معاون امور تولید شرکت ملی نفت:
مهار آتش، کار قهرمان‎بازی و اسطوره‎سازی نیست

به گزارش نفت دیلی ، معاون امور تولید شرکت ملی نفت ایران گفت: مهار آتش کار قهرمانبازی و اسطورهسازی نیست و هر موفقیت یا شکستی نتیجه و دستاورد دیسیپلینهای تخصصی همه تیمهای مستقر در منطقه است.

محسن پاکنژاد در بخشی از گفتوگوی خود با روزنامه ثروت، با بیان این مطلب افزود: مباحث کارشناسی در میان است و سرانجام اجماع می‌شود. مدیران عامل شرکت‌های ملی مناطق نفتخیز جنوب و ملی حفاری با حضور و نظارت مستمر خود در منطقه نقش راهبردی در روند اجرای عملیات ایفا می کنند.

وی یادآور شد: با اطمینان میگویم با تجربهترین و متخصصترین تیم کنونی صنعت نفت برای مهار فوران چاه ۱۴۷ رگ سفید در این منطقه حضور دارند که از آن جمله می‌توان به شخصیتهایی همچون مسعود حیدری، مهران مکوندی، مسعود حقیقی، حمیدرضا خوشایند، تقی قاسمی بابا احمدی، سیدمنیر میرعظیمی و حتی سیدعلی حیدری راننده اتی واگنی که تجربه حضور سی و چند ساله در مهار فوران‌ چاه‌ها را دارد اشاره کرد و بقیه آقایانی که پشتیبانی این عملیات را به عهده دارند. افرادی هستند که در نفت شهر، کنگان، گچساران و بسیاری از فوران‌ها حضور داشتند و هم اکنون در منطقه حضور دارند. همه اقدام‌هایی هم که تاکنون انجام شده، شناخت خود را از چاه کامل تر کرده و در هر مرحله با دانش بیشتری ادامه یافته است.

وی با طرح این سوال که نمی‌دانم چرا برخی رسانه‌ها در این شرایط حساس موارد عجیب و غریبی را مطرح می‌کنند، ادامه داد: هر ایرانی که در جریان این حادثه قرار میگیرد، دلش میتپد برای اینکه این چاه زودتر مهار شود. ثروت ملی ما در حال سوختن است. بچه‌هایی که از شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب و شرکت ملی حفاری ایران اینجا هستند از دل و جان مایه می گذارند و با همدلی، همراهی و هم‌اندیشی تلاش می‌کنند مهار کامل چاه در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسد. به رغم کسانی که اخبار و مباحثی برای تخریب روحیه این تیم منتشر می‌کنند، مهارگران با قوت به کار خود ادامه می‌دهند و از این گونه حواشی تأثیر نمی‌پذیرند.

پاک‏نژاد گفت: در ابتدای کار که مدیریت مهندسی و ساختمان مناطق نفتخیز جنوب عملیات اجرایی سنگینی را در منطقه انجام می داد، افراد بیشتری در رگ سفید حضور داشتند، اما هم اکنون که آن عملیات پایان یافته، از تعداد نیروهای حاضر در منطقه هم کاسته شده است.

وی عنوان کرد: شرایط مهار چاه از سطح بسیار دشوار است. شدت صوت در محدوده ۱۵ تا ۲۰ متری نزدیک به چاه که همکاران من در آنجا کار می‌کنند، نزدیک به ۱۷۰ تا ۱۸۰ دسی‌بل است. گوش انسان توانایی شنوایی ۸۰ دسی بل را برای مدت محدود دارد و تحمل این فشار گوش انسان را با مخاطره‌هایی همچون شنیدن صدای صوت روبه‌رو می‌کند که تا مدت‌ها ادامه دارد.

معاون امور تولید شرکت ملی نفت ایران گفت: ۲ حادثه فوران چاههای منطقه رگ سفید در سالهای گذشته هر دو از طریق مهار از عمق به نتیجه رسیدهاند، اما در کل نمیتوانیم یک نسخه عمومی برای مهار چاههای در حال فوران بپیچیم؛ زیرا به لحاظ تکنیکی شرایط هر چاه با چاه دیگر متفاوت است و این نوع نسخه پیچی برای مهار، قابل دفاع نخواهد بود. در واقع شرایط چاه در حال فوران تعیین می‌کند کدام یک از این دو روش، در زمان کوتاهتری به نتیجه خواهد رسید.

وی افزود: در چند عملیات اخیری که انجام شد، استینگر کاملاً در دهانه چاه نشست، تزریق گل آغاز شد و از دمای آتش کاسته شد. چاه در حال فوران شماره ۱۴۷ که بخش عمده آن گاز است، حدود ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه سانتی‌گراد دما دارد و در فواصل حدود ۱۰ تا ۱۵ متری که مهارگران به چاه نزدیک می شوند این دما به بیش از هزار درجه می رسد و اگر مانیتورهای مخصوص خنک کردن محیط برای لحظاتی قطع شود، به‌طور طبیعی مخاطره‌های جدی برای افرادی که نزدیک دهانه چاه هستند، در پی خواهد داشت.

 

به گفته وی، شمردن تعداد حمله‌ها و این‌که بگوییم چرا عملیات به موفقیت نرسید مباحث درستی نیست، زیرا در هر تلاشی شرایط سنجیده می شود و نکات تازه ای به دست می‌آید که قبل از آن مجهول بوده است.

پاکنژاد با بیان اینکه مسلم است عملیات مهار از سطح زمان کمتری را صرف می‌کند و هدف اصلی این است که در کوتاهترین زمان ممکن بتوانیم چاه را تحت کنترل درآوریم، ادامه داد: در کنار این موضوع، عملیات مهار از عمق که مستلزم ساخت لوکیشن، سلر، تجهیزات و تأسیسات مرتبط، انتقال و برپایی دکل و شروع عملیات حفاری است زمان زیادی می طلبد. خوشبختانه عملیات حفاری و آر.او.پی این منطقه با توجه به اینکه با لایه‌های پرفشار زمین‌شناسی روبه‌رو هستیم که کار حفاری را خیلی دشوار می‌کند در مقایسه با دیگر حفاری‌هایی که در منطقه رگ سفید انجام شده، سرعت بسیار بالایی دارد و در این مدت کوتاه بیش از ۲۰۰۰ متر حفاری انجام شده که شرایط ثبت یک رکورد بی‌نظیر را دارد.

وی ادامه داد: بنابراین در نشست‌هایی که برگزار شد در مجموع تصمیم بر این شد که هر دو شیوه به صورت همزمان جلو برود، قاعدتاً اگر موفق به مهار آتش از طریق عملیات از سطح شویم، زمان را ذخیره کرده‌ایم، در غیر این صورت با تلاش همزمان از طریق عملیات مهار چاه از عمق در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه خواهیم رسید. نکته ای که در اینجا قابل توجه است، این است که اگر به امید خدا عملیات مهار چاه از سطح نتیجه موفقیت آمیزی در پی داشته باشد، چاه‌های حفاری شده به منظور عملیات مهار از عمق به عنوان چاه‌های تولیدی مورد استفاده قرار خواهند گرفت و از این بابت جای هیچ‌گونه دغدغه و نگرانی وجود ندارد.

 



 
انگليسی فارسی
تبليغات
نظرسنجی
وب سايت ما چگونه است؟
عالی
خوب
قابل قبول
متوسط
ضعيف
بد