به گزارش نفت دیلی، کارشناسان باور دارند که توافق اوپک سبب شده است امنیت عرضه نفت در سال آینده میلادی افزایش یابد.
آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، از یک سو و افزایش اقبال به سیاستمداران عوامفریب در اروپا از سوی دیگر، خطر ناپایداری سیاسی در سال ٢٠١٧ میلادی افزایش یافته است. در این شرایط، سرمایهگذاران محتاط ممکن است بیشترین ثبات را در بازار نفت بیابند که پیش از این، بازاری پرخطر به شمار میآمد.
طبق اعلام بلومبرگ، توافق تولیدکنندگان نفت عضو و غیر عضو اوپک برای کاهش عرضه، تنها موجب کاهش عرضه مازاد در بازارهای جهانی نمیشود و اگر کشورهای مشارکتکننده در این توافق به تعهد خود پایبند بمانند، ظرفیت اضافی عرضه نفت سبب خواهد شد زمینهای برای واکنش سریع به هرگونه اختلال در عرضه ایجاد شود.
آلن گلدر، از مدیران مؤسسه انگلیسی وود مکنزی، گفت: اگر اعضای اوپک در شش ماه نخست سال ٢٠١٧ میلادی به این توافق پایبند بمانند، بازار نفت در برابر تنشهای سیاسی مصون خواهد شد، زیرا ظرفیت واکنش به اختلال در تولید حفظ میشود.
به گفته وی، اگر اختلالی در تولید نفت عربستان پیش نیاید، بازار نفت خواهد توانست با هر گونه اختلال دیگری مقابله کند.
اعضای اوپک در ماه نوامبر امسال توافق کردند که در مجموع، تولید روزانه خود را یک میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه کاهش دهند و با این کار، به رشد قیمت نفت کمک کنند. به گفته گلدر، اعضای اوپک تلاش خواهند کرد سقف تولید خود را ثابت نگه دارند و از ظرفیت مازاد تولید خود برای جبران هرگونه کاهش تولید اعضای خود استفاده کنند. یازده کشور غیر عضو اوپک، از جمله روسیه، نیز تعهد دادند که تولید خود را کاهش دهند. پس از توافق اعضای اوپک، قیمت شاخص نفت خام برنت از ٢٢ درصد رشد برخوردار شده است.
سطح بالای ذخیره سازی نفت در جهان نیز ابزاری برای مقابله با هرگونه اختلال در عرضه نفت ایجاد میکند. سطح ذخیرهسازی تجاری نفت در آمریکا که اکنون به حدود نیم میلیارد بشکه رسیده است، بالاترین رکورد ثبت شده خود را تجربه میکند.
با این همه، به گفته گلد، اگر اعضای اوپک به تعهد خود برای کاهش تولید پایبند بمانند، سطح ذخیرهسازی نفت جهان در نیمه نخست سال ٢٠١٧ میلادی کاهش مییابد و این مسئله باعث خواهد شد در نیمه دوم این سال، خطر ناپایداری سیاسی بتواند تأثیر بیشتری بر بازار داشته باشد.
پس از سه سال پر نوسان در بازار نفت، کارشناسان انتظار دارند که ٢٠١٧ سالی آرامتر برای بازار باشد. نظرسنجی بلومبرگ از کارشناسان نشان میدهد میانگین قیمت شاخص نفت برنت در سه ماه پایانی سال ٢٠١٧ میلادی به ٥٨ دلار برای هر بشکه خواهد رسید. در سال جاری میلادی، قیمت این شاخص بیش از ٥٠ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشت، در حالی که در سال ٢٠١٥ میلادی، این شاخص حدود ٥٠ درصد افت را تجربه کرده بود.
قیمت نفت در برابر تحولات سیاسی حساس است، زیرا این کالا در کشورهایی معدود تولید میشود که بسیاری از آنها، از ثبات سیاسی کافی برخوردار نیستند. بحران داخلی در کشورهایی همچون نیجریه، لیبی و ونزوئلا، تولید نفت آنها را در سال ٢٠١٦ میلادی مختل کرد. رویدادهای عمده میتوانند پیامدهایی شدید برای قیمت نفت داشته باشند. در جریان حمله عراق به کویت در سال ١٩٩٠ میلادی، قیمت نفت از حدود ١٦ دلار به ٤٠ دلار رسید.
ریچارد ملینسون، تحلیلگر مؤسسه انرژی اسپکتس، گفت: حتی اگر شما ظرفیت مازاد مطلوبی داشته باشید، اختلال ناگهانی در عرضه (و یا احتمال اختلال ناگهانی) قیمت نفت را تکان خواهد داد؛ هر رویدادی که بتواند بر تولید روزانه نیم میلیون بشکه نفت تأثیر بذارد و مشخص باشد که تأثیر آن کوتاه مدت نیست، میتواند توجه بازار را جلب کند.
جاناتان وود، کارشناس مؤسسه انگلیسی کنترل ریسکس، اعلام کرد با توجه به بحران اقتصادی در ونزوئلا و تنشهای منطقهای در خاورمیانه، بیثباتی سیاسی همچنان بازار نفت را در سال ٢٠١٧ میلادی تهدید خواهد کرد. اما وجود عرضه مازاد نفت در بازارهای جهانی سبب شده است که تنها یک رویداد عمده بتواند بازار را به چالش بکشد و احتمال تحقق چنین رویدادی در سال ٢٠١٧ میلادی، اندک است.
وی همچنین اعلام کرد با توجه به کمبود سرمایهگذاری، روند کاهش تولید نفت ونزوئلا در سال ٢٠١٧ میلادی نیز ادامه مییابد، اما اگر این افت تولید به صورت تدریجی محقق شود، بازار میتواند خود را با آن تطبیق دهد. وود گفت: احتمال تغییر ناگهانی حکومت که بتواند بخشی عمده از تولید این کشور را برای دورانی طولانی مختل کند، احتمال کمی دارد.