به گزارش نفت دیلی، محمد مامبیگی، روز چهارشنبه (۲۱ تیرماه) در یک نشست خبری در منطقه عملیاتی خانگیران اعلام کرد: خبرهای خوشی از میدانهای توس و کشفرود در راه است.
وی با بیان اینکه فرایند توسعه میدان توس ظرف یک سال آینده آغاز میشود، افزود: پس از نتایج موفق حاصل از حفاری یک حلقه چاه اکتشافی در این میدان، مطالعه توس در دستور کار قرار گرفت و برآوردهای اولیه حاکیست در صورت توسعه این میدان، برداشت روزانه سه تا پنج میلیون متر مکعب گاز امکانپذیر میشود و این میزان تولید میتواند جایگزین خوبی برای کاهش تولید مخزن مزدوران طی سالهای آینده باشد.
مامبیگی در پاسخ به سوالی درباره نتایج مطالعات آستان قدس بر میدان توس گفت: این مطالعات انجام و نتایج آن به شرکت نفت مناطق مرکزی ایران ارائه شده است.
وی به ظرفیتهای میدان کشفرود که در لایههای زیرین مخزن خانگیران واقع شده نیز اشاره کرد و افزود: از سال گذشته، دکل مدیریت اکتشاف در این میدان مستقر شده و امیدواریم طی ماههای آینده، خبرهای خوشی از این میدان بشنویم و شاهد تداوم تامین پایدار گاز شمال شرق کشور با تکیه بر ظرفیتهای موجود باشیم.
تداوم تولید در گنبدلی و برنامهریزی برای برداشت بیشتر از شوریجه دی
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز شرق در ادامه به تشریح فعالیتها در مخزن شوریجه دی در منطقه عملیاتی خانگیران پرداخت و گفت: حدود ۹۴ درصد ذخایر قابل استحصال این مخزن تا سال ۹۳ برداشت و مقرر شد شوریجه دی به عنوان مخزنی راهبردی برای ذخیرهسازی گاز مورد استفاده قرار گیرد.
وی افزود: پارسال ۱,۴ میلیارد متر مکعب گاز به این مخزن تزریق شد که اثر مثبت آن در زمستان و همزمان با قطع صادرات گاز ترکمنستان به کشورمان مشهود بودد؛ بهطوریکه در آن شرایط فرایند تامین گاز شمال شرق کشور متوقف نشد.
به گفته مامبیگی، اگر بتوان در هشت ماه نخست سال، روزانه ۱۰ میلیون متر مکعب گاز به شوریجه دی تزریق کرد، از سال ۹۹ امکان برداشت گاز تا ۲۰ میلیون متر مکعب در روز در چهار ماه پایانی سال فراهم میشود و تحقق این هدفگذاری میتواند در تامین پایدار گاز شمال شرق کشور موثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: هماکنون روزانه حدود ۹ میلیون متر مکعب گاز به این مخزن تزریق میشود.
طرح ذخیره سازی گاز طبیعی شوریجه در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان سرخس در استان خراسان رضوی و در مجاورت پالایشگاه شهید هاشمی نژاد واقع شده است.
مامبیگی، مخزن شوریجه بی را نیز مخزنی استراتژیک در شرکت نفت و گاز شرق معرفی کرد و با اشاره به ظرفیت برداشت روزانه ۱,۶ میلیون متر مکعب گاز از این مخزن گفت: معمولا برداشت از شوریجه بی در زمستان صورت میگیرد.
منطقه خانگیران مشتمل بر سه مخزن مجزای مزدوران، شوریجه بی و شوریجه دی است که هر سه مخزن مدت مدیدی است بهرهبرداری میشوند و گاز ترش تولیدی در مخزن مزدوران، پشتوانه اصلی تولید و تامین گاز مصرفی در شمال شرق کشور است. این گاز پرفشار با ۳,۵ درصد گاز سولفوره و ۶.۵ درصد گاز کربنیک، مزدوران را به یکی از نادرترین مخازن گازی جهان بدل کرده است و به گفته مامبیگی، مواجهه نشدن با آسیب یا تلفات انسانی در این مخزن طی بیش از ۳۰ سال که از بهرهبرداری آن میگذرد، نتیجه رعایت دقیق اصول ایمنی بوده است.
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری نفت و گاز شرق از تداوم روند تولید در میدان مشترک گنبدلی نیز خبر داد و گفت: در حالت معمول انتظار بود تولید گاز در این میدان حدود ۶ سال پیش متوقف شود؛ اما با تلاش متخصصان شرکت و تعامل خوب پالایشگاه گاز شهید هاشمینژاد، روند تولید در این میدان ادامه دارد.
وی ظرفیت تولید کنونی گاز در میدان گنبدلی را ۰,۷ میلیون متر مکعب در روز عنوان کرد.
میدان گازی گنبدلی در فاصله ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان سرخس و در نزدیکی مرز ترکمنستان واقع شده است.
برداشت نیمی از ذخایر گاز قابل استحصال در نفت و گاز شرق
مامبیگی، متوسط ضریب بازیافت گاز در مخازن تحت نظارت نفت و گاز شرق را ۷۵ تا ۸۰ درصد عنوان کرد و گفت: از مجموع ۶۴۷ میلیارد متر مکعب ذخایر گاز قابل استحصال این شرکت، تاکنون ۳۴۷ میلیارد متر مکعب گاز برداشت شده است.
وی مجموع گاز تولید شده در این شرکت طی سال ۹۵ را ۱۵,۸ میلیارد متر مکعب (۶ درصد گاز تولیدی در کشور و بیش از ۲۰ درصد گاز تولیدی در نفت مناطق مرکزی) عنوان کرد و افزود: به این ترتیب، پارسال به طور متوسط بیش از ۴۳ میلیون متر مکعب گاز در هر روز در این شرکت تولید شده است و بر اساس برنامهریزیها، امسال نیز تولید گاز به همین میزان خواهد بود.
به گفته این مقام مسئول، در مجموع ۶۳ حلقه چاه، پنج مجموعه جمعآوری گاز و یک مجموعه تفکیک و اندازهگیری، ۵۰۰ کیلومتر خط لوله زیرزمینی، ۳۰۰ کیلومتر خط انتقال برق و ۳۲۰ کیلومتر جاده آسفالت در مناطق عملیاتی شرکت نفت و گاز شرق مستقر است و این شرکت به عنوان یکی از سه شرکت تابعه شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، علاوه بر تامین نیاز نیروگاه نکا و پتروشیمی بجنورد، گاز مورد نیاز استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، مازندران، گلستان و بخشی از سمنان را تامین میکند.