به گزارش نفت دیلی، ایران آماده جذب ٧٢ میلیارد دلار سرمایه خارجی در ۸۰ طرح در حال اجرا و مطالعه صنعت پتروشیمی است.
مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، در دومین روز از برگزاری نمایشگاه لاستیک و پلاستیک «K» دوسلدورف آلمان فرصتهای مختلف سرمایه گذاری، قابلیت ها و دستاوردهای صنعت پتروشیمی کشورمان را تشریح کرد و گفت: سرمایه گذاران خارجی می توانند در ٣٠ طرح در دست مطالعه و ٥٠ طرح در حال اجرای پتروشیمی با همکاری شرکت های ایرانی مشارکت داشته باشند.
وی با اشاره به این که این ٨٠ طرح شامل ٣٠ طرح جدید است که در برنامه ششم پیش بینی شده است، افزود: طرحهای تازه ٤٩ میلیون و ١٠٠ هزار تن ظرفیت دارند و نیازمند ٣٩ میليارد و ٨٠٠ میلیون دلار سرمایهگذاری است و ٥٠ طرح در حال اجرا نیز با ظرفیت ٤١ میلیون و ٣٠٠ هزار تن نیاز به ٣٢ میلیارد و ٣٠٠ میلیون دلار سرمایه دارند.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی ادامه داد: ایران از لحاظ اقتصادی و میزان جمعیت، دومین کشور مطرح در منطقه به شمار می رود و برخورداری از ذخایر فراوان نفت و گاز از مزیتهای سرمایه گذاری در ایران به شمار می رود.
شاهدایی با اشاره به توسعه میدانهای نفت و گاز موجود در کشور به عنوان فرصتهای مستعد جذب سرمایههای خارجی در صنعت پتروشیمی ایران گفت: قیمت رقابتی گاز در ایران از عواملی است که سرمایه گذاران را به حضور و مشارکت در صنعت پتروشیمی ایران سوق می دهد.
وی با بیان این که نقش شرکت ملی صنایع پتروشیمی پس از خصوصی سازی تغییر کرد و هم اکنون بر روند تولید و اختصاص زمین و خوراک به طرحهای مختلف بخش خصوصی نظارت دارد، اعلام کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی تلاش می کند تا از انحصار در کشور جلوگیری و برای بخش خصوصی به منظور سرمایه گذاری در طرح ها و حتی زیرساختهای صنعت انگیزه ایجاد کند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در باره ظرفیتهای پیش بینی شده در صنعت پتروشیمی افزود: ظرفیت موجود تا پایان سال ٢٠١٥ در حدود ٦٣ میلیون تن بوده است که این مقدار تولید با اجرایی شدن طرح های در حال اجرا و نیز طرح های مطالعاتی تا سال ٢٠٢٠ به ١٣٠ میلیون تن در سال و در سال ٢٠٢٥ به ١٨٠ میلیون تن در سال خواهد رسید.
ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران تا سال ۲۰۲۵ به ۱۸۰ میلیون تن می رسد
شاهدایی با اشاره به این که طرحهای مطالعاتی تا سال ٢٠٢٠ به ١٣٠ میلیون تن در سال و در سال ٢٠٢٥ به ١٨٠ میلیون تن در سال خواهد رسید، گفت: هم اکنون با این میزان ظرفیت تولید سهم صنعت پتروشیمی ایران در خاورمیانه ٣٨ درصد و در دنیا ٤,٨ درصد است که با افزایش ظرفیت تولید سهم حضور در بازار جهانی نیز افزایش خواهد یافت. این در حالی است رشد و تنوع محصولات از سال ٢٠٠٠ میلادی تا ٢٠١٤ در حدود ١٠.٦ درصد رشد داشته و ارزش افزوده برای خوراک نسبت به فروش محصولات در حدود ٩ میلیارد دلار بوده است.
وی، درباره مزایای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی ایران گفت: تنوع اقتصادی، نیروی انسانی متخصص و سطح افراد تحصیل کرده، رشد بازارهای داخلی و موقعیت جغرافیایی از عمده ترین مزایای سرمایه گذاری در این صنعت است و سازمان FIPPA (حمایت کننده و ایجاد کننده امنیت برای سرمایه گذاران خارجی) تسهیلات ویژه ای مانند دریافت خدمات برابر با تولید کنندگان داخلی برای سرمایه گذاران خارجی در صنعت پتروشیمی ایران در نظر گرفته است. همچنین برای سرمایه گذاری در مناطق آزاد مشوق هایی مانند ٢٠ سال معافیت مالیاتی و فرصت سرمایه گذاری تا ١٠٠ درصد را ایجاد کرده ایم.
