به گزارش نفت دیلی، توافق اوپک بیشتر از آنکه تولید نفت را کاهش دهد روشی برای حذف بخشی از نفت خام مازاد در جهان است.
با وجود نهایی شدن توافق روز چهارشنبه (١٠ آذرماه) سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) در وین، برای کاهش تولید نفت خام به میزان یک میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه در روز، انتظار میرود نیمه اول سال ٢٠١٧ میلادی نیز، با عرضه مازاد نفت خام در جهان رو به رو باشیم.
پیشبینی میشود که اگر روسیه و دیگر کشورهای غیر عضو اوپک بر تعهد خود مبنی بر کاهش تولید نفت تا ٦٠٠ هزار بشکه در روز پایبند بمانند، بازهم نمیتوان به سرعت از عرضه مازاد نفت جلوگیری کرد.
بدیهی است که سرمایهگزاران با وجود افزایش نه و شش دهم درصدی نفت خام «دبلیو تی آی» و رسیدن آن به ٤٩ دلار و ٤٤ سنت انتظار دارند که بتوانند کنترل قابل توجهی بر عرضه و تقاضای نفت داشته باشند.
بر این اساس، به نظر میرسد که قیمتهای تازه نفت همان چیزی است که وزیران اوپک از توافق کاهش تولید این کالا انتظار داشتند.
اما مشکل اصلی این است که کشورهای عضو اوپک، اکتبر سال جاری میلادی (٢٠١٦) که بیشترین میزان تولید نفت را داشتهاند، مبنای کاهش سطح تولید خود، در نشست ٣٠ نوامبر وین، قرار دادند.
بر اساس این توافق، قرار است که عربستان، تولید نفت خود را با کاهش ٤٨٦ هزار بشکه در روز به ١٠ میلیون و ٥٨ هزار بشکه در روز برساند. با این وجود، رقم یاد شده تنها اندکی کمتر از میزان تولید نفت این کشور نسبت به سال پیش است.
روسیه مبنای کاهش تولید نفت خود را ماه نوامبر قرار داده که بیشترین میزان تولید را با رقم ١١ میلیون و ٢١٠ هزار بشکه داشته است.
در واقع اعضای اوپک و روسیه در تلاشند که سطح تولید نفت خود را به میزانی برسانند که رشد قیمت آن را تضمین کند.
کشورهای دیگر همانند آمریکا و کانادا نیز قصد دارند با افزایش قیمت نفت، تولید خود را افزایش دهند.
افزون بر آن، اگر ساختار بازار نفت به سمت وارونگی پیش رود، یعنی شرایطی پیش آید که قیمت نفت در آینده ارزان تر از قیمت کنونی آن باشد، انتظار میرود که میلیونها بشکه نفت ذخیره شده، روانه بازار شود.
اگر قیمتهای جهانی نفت به روند افزایشی خود ادامه دهد، احتمال میرود که چین و هند ذخیره سازی استراتژیک نفت خود را کاهش دهند. از این رو، رشد تقاضای این کالا در دو کشور بزرگ واردکننده آسیا افت خواهد کرد.