چرایی استفاده از فناوری روزآمد در فاز ۱۱ پارس جنوبی

به گزارش نفت دیل، دلیل استفاده از تازه‌ترین فناوری‌ها در این فاز براساس مطالعات انجام شده این است که پس از گذشت حدود سه سال از تولید فاز ۱۱ پارس جنوبی، مخزن به مرور با افت فشار روبه‌رو می‌شود بنابراین از هم اکنون باید ساخت تاسیسات مورد نیاز برای تقویت فشار گاز مدنظر قرار گیرد و این تفاوت اصلی فاز ۱۱ پارس جنوبی با دیگر طرح‌های توسعه در پارس جنوبی است.

در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی قرار است، در مجموع از ۲ بلوک A و B روزانه ۲ میلیارد فوت مکعب گاز (معادل ۵۶ میلیون مترمکعب) برداشت شود که این گاز تولیدی جهت پالایش به پالایشگاه فازهای ۶، ۷ و ۸ و پالایشگاه فاز ۱۲  منتقل خواهد شد. تاسیسات طرح توسعه فاز ۱۱ در سه بخش کلی شامل تاسیسات درون چاهی و سرچاهی، تاسیسات فرآیندی برای جداسازی آب همراه با گاز و تاسیسات انتقال گاز برای ارسال گاز به خشکی خواهد بود.

همانگونه که عنوان شد، فاز ۱۱ پارس جنوبی،  پس از گذشت حدود سه سال پس از برداشت گاز، نیاز به تاسیسات تقويت فشار دارد چون در غیر این‌صورت سکو با افت فشار روبرو می شود. اگر توسعه فاز ۱۱ در همان سال ۲۰۰۶ و زمانی که توتال سکوی سرچاهی این فاز را طراحی کرده بود، نصب می شد نیازی به نصب کمپرسور و سکوی تقویت فشار گاز حداقل در آن بازه زمانی نبود؛ اما با توجه به گذشت ۱۰ سال، هم اکنون باید افزایش فشار گاز را از ابتدای توسعه سکو مدنظر قرار داد.

از این رو ساخت تاسیسات تقویت فشار با ظرفیت ۲ میلیارد فوت مکعب در روز تا میزان۹۰ بار در دستور کار قرار گرفته است. در این پروژه هدف این است که تاسیسات تقویت فشار در یاردهای ایران ساخته شود؛ اما از آنجا که این سکوها حدود ۲۰ هزار تن وزن خواهد داشت و در ایران سابقه و تجربه مهندسی تفصیلی، ساخت، حمل و نصب سکو با وزن بیش از پنج هزار تن وجود ندارد؛ بنابراین باید زیرساخت‎های موجود برای این عملیات پیچیده در کشور ارتقا پیدا کند.

طراحی پیچیده، ضرورت چیدمان درست تجهیزات، رعایت مسائل ایمنی و امور عملیاتی از ویژگی‎های سکوهای تقویت فشار است و برای نصب این سکوها باید از روش شناوری (Float Over)  استفاده شود که فناوری آن هم اکنون در ایران موجود نیست.

پیمانکاران ایرانی اگرچه در زمینه طراحی، ساخت و نصب پلت فرم‌های سرچاهی تجربه زیادی دارند؛ اما ساخت سکوی تقویت فشار پیچیدگی‌های خاصی دارد و هم اکنون به جز چند شرکت بین المللی، شرکت دیگری توانایی ساخت آن را ندارد و از این رو ایجاب می‌کند پیمانکار بین المللی خبره ای در این زمینه با صنعت نفت ایران همکاری کند تا به این ترتیب فناوری ساخت سکوهای تقویت فشار گاز در دریا با این وزن بالا در سال‌های آینده به کشور منتقل شود.

به همین دلیل بود که وزارت نفت تصمیم گرفت تا طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را به کنسرسیومی از شرکت‌های داخلی و خارجی واگذار کند و پس از مذاکرات طولانی با شرکت‌هایی متقاضی توسعه این میدان در قالب مدل جدید قراردادهای نفتی، HOA  توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی میان کنسرسیومی متشکل از توتال فرانسه، سی ان پی سی آی چین و پتروپارس از ایران امضا شد.

وزارت نفت انتظار دارد شرکت پتروپارس که هم در حوزه بیع متقابل و هم قراردادهای EPC  صاحب تجربه فراوانی است و همچنین از نخستین شرکت‌های تایید صلاحیت شده ایرانی در حوزه اکتشاف و تولید (E&P)  به شمار می رود، بتواند با اجرایی شدن این قرارداد، بیشترین نقش را در انتقال فناوری‌های جدید به کشور داشته باشد؛ هدفی که وزارت نفت به دنبال آن است و امیدوار است تا در آینده شرکت‌های ایرانی بتوانند در این حوزه در آن ایفای نقش کنند.

بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته، نخستین برداشت گاز از فاز ۱۱، ۴۰ ماه پس از امضای قرارداد محقق می‌شود، همچنین زمان لازم برای طراحی مفهومی و طراحی پایه مربوط به ساخت سکوهای تقویت فشار ۳۶ ماه و زمان لازم برای ساخت این سکوها در فاز دوم این پروژه  ۶۰ ماه در نظر گرفته شده است.

در مجموع ۴,۸  میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای این طرح پیش بینی شده است که از این میزان، ۲.۶ میلیارد دلار به بخش ساخت، نصب و راه اندازی تاسیسات تقویت فشار گاز در فاز دوم اختصاص خواهد یافت که به صورت کامل از سوی کنسرسیوم توتال، CNPCI و شرکت پتروپارس انجام خواهد شد.

به موازات انجام مذاکرات وزارت نفت با توتال در باره نحوه استفاده از تاسیسات تقویت فشار در طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی و چگونگی انتقال این فناوری به شرکت های داخلی، شرکت نفت و گاز پارس نیز از مدت‎ها پیش مطالعات خود را درباره نیاز فازهای پارس جنوبی به ساخت تاسیسات تقویت فشار آغاز و اولویت بهره مندی فازهای مختلف از تقویت فشار گاز را مشخص کرده است.

با توجه به این که استفاده از تاسیسات تقویت فشار گاز برای دیگر فازهای پارس جنوبی در آینده اجتناب ناپذیر است؛ از این رو دقت و حساسیت کافی در طول اجرای فاز ۱۱ پارس جنوبی ضروری است.

وزارت نفت در حالی برنامه ریزی در خصوص استفاده از تاسیسات تقویت فشار در طرح توسعه فاز ۱۱ را در دستور کار خود قرار داده است که قطر به‎عنوان همسایه ایران در میدان مشترک پارس جنوبی تاکنون فعالیتی در حوزه ساخت تاسیسات تقویت فشار نداشته است



 
انگليسی فارسی
تبليغات
نظرسنجی
وب سايت ما چگونه است؟
عالی
خوب
قابل قبول
متوسط
ضعيف
بد