با کم‌خونی وارد اتاق عمل نشوید

خبرگزاری ایسنا: مدیرعامل سازمان انتقال خون، اهدای خون محافظه‌کارانه و مدیریت خون بیماران را از مهم‌ترین اقدامات این سازمان طی چهار سال آینده دانست.

دکتر علی‌اکبر پورفتح‌الله با اشاره به اقدامات پیش روی سازمان انتقال خون طی چهار سال آینده، گفت: در دوره جدید، انرژی سازمان انتقال خون معطوف به تغییر نگاه جامعه پزشکی و تجویزکنندگان خون و فرآورده‌های خونی، از انتقال خون آزادانه و لیبرال به سمت انتقال خون سخت‌گیرانه و محافظه‌کارانه است. همچنین تلاش می‌کنیم تا به جای خون کامل، بیشتر اجزاء خون و فرآورده‌های مناسب‌تر خونی مانند پلاکت که کیفیت بهتری داشته و زیرساخت‌هایشان را ایجاد کرده‌ایم، تجویز شود. بنابراین مفهومی ندارد بیمار نیازمند پلاکت را با پلاسمای شش فرد مختلف مواجه کنیم، درحالیکه می‌توانیم با تزریق مستقیم پلاکت نیاز بیماران را رفع کنیم.


حرکت در جهت مدیریت خون بیماران

وی با بیان اینکه برنامه جدی سازمان انتقال خون طی چهار سال آینده اجرای بحث مدیریت خون بیمار است، افزود: مدیریت خون بیمار مجموعه روش‌ها و فعالیت‌هایی است که بر اساس آن خون خود بیمار مدیریت شده و نیاز بیمار به خون دیگران به حداقل ممکن می‌رسد. باید توجه کرد که این برنامه بسیار موفقی است که در دنیا تجربه‌ای مناسب و با نتیجه مثبت بوده است.

پورفتح‌الله ادامه داد: به عنوان مثال تا سال ۲۰۱۴، آمریکا سالانه ۱۶ میلیون اهدای خون داشت و در کنار آن هم سالانه پنج درصد بر میزان اهدای خون این کشور افزوده می‌شد، اما از سال ۲۰۱۴ به بعد با اجرای برنامه مدیریت خون بیمار کاری کردند که در سال ۲۰۱۶ آمار اهدای خون در آمریکا به ۱۴ میلیون واحد کاهش یافت. ضمن اینکه دیگر افزایش اهدای خون را هم تجربه نکردند. در اروپا نیز با اجرای برنامه مدیریت خون بیمار، میزان اهدای خون از ۴۳ واحد به ازای هر ۱۰۰۰ نفر به ۳۳ واحد به ازای هر ۱۰۰۰ نفر جمعیت کاهش پیدا کرد.
 

با کم‌خونی وارد اتاق عمل نشوید

مدیرعامل سازمان انتقال خون با بیان اینکه این روند در کشور ما هم با شکل‌گیری مراکز جامع انتقال خون اتفاق می‌افتد، گفت: بر این اساس باید نگاه جامعه را در موضوع اهدای خون تغییر دهیم. طبعا بخشی از این موضوع با مطالبات بیماران رخ می‌دهد. به عنوان مثال بخشی از مدیریت خون بیمار به این صورت است که در جراحی‌های انتخابی هیچ بیماری، با کم‌خونی وارد اتاق عمل نشود. بر این اساس پزشکان ما باید یاد بگیرند و بیماران ما باید مطالبه‌گر باشند که برای جراحی‌های غیراورژانس ابتدا پزشک کم‌خونی‌ بیماران را برطرف کند و سپس جراحی را آغاز کند؛ چراکه با اصلاح کم‌خونی بیماران، کیفیت درمان هم ارتقاء می‌یابد.

پورفتح‌الله تاکید کرد: همچنین اگر به جامعه پزشکی و مردم یاد دهیم که چند ساعت پیش از عمل جراحی آسپرین یا داروهایی که بر روی پلاکت اثر می‌گذارند، تجویز و مصرف نکنند، می‌توان حجم خون‌ریزی‌ها را در جراحی به حداقل ممکن رساند. حتی امروزه روش‌های انتقال خون خودی وجود دارد که با استفاده از آنها می‌توان خونی را که حین جراحی ریخته می‌شود، جمع‌آوری کرده، از فیلترهای خاصی عبور داده و آنها را اصلاح کنیم و خون بیمار را برای خودش استفاده کنیم. بنابراین مجموعه این فعالیت‌های متعدد که ماشه تزریق و انتقال خون محافظه‌کارانه است، با عنوان مدیریت خون بیمار مطرح می‌شود که باید هم در جامعه پزشکی و هم در مردم آموزش داده ‌شوند.



 
انگليسی فارسی
تبليغات
نظرسنجی
وب سايت ما چگونه است؟
عالی
خوب
قابل قبول
متوسط
ضعيف
بد