سرویس سبک زندگی فردا: ساختمان گل در گیاهان تیره کاکتوس با دیگر تیرههای گیاهان گوشتی متفاوت بوده و بیشتر رنگین، زیبا، درخشان و زینتی، ولی کم دوام اند. گلهای کاکتوس از درون آرئول بیرون آمده و به شکلهای بیضی، قیفی شکل و یا با دهانه گشاد دیده میشوند. گلها دارای پرچمهای نا معین، بلند و گاهی شمار آنها به بیش از ۵۰ عدد میرسد.
نشانههای گویا و بارز کاکتوسها و ویژگیهایی که آنها را از گیاهان گوشتی جدا میسازد عبارتند از::
۱ – اغلب بدون برگ و یا دارای برگهای تغییر شکل یافته به صورت خار هستند. البته شماری از کاکتوسها مانند پیریسکیا دارای برگ واقعی و شبیه درختان جنگلی است.
۲ – ساقهها در پارهای از جنسها همانند درختان، بلند و کشیده و در برخی کوتاه و چند سانتیمتری است.
۳ – تخمدان کاکتوسها همیشه زیرین (اپی ژن) است به گونهای که همیشه زیر سایر بخشهای گل جای دارد. (تخمدان کاملا درون بافت نهنج جایگزین شده است)
۴ – میوه ممکن است آبدار یا خشک باشد، ولی دارای تیغههای جدا کنندهای که دانه یا گروه دانه را از هم جدا کند، نیست.
۵ – همه کاکتوسها دارای آرئول هستند (مجموعه یاختههایی که گاه در اثر رشد زیاد، تولید بالشتکهایی کرده و به شیوهای منظم روی سطح پراکنده اند) و بیشتر با تیغهها و کرکها زینت یافته اند.
۶ – کاکتوسها بیشتر دارای خار بوده که برخی از آنها باریک و ظریف و کوچک و شماری از آنها بزرگ و بلند میباشند.
۷ – کاکتوسها دارای گلهایی زیبا، بزرگ، منفرد، منظم، ولی کامل و کم دوام هستند.
۸ – خارها به صورت ریز یا درشت هستند.
۹ – دارای پوست و ساقه ضخیم، گوشتی، آبدار، دارای سبزینه و با منافذ کم هستند.
۱۰ – بر روی ساقه و یا شاخههای خود دارای نقاطی بنام آرئول هیتند که محل تولید خار یا گل است.
۱۱ – کاکتوسها دارای گلهای کامل، منفرد و تکی هستند. گلهای برخی از کاکتوسها هرمافرودیت و به رنگهای متنوع و زیبایی است.
۱۲ – کاکتوسها گیاهان چند ساله دو لپهای و جدا گلبرگ هستند.
۱۳ – آرئولها یا بالشتکهای خار، به طور ثابت در تمام اعضاء وجود دارند. به جز در تعداد کمی، آرئول دارای خارها یا موهای خار مانند ظریف به نام گلوشید و یا هر دو است.
۱۴ – تمام کاکتوسها چند ساله هستند.
۱۵ – میوه کاکتوسها سته تک خانه است.
۱۶ – همگی دو لپه هستند.
۱۷ – گلبرگها در بالای تخمدان ظاهر میشوند.
۱۸ – تفاوت بزرگ و پایهای کاکتوسها از سایر گیاهان به سبب توانایی و استواری شگفت انگیز آنها در برابر دگرگونیها و شرایط سخت و نامساعد طبیعی است چرا که این گیاهان در نامناسبترین و دشوارترین شرایط رشد نموده و برای بقاء نسل و زندگی، پایداری نشان داده و شکلهای گوناگونی به خود میگیرند.
گاه نیز شاخههای قطع شده که روی زمین افتاده باشند، پس از چندی، ریشه دار شده و کاکتوس تازهای پدید میآورند. میوه کاکتوسها، سته مانند و خشک میباشد، دارای دانهای فراوان و کم و بیش، آلبومن دار است. بیشتر کاکتوسها در زادگاه خود میوه دهی داشته و خوراکی نیز هستند مانند کاکتوس آپونتیا و غیره. در صورت رسیدگی میوه کاکتوس، به دلیل داشتن بذر، چنانچه به زمین بیفتد، پس از چندی کاکتوس جوانی را پدید میآورند. گونههای زیادی از کاکتوسهای ستونی شکل اورئوسرئوس و کلیستوکاکتوس در آب و هوای سرد و خشک در کوههای آند دیده شده اند. همچنین پارهای از جنسهای کاکتوس مانند اپی فیلوم و سرئوس روی درختان جنگلی نواحی حاره دیده میشوند که دارای ریشههای هوایی بوده و این ریشهها رطوبت را از هوا جذب مینمایند.