به گزارش نفت دیلی، مهندس محمود محدث از اختصاص بودجه 350 میلیون دلاری به بخش اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در سال جاری خبر داد.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران بودجه در نظر گرفته شده برای بخش اکتشاف در برنامه چهارم را یک هزار و 189 میلیون دلار بوده اعلام کرد و گفت: البته با تمهیدات در نظر گرفته شده این میزان به یک هزار و 523 میلیون دلار تا پایان سال 89 افزایش پیدا کرد.
محدث به مقدار نفت اکتشاف شده در برنامه چهارم توسعه (84-89) گفت: در این مدت نفت کشف شده قابل استحصال 4 هزار و 986 میلیون بشکه (سالانه 800 میلیون بشکه) و این در حالی است که بر اساس برنامه ریزی ها، تا پایان برنامه چهارم می بایست مقدار نفت کشف شده به 1800 میلیون بشکه می رسید و این یعنی 2.7 برابر بیشتر از برنامه عمل کردیم.
وی ادامه داد: گاز اکتشاف شده در این دوره زمانی 3 هزار و 131 میلیارد متر مکعب بوده است که نسبت به برنامه 9.2 برابر عمل کرده ایم.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران گفت: اگر نفت را بشکه ای 80 دلار و هر متر مکعب گاز را 25 سنت محاسبه کنیم، ارزش اکتشاف های در قالب برنامه چهارم توسعه به 1362 میلیارد دلار می رسد.
محدث با بیان اینکه هم اکنون ضریب موفقیت اکتشاف در دنیا 30 تا 35 درصد است، افزود: با وجود ریسک های اکتشافی در برنامه 5 ساله دوم 57 درصد ضریب موفقیت داشتیم، در پنج ساله سوم به 79 درصد رسید، در برنامه چهارم 83.3 درصد و امید است که همواره این ضریب موفقیت بالای 80 درصد حفظ شود؛ البته نقش نیروهای کارشناس، متخصص و کارآزموده را در حفظ این ضریب موفقیت نمی توان نادیده گرفت.
وی به تشریح فعالیت های لرزه نگاری و بیان تفاوت های موجود میان لرزه نگاری دو بعدی، سه بعدی و چهاربعدی پرداخت و گفت: لرزه نگاری چهار بعدی در واقع همان لرزه نگاری سه بعدی است که در ابعاد مختلف زمانی انجام می شود و بیشترین کاربرد آن مربوط به تولید از میدان هاست.
محدث توضیح داد: برای مثال امسال، لرزه نگاری سه بعدی را انجام می دهیم، سال بعد همان لرزه نگاری سه بعدی با همان گیرنده ها، مختصات و همان نقاط برداشت را تکرار می کنیم، تفاوت حاصل میان دو لرزه نگاری در طول یک سال، روند مهاجرت نفت یا گاز را نشان می دهد یعنی رفتار مخزن در بعد زمان با اطلاعات لرزه نگاری مانیتور می شود.
وی گفت: لرزه نگاری چهاربعدی در اکتشاف کاربردی ندارد؛ مدیریت اکتشاف تلاش می کند با لرزه نگاری دوبعدی، طاقدیسی را که مشکلات جدی ندارد، شناسایی کند، زیرا هزینه اولیه لرزه نگاری زیاد است.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران یادآور شد: با یک سرمایه گذاری معقول و متناسب، هدف اکتشافی را شناسایی و کشف می کنیم، ولی اگر جایی پیچیدگی خاص زمین شناسی داشته باشد و وضع طاقدیس، چین خوردگی ها و گسل ها پیچیده و به اطلاعات بیشتری نیاز باشد، از لرزه نگاری سه بعدی استفاده می شود؛ به هر حال بیشترین موارد استفاده لرزه نگاری سه بعدی و چهار بعدی در تولید مخزن و توسعه مخزن است، زیرا اطلاعات مخزنی میدان را ارائه می دهد.
محدث اظهار کرد: هم اکنون مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در زمینه استفاده از تجهیزات و امکانات اکتشافی و لرزه نگاری به فناوری های روزآمد دنیا، همچنین به نرم افزارهای مختلف در زمینه پردازش و تفسیر اطلاعات مجهز است.
مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران گفت: هم اکنون در مدیریت اکتشاف 648 سمت مصوب وجود دارد، تعداد نیروهای رسمی 560 نفر که از این تعداد پنج نفر دارای تحصیلات زیر دیپلم، 62 نفر دیپلم، 27 نفر فوق دیپلم و بقیه لیسانس به بالاتر هستند.
ایران متشکل از 6 حوزه رسوبی است که 75 درصد وسعت خاکی و آبی کشورمان را تشکیل میدهد. حوزههای رسوبی پتانسیلهای متفاوتی دارند، برخی از آنها مانند حوزه زاگرس و خلیج فارس از ظرفیت بالایی برای اکتشاف برخوردارند و برخی دیگر، شانس کمتری دارند تا به طاقدیسهای نفت یا گاز برسند.
ایران مرکزی، پتانسیل بالایی برای کشف دارد و سیستان و بلوچستان هنوز موفق به ثبت میدانی نفتی و گازی نشده است. اگرچه دکلهای حفاری در طبس در حال لرزهنگاری و بررسی وضعیت طاقدیسها هستند، اما هنوز نتایج قطعی که حاکی از کشف میدانی در آن باشد، گزارش نشده است.