به گزارش نفت دیلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که تا مردم وسط نیایند و بسیج مردمی درست نکنیم، اقتصاد مقاومتی شکل نمی گیرد، در باره شاگرد اول اقتصاد مقاومتی در دولت گفت: شاگرد اول نفت بوده، زیرا رشد به طور عمده حاصل رشد نفت است.
علی آقامحمدی در باره اقتصاد ایران و اقتصاد مقاومتی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری به دولت برای تدوین برنامه ١٠ ساله اظهار کرد: دولت بر این اساس تعریف مشی جدید که چارچوب هایش را مقام معظم رهبری معین کرده بودند، آغاز کرد.
وی تصریح کرد: دولت در سال ١٣٩٥ که به عنوان سال «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» نامگذاری شده بود، ١٢ برنامه نوشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: دو سال پیش دولت در زمینه اقتصاد مقاومتی مقداری جلو رفت اما در دیدار با دولت به تغییر رویهها اشاره و بر عمل و دوری از بحثهای تئوریک تاکید شد که شاهد تغییر رویکرد دولت هستیم.
آقامحمدی در باره دلایل جدا بودن دولت از اهداف اقتصاد مقاومتی گفت: ابتدا شماری از طرحها آغاز شد که با تذکری مبنی بر نبود سرعت در روند اجرای کار روبهرو شدند و این سبب تعریف چارچوب جدید در دولت شد.
وی با اشاره به دیدار اعضای هیئت دولت با مقام معظم رهبری و اشاره ایشان به منسجم شدن اقدامها در دولت افزود: پس از این دیدار دولت دوباره براساس دو مجموعه پیشین اقدامهای تازهای را در پیش گرفت که قابل ارزیابی تر است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: این دوره روشن تر از گذشته بود و دستاوردهای بیشتری را به دنبال داشت.
وی در باره شاگرد اول اقتصاد مقاومتی در دولت گفت: شاگرد اول نفت بوده است زیرا رشد، بهطور عمده ناشی از رشد نفت است زیرا عقب ماندگی شدیدی اتفاق افتاده بود و سرمایه گذاری خوبی برای بازگشت به شرایط پیش از تحریم صورت گرفته است.
آقا محمدی تاکید کرد: این کار سختی بود اما بقیه وزارت خانهها مانند کشاورزی در دو سال گذشته اقدامهایی انجام دادند که تحولاتی داشتند.
وی با اشاره به اقدامهای وزارت کشاورزی در زمینه تامین آب در سالهای گذشته افزود: احیای دریاچه ارومیه در عمل مربوط به این طرح است که از ارومیه تا ایلام است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: در حوزه کشاورزی حدود یک و نیم میلیارد دلار برای ٤٠٠ هزار هکتار اراضی برای بازسازی در نظر گرفته شده است که در زابل هم برای شبکه های آبیاری انجام شده که بسیار کارهای درستی است.
آقامحمدی در باره اصلاح ساختار یادآور شد: این مورد نقطه ضعف به شمار میآید و در این باره کار جدی صورت نگرفته که ممکن است به دلیل تجربه زیاد وزیران باشد که در کار دولتی روان هستند و میل به کار مردم ندارند.
وی گفت: نتیجه این عمل عدم، رشد سرمایه گذاری است و در این زمینه ضعف وجود دارد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: شما وقتی می توانید بگویید تغییر ساختار انجام شده است که سرمایههای مردم جذب شده باشد و مردم در اقتصاد شرکت کرده باشند.
آقامحمدی گفت: اگر بخواهیم اقتصاد مقاومتی فعال باشد توجه به این زمینه بسیار مهم است.
وی با اشاره به اقدامهای انجام شده، افزود: تغییرات دیده نمی شود و به عنوان مثال در زمینه خودرو سازی، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران هیچ حقی برای سرمایه گذاری ندارد اما با شرکت رنو قرارداد امضا کرده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان این که در این موارد مجمع تشخیص مصلحت نظام ناظر پس از اجراست، گفت: البته منعی وجود ندارد اما هنوز چنین سازوکاری برای حین اجرا در نظر گرفته نشده است.
آقامحمدی تاکید کرد: نظارت غیر مفید که به درد نمی خورد و در حین اجرا هم باید تذکرها داده شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: در خیلی از حوزهها، دولتیها برای اینکه کار زودتر به مرحله بهره برداری برسد خود شانا جلو میافتند و این عامل بزرگی است.