شاهدایی تصریح کرد: هدف اصلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران برنامه ریزی، نظارت بر بازار، رگولاتوری، ایجاد زیرساخت، حمایت از توسعه پایدار در صنعت پتروشیمی برای بهبود کیفیت زندگی مردم است.
وی، در مورد منطقه های مناسب سرمایه گذاری گفت: منطقه ماهشهر تکمیل شده است و منطقه روبروی آن در طرف دیگر جاده نیز در حال مطالعه برای اجرای طرح های پتروشیمی است.
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی با اشاره به این که در منطقه عسلویه فاز یک تکمیل شده و فاز دوم آن در حال اجراست، افزود: پارسیان که از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت در حال توسعه و آماده جذب سرمایه گذاران است و ٢٠ میلیون مترمکعب خوراک گازی برای طرح های اجرا شده تخصیص داده شده است.
کسب سهم ۷ درصدی ایران از صادرات اتیلن جهان تا سال ۲۰۲۰
وی با بیان این که مناطق لاوان، قشم و جاسک نیز از فرصتهای دیگر سرمایه گذاری در ایران هستند، ادامه داد: در منطقه چابهار ٣٠ میلیون مترمکعب گاز برای خوراک طرح ها اختصاص داده می شود که این مقدار با تکمیل پروژه ها و راه اندازی فازهای بعدی افزایش خواهد یافت.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، درباره خوراک های موجود در صنعت پتروشیمی ایران گفت: عمده ترین خوراک در صنعت پتروشیمی ایران گاز طبیعی است اما طرح های دیگری هم وجود دارند که با خوراک اتان، متان، نفتا، پروپان و بوتان فعالیت می کنند.
به گفته وی، اولویت شرکت ملی صنایع پتروشیمی، صدور مجوز برای واحدهایی است که با بهکارگیری فناوریهای نو، تکمیل زنجیره ارزش، تولید محصولات ویژه و از خوراک های متنوع استفاده می کنند.
شاهدایی، با اشاره به این که سهم ایران در صادرات اتیلن به خاورمیانه تا سال ۲۰۲۰ به ٣١,٦ درصد و به جهان ٧ درصد می رسد، گفت: صادرات پلی اتیلن به خاورمیانه در این بازه زمانی ٣٨.١ درصد و به کشورهای دیگر ١٤ درصد و صاردات پروپیلن به خاورمیانه ١٩.٦ و به جهان ٢ درصد خواهد بود.
وی اعلام کرد: تا پایان برنامه پنجم توسعه، صنعت پتروشیمی ایران در زمینه محصولات پایه شیمیایی یا پلیمری پایه فعالیت کرده است اما برای توسعه صنعت از طرحهایی که زنجیره را کامل کنند و پلیمرهای خاص برای تامین خوراک صنایع پایین دست پتروشیمی تولید کنند احتیاج حمایت می کنیم.
نقش مهم پتروشیمی در آینده تولید ناخالص داخلی کشور
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر این که صنعت پتروشیمی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی در آینده نقش مهمی در تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور بازی خواهد کرد، گفت: شرکت ملی صنایع پتروشیمی به عنوان یک سازمان توسعه یافته، با تکیه بر بیش از نیم قرن تجربه و بهره مندی از منابع انسانی و فکری خود، با کاهش تجارت محصولات خام و رویکرد تکمیل زنجیره ارزش، برنامه ریزیهای کلان، سیاست گذاری، تنظیم، ایجاد زیرساخت از توسعه پایدار صنعت پتروشیمی حمایت کرده است.
شاهدایی تصریح کرد: شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر مسئولیت اجتماعی؛ نقش کلیدی برای حفظ محیط زیست و منابع طبیعی، احترام به ارزشهای انسانی، پاسخگویی و احترام به حقوق همه ذینفعان، و توسعه کیفیت اقتصادی و بهبود زندگی مردم نقش ایفا می کند.
وی با دعوت از سرمایه گذاران خارجی و داخلی برای رشد این صنعت گفت: در ساختار شرکت ملی صنایع پتروشیمی بخشی به عنوان مدیریت سرمایه گذاری تعریف شده است و علاقمندان می توانند با مراجعه به سایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی ضمن اطلاع از طرحها و پروژههای سرمایهگذاری و تسهیلات آنها تقاضای خود را به صورت الکترونیکی برای سرمایه گذاری ثبت کنند.
شرکت ملی صنایع پتروشیمی امسال با هدف حضور یکپارچه و هماهنگ به صورت پاویون به همراه شرکت بازرگانی پتروشیمی و مجتمعهای پتروشیمی جم، امیرکبیر غدیر و آبادان در نمایشگاه لاستیک و پلاستیک «K» دوسلدورف آلمان حضور دارد.