز از ایران است. در این میان خط لوله تاپی یکی از گزینه های صادرات گاز به پاکستان مطرح بوده که آنها باید هزینه زیادی را برای ساخت خط لوله بپردازند به همین دلیل هزینه نهایی گاز برای پاکستان گرانتر از دریافت گاز از ایران خواهد بود.
علیرضا کاملی، مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران در هفته گذشته از انجام بررسی فنی- اقتصادی پروژه خط لوله صادرات گاز ایران به هند خبر داد.
سرمایه گذاری و اجرای پروژه خط لوله صادرات گاز به هند قرار است از سوی یک شرکت هندی عملیاتی شود. این خط لوله حدود ۱۴۰۰ کیلومتر طول دارد و در بعضی از نقاط عمق آن به ۳۵۰۰ متر می رسد که لوله گذاری به این میزان و تا این عمق در دنیا تا به حال انجام نشده است. طرف هندی با مشارکت تعدادی از شرکتهای توانمند اروپایی بررسی و مطالعات اجرای پروژه خط لوله صادرات گاز به هند را انجام داده و اعلام کرده که این کار عملی است.
دیگر خبر گازی که در هفته گذشته در صدر اخبار این حوزه قرار داشت تغییر مسیر صادرات گاز ایران به عمان بود. حمد بن حمد الرمحی، وزیر نفت و گاز عمان، چهارشنبه، ٢٠ مردادماه، اعلام کرد که تهران و مسقط توافق کرده اند مسیر و طراحی خط لوله زیردریایی صادرات گاز ایران- عمان را با هدف عبور نکردن از آبهای سرزمینی امارات، تغییر دهند.
خط لوله صادرات گاز ایران به عمان قرار است گاز ایران را به مشتریان عمانی و همچنین تاسیسات ال ان جی این کشور انتقال دهد، حجم سرمایه گذاری دو طرف در اجرای این طرح برابر خواهد بود.
وزیر نفت و گاز عمان گفته است که خطوط لوله انتقال گاز ایران به عمان به جای عبور از عمق ٣٠٠ متری، از عمق نزدیک به ١٠٠٠ متری عبور خواهد کرد و به این ترتیب بدون عبور از آبهای سرزمینی امارات، مسافت آن نیز اندکی کوتاهتر خواهد شد.
ظرفیت سازی برای برداشت ١٠٠ میلیون مترمکعب گاز از پارس جنوبی
در حالی که مدیران شرکت نفت خود را برای توسعه میدانهای مشترک نفتی و گازی با اجرای مدل جدید قراردادهای نفتی آماده می کنند و مذاکرات آنها با شرکتهای خارجی و داخلی برای توسعه میدانها همچنان ادامه دارد، فعالیتها در میدان گازی پارس جنوبی با سرعت هرچه بیشتر در جریان است. در حالی که طی هفته های اخیر سکوهای ١٩A، ٢١و ١٨B در موقعیت خود در پارس جنوبی نصب شدند، هم اکنون عملیات هوک آپ و راه اندازی آنها شروع شده است.
بازدیدهای هفتگی از روند اجرای پروژه های اولویت دار در سال جاری به یک امر عادی در شرکت نفت وگاز پارس تبدیل شده است به نحوی که هفته گذشته علی اکبر شعبانپور مدیرعامل این شرکت از ظرفیت سازی برای افزایش برداشت از این میدان مشترک تا پایان امسال خبر داده است. امسال با راه اندازی پنج فاز پارس جنوبی، ١٠٠ میلیون مترمکعب معادل پنج میلیارد فوت مکعب در روز به ظرفیت برداشت ایران از میدان مشترک پارس جنوبی اضافه می شود.
در حالی بخش فراساحل پروژه های پارس جنوبی با سرعت و حفظ مسائل ایمنی در حال انجام است که بخش پالایشگاهی این فازها نیز خود را برای دریافت گاز از سکوها آماده می کند. البته هم اکنون بخشی از فازهای ١٩ و ١٧و ١٨ پارس جنوبی در حال تزریق گاز به شبکه سراسری هستند.
امسال فاز ١٩ که معادل دو فاز استاندارد است، بخش باقی مانده فازهای ١٧ و ١٨، فازهای ٢٠ و ٢١ به بهره برداری می رسند تا برداشت روزانه ایران از میدان مشترک پارس جنوبی از ٤٣٠ به ٥٣٠ میلیون مترمکعب در روز افزایش یابد.
با محقق شدن این سیاست بعد از یک دهه ایران سرانجام در برداشت از میدان گازی پارس جنوبی از کشور قطر پیشی می گیرد.
آبگیری ٦٣ درصدی تالاب هورالعظیم با کمک وزارت نفت
همزمان با ١٧ مردادماه که روز خبرنگار است، معاون رئیس جمهوری و معاونان وزیر نفت از تحریریه شانا بازدید کردند و از نزدیک در جریان انتشار اخبار حوزه نفت و انرژی از سوی خبرنگاران این رسانه قرار گرفتند.
معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهوری در بازدید خود از شانا، با تقدیر از اقدامهای وزارت نفت طی سه سال اخیر در زمینه حفظ محیط زیست، به آبگیری در تالاب هورالعظیم اشاره کرد و گفت: متاسفانه در دولتهای نهم و دهم برای رسیدن به نفت، تالاب هورالعظیم را خشک کردند که این موضوع بر روی افزایش گرد و غبار در جنوب کشور تاثیرگذار بود، اما با اقدامهای موثر وزارت نفت در دولت یازدهم، ٦٣ درصد از این تالاب آبگیری شده است.
وی همچنین با اشاره به این که وزیر نفت کنونی در دولت هشتم توانست جایزه ملی محیط زیست را دریافت کند، تصریح می کند که آقای زنگنه در آن دوران زحمات زیادی در حفظ محیط زیست کشور کشید و توانست جایزه ملی محیط زیست را دریافت کند، در این دولت نیز به واسطه حذف سوخت پتروشیمیها و تاثیرگذاری بر کاهش آلودگی هوای کلانشهرها و همچنین توزیع بنزین یورو٤ در شهرهای بزرگ این جایزه را دوباره دریافت کرد.
علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم در بازدیدی که از تحریریه شانا داشت، بر مهیا بودن شرایط شرکتهای خارجی برای توسعه صنعت نفت ایران تاکید کرد و گفت: همانطور که بارها اعلام شده، اولویت نخست شرکت ملی نفت برای توسعه، میدانهای مشترک نفتی و گازی است.