وی گفت:در باره اصلاح مقررات در وزارت امور اقتصاد و دارایی اقدامهایی خوبی انجام و آیین نامهها بررسی شده است.
آقا محمدی افزود: فعالیتها برای شفاف شدن به بورس رفته و بسیار مفید است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: وقتی به کلان نگاه میاندازید، بخشهایی بزنگاه های اصلی هستند و وقتی باز نشود اتفاقی نمیافتد.
وی گفت: تا کنون آماری داده شده که حدود ١٤ هزار میلیارد تومان به ٣٠٠ هزار بنگاه پرداخت شده است.
آقا محمدی افزود: وقتی سالانه یک رشد نقدینگی داریم و پول تازه وارد میکنیم تا اقتصاد را به جلو ببرد غیر از تورم، خیلی گام خوبی است اما تغییر ساختاری تبدیل به نهاد نشده است.
وی با اشاره به کارت های اعتباری گفت: این اقدام خوبی است زیرا بانکهای باز اکنون متقاضی را با بانک و کالا وصل میکنند و سرمایه در گردش برای تولید کننده تامین می شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: بانکها اکنون پولی را از مردم جمع می کنند و درصدهای مختلف به مردم پول می دهند و پول برای بانک ٢٤ درصد در میآید.
وی گفت:اگر شما تکلیف دادید به بانک که کمتر از این انجام دهد ،یک درصدی هزینه می دهد و باید سازوکار طوری تعریف شود که برای بانکها چیزی باقی بماند.
آقا محمدی افزود: یکی از خلاء های ما سرمایه کم بانکهاست که ٥٠ هزار میلیارد تومان اعلام شده به نسبت کم است و باید دو برابر شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: مشکل در ساختارهاست و این ساختارها باید درست شود.
وی در باره نارضایتی مردم از وضع اقتصادی جامعه افزود: مردم چند گروه هستند در این زمینه، نخست سرمایه داران خرد هستند که با مقدار مختصری از سرمایه کارهایشان را انجام می دهند.
آقا محمدی ادامه داد: عدهای کارمند مجموعهها هستند که ٢٣ درصد دستمزد بگیر دولت و ٣٩ درصد دستمزد بگیر بخش خصوصی هستند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: ٣٠ درصد در فعالیتهای خرد هستند و تنها ٦,٥ درصد کارفرما داریم و این ٦.٥ درصد کفاف کار کشور را نمیدهد.
وی گفت: ما صادر کننده بزرگی که تضمین دهد هر روز ،به موقع و به مدت پنج سال جنس را در فروشگاه روسیه تحویل دهد نداشتیم.
آقا محمدی افزود: وقتی این ظرفیت را نداریم یا باید برای درست کردن یک صادرکننده بزرگ خردها را گردهم آوریم یا اینکه از روز نخست یک صادرکننده بزرگ بیافرینیم.
وی ادامه داد: در همه جای دنیا شرکتها ابتدا کوچک هستند بعد متوسط و بزرگ میشوند و با کار جمعی به این مرحله میرسند و این ساختار را ما هنوز نداریم.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به تعاونی شدن ٢٥ درصد اقتصاد بر اساس سیاست اصل ٤٤ افزود: می توانیم با گره زدن تعاونیهای کوچک تعاونی بزرگ درست کرد.
وی گفت: تعاونیهای بزرگی که بدهی معوق دارند آنهایی هستند که بزرگ درست شدند و معیوب هستند.
آقا محمدی افزود: اصلاحات ساختاری اینهاست و نهادی نداریم که خود را مسئول بداند، همه مسئول پروژه هستند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به صدا و سیما و مسئولیتش گفت: صدا وسیما همه چیز را خراب کرده است.
وی تصریح کرد:تا وقتی پروژه وزیر محور است و یک مقام بالا برای بریدن ربان میآید به جایی نمیرسیم. بر اساس اقتصاد مقاومتی مسئول گفتمان صداوسیماست، همانطور که در زمان دفاع مقدس شما از هر شهید و یا خانواده وی یک سوژه درست میکنید، باید در اقتصاد هم چنین کاری انجام دهید که اکنون وجود ندارد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به نرخ رشد هشت درصد به عنوان اهداف اصلی اقتصاد مقاومتی گفت: هشت درصد به این معناست که در آمد هر نفر پس از هشت سال دوبرابر شود آیا اکنون این چنین است؟
آقا محمدی افزود: ادبیات باید تغییر کند و ذهن مردم را تغییر دهیم که همه باید با هم حرکت کنند و بدانند که اگر در توسعه کشور نقش نداشته باشند کشور عقب میماند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: دولت باید به سمت کارآفرینی حرکت کند و مهمتر درک نیروی انسانی است.
