به گزارش نفت دیلی، صنعت نفت ایران همسو با اهداف قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی کشور و توافق نشست تغییرات اقلیمی پاریس گام بلند خود را برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای با اقدامهای مهمی از جمله کاستن از میزان سوزاندن گازهای مشعل و جمع آوری این گازها را برداشته است.
تنها چند روزی است که از سالروز اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در ٢٦ دیماه پارسال میگذرد و در این مدت اقدامهای بسیاری برای بهبود شرایط اقتصادی کشور انجام شده است و ما شاهد آثار مثبت آن در بسیاری از بخشها بهویژه صنعت نفت ایران هستیم، در این میان برجام تا حدود زیادی مسیر را برای اقدامهای زیست محیطی که هم اکنون از اولویتهای کشور فراهم کرده است و بارها از سوی مسئولان و مدیران ارشد کشوری بر اهمیت این موضوع تاکید شده است.
ایران سالهاست برنامههای مدونی برای جلوگیری از انتشار گازهای گلخانهای داشته است، اما با توجه به مواجهه کشور با مشکلاتی همچون تحریمها و محدودیتها تحقق این برنامهها تا حدی به تاخیر افتاده است.
بر همین اساس نهادهایی مانند سازمان حفاظت از محیط زیست و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت در سناریویی تازه، به دنبال آن هستند که ایران بتواند تا سال ٢٠٢٠ میلادی زیرساختهای افزایش کارایی انرژی را فراهم کند تا شدت انرژی در محدوده سالهای ٢٠٢٠ تا ٢٠٣٠، ٥٠ درصد کاهش یابد. در این سناریو سرعت افزایش کارایی انرژی در سالهای ابتدایی بیشتر از سالهای پایانی است.
بر اساس این سناریو، خط مشی برنامه کاهش انتشار گازهای گلخانهای ایران به این شرح زیر خواهد بود:
• کاهش انتشار غیر مشروط: چهار درصد کل انتشار تا سال ٢٠٣٠
• کاهش انتشار مشروط: تا ١٢ درصد کل انتشار تا سال ٢٠٣٠
• کاهش انتشار میانگین سالانه: ١٠٧ میلیون تن در سال
به منظور عملیاتی کردن این برنامه و تحقق این اهداف نیاز به ٤١ میلیارد دلار سرمایه گذاری است که از آن مقدار ٢٧ میلیارد دلار به عنوان هزینه فرصت و ١٤ میلیارد دلار به عنوان هزینه خالص صرف خواهد شد.
اما این طرح چالشهایی هم در پی خواهد داشت. بزرگترین چالشها در عرصه ملی عبارت خواهند بود از بخشی نگری در دستگاههای متولی سیاستگذاری و اجرا در بخش انرژی، نبود نگاه مناسب به مقوله سرمایه، بخش خصوصی و بهرهوری ملی، نبود ترکیب مناسب در مسابقه امدادی مدیریت و اجرای بخش انرژی کشور و ترجیح سود مقطعی در مقابل گام موثر بلند مدت.
در عرصه بین المللی، چالشها شامل این موارد خواهند بود: تاکنون به جز اعلام بد عهدی کشورهای خاطی در زمینه کاهش انتشار گازهای گلخانه ای، تنبیه خاصی در نظر گرفته نشده است، برنامه های کاهش انتشار در آینده توسط جامعه بین الملل به صورت جدی دنبال خواهد شد، به نتیجه رسیدن در کاهش انتشار اقدامی فرآیندی و تدریجی است و مدیریت بحران در این باره امکان پذیر نیست و در آینده با توجه به کم رونق شدن بازار سوختهای فسیلی، باید به فکر صنایع تبدیلی با رعایت حداکثری های زیست محیطی بود.
تهران روز سه شنبه (١٢ بهمن ماه) میزبان سمینار آموزشی «مدیریت کربن در صنعت نفت» با تمرکز بر ابعاد اجرایی عزم ملی کشورها در کاهش انتشار گازهای گلخانهای با حضور نمایندگان آژانس همکارهای بین المللی ژاپن (جایکا) بود. جایکا در زمینه توسعه به دولت ژاپن و همچنین کشورهای در حال توسعه کمک میکند.
البته این نخستین سمیناری نیست که طی سالهای گذشته در ایران برگزار میشود اما اقدامهای انجام شده تا این اندازه هم قابل لمس نبودهاند. این موضوع را یکی از سخنرانان اصلی این سمینار سید باقر مرتضوی، مشاور وزیر نفت و مدیر کل ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) و پدافند غیرعامل وزارت نفت عنوان کرد.
سید باقر مرتضوی ، مدیرکل اچ اس یی وزارت نفت
وی از آمادگی ١٠٠ درصدی وزارت نفت برای همکاری با شرکتهای ژاپنی به منظور کاهش انتشار گازهای گلخانهای در مناطق نفتی کشور بهویژه منطقه پارس جنوبی اعلام کرد و خواهان همکاری با شرکتهای ژاپنی با هدف دریافت فناوری برای کاهش سوزاندن گازهای مشعل در فازهای میدان گازی پارس جنوبی است.
مشاور وزیر نفت و مدیر کل اچاسیی و پدافند غیرعامل وزارت نفت گفت: برای سهیم بودن در کاهش گازهای گلخانهای عزم جدی داریم و گامهای موثری برداشته ایم.
مرتضوی افزود: ایران به دلیل مصرف بالای انرژی در صنایع خود حدود ١,٥ درصد گازهای گلخانهای جهان را منتشر میکند.
وی همچنین با اشاره به بالا بودن مصرف انرژی در کشور گفت: تشویق کاهش مصرف در داخل باید مدیریت شود و به آن فکر کرد و توجه بیشتر به تولید پاک شود.
مدیر کل ایمنی، بهداشت و محیط زیست وزارت نفت ادامه داد: بسیاری فعالیتها آغاز شد و کلاسها و سمینارهای مختلفی برگزار شده است.
مرتضوی گفت: تلاش برای کاستن از میزان سوزاندن گازهای مشعل در فازهای پارس جنوبی یکی از زمینههای همکاری با شرکتهای ژاپنی است.
وی افزود: وزارت نفت آمادگی کامل را برای کمک به شرایط زیست محیطی و کاستن میزان گازهای مشعل در عسلویه دارد.
وی همچنین از شرکتهای ژاپنی خواست تا به این موضوع به عنوان یک موضوع مردمی و بشر دوستانه با هدف حمایت از حفاظت محیط زیست نگاه کنند.