وی گفت: نیروی جویای کار اکنون تحصیل کرده هستند و مسائل مختلف را می دانند و تشکیل هستهها برای کار مهمترین کاری است که باید شکل گیرد.
آقا محمدی افزود: در اصل ٤٤ مسائلی است که نباید دولت در آنها ورود کند و حق بخش خصوصی است.
وی با اشاره مواردی مشابه در نیروگاهها و هواپیمایی گفت: تا این فرهنگ درست نشود کاری پیش نمی رود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: اگر حقوقدانان منشوری درست کنند و با بخش خصوصی همکار شوند می توانند حق را بگیرند.
وی گفت: برای اینکه حقت را نبرند باید مجهز حرکت کنید.
آقا محمدی تاکید کرد:یک حقوقی برای مردم تعریف شده که خودشان باید آن را دنبال کنند و بدون حضور مردم کار دولت کفایت نمی کند.
وی با اشاره به اقدامهای رئیس جمهوری در پروژه های اخیر افزود: این اقدامها نشان می دهد در واگذاری امور به مردم اهتمام جدی وجود دارد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: ما باید فرصتهای کار را درنظر بگیریم و آنها را خلق کنیم و افق خوب در اضافه کردن فعالیتهای کشور با استفاده از مردم است.
وی تاکید کرد: در ملاقاتهای مختلف با مقام معظم رهبری ارائه رهنمود، تذکر و تشویق، پیگیریهای کارشناسی و تهیه و ارسال گزارش وجود دارد.
آقا محمدی در باره دلیل تمرکز مقام معظم رهبری روی موضوع اقتصاد افزود: تشخیص ایشان این بود که اگر خودشان وارد نشوند کار جلو نمیرود.
وی ادامه داد: ایشان مراقبت دارند که زیاد وارد نشوند و مسئولان بهتر است از این فرصت برای کار بهتر استفاده کنند.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: تا مردم وسط نیایند و بسیج مردمی درست نکنیم و تشویق نکنیم درست نمی شود و البته آیین نامهها نوشته شده و افق خوبی مدنظر است.
وی افزود: باید بدانیم کنترل تورم و نرخ بیکاری خوب بوده است.
محمد خالصی، رئیس شورای اقتصاد سازمان برنامه و بودجه نیز در ارتباط تلفنی با برنامه افزود: ١٢ برنامه ملی برای پیشبرد سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی تصویب و ١٢١ پروژه در سال ١٣٩٥ ازسوی معاون اول رئیس جمهوری ابلاغ شده است.
وی گفت: هر کدام از دستگاهها مجری مشخص برای اجرای این طرحها داشتند، در این چارچوب هر کدام از دستگاهها اقدامهای خود را در چارچوب منشور پروژه تعریف کردند و به سمت عملیاتی شدن پیش رفتند.
رئیس شورای اقتصاد سازمان برنامه و بودجه افزود: در سطوح مختلف این پروژهها پایش شدند و هر دو هفته یکبار گزارش خود را برای دبیرخانه اقتصاد مقاومتی ارسال میکردند.
خالصی تاکید کرد: پیشرفت پروژهها متفاوت است و در طرح های محصولات راهبردی مثل گندم و برنج اقدامات خوبی انجام شده است.
وی گفت:اصلاح ساختار یکی از مشکلات تاریخی اقتصاد است و امیدواریم این اتفاق توسط اقتصاد مقاومتی شکل گیرد.
رئیس شورای اقتصاد سازمان برنامه وبودجه تصریح کرد:قدم های مهمی در این چارچوب در حال شکل گرفتن است.
وی گفت:امسال پروژه های متفاومتی به سازمان برنامه ابلاغ شده که در راستای همین اهداف است.
خالصی افزود: هدف کلی اقتصاد مقاومتی دستیابی به رشد پویاست که امیدواریم برنامههای آن را محقق کند.
وی در باره همایش سازمان برنامه و بودجه در پایان این ماه گفت: رصد برنامهها از اهداف این همایش است که هر کدام از دستگاهها عملکرد خود را ارائه کنند.