ساسان کاظمینژاد در حاشیه برگزاری آیین امضای قراردادهای طرح توسعه حملونقل مسافر با قطار شهری در ۹ کلانشهر، در گفتوگو با خبرنگار شانا، با بیان اینکه افزایش جمعیت شهری و توسعه شهرنشینی از یک سو و عدم تکافوی حملونقل همگانی در مقابل تقاضای روزافزون سفرهای شهری از سوی دیگر، منجر به افزایش استفاده از خودروهای شخصی در کلانشهرها شده است، ادامه داد: بدون تردید تغییر در سیاستهای حملونقل شهری و جهتگیری برای توسعه پایدار حملونقل، مهمترین راهکار کاهش مشکلات این حوزه خواهد بود. به همین منظور، تغییر نگرش از خودرومحوری به انسانمحوری و تلاش برای توسعه کیفی حملونقل همگانی در دستور کار قرار دارد که توسعه سفر با مترو یکی از این راهکارهاست.
کاظمینژاد با اشاره به شدت مصرف انرژی قابلتوجه در بخش حملونقل کشورمان گفت: مصرف نهایی انرژی کشور در سال ۱۳۹۵، ۱۳۱۲ میلیون بشکه معادل نفت خام بوده که حدود ۲۴ درصد آن معادل ۳۱۸,۶ میلیون بشکه معادل نفت خام در بخش حملونقل مصرف شده است.
وی ادامه داد: بخش حملونقل با حدود ۲۴ درصد سهم (۳۱۸,۶ میلیون بشکه معادل نفت خام) از انرژی مصرفی در کشور، یکی از مصرفکنندگان عمده انرژی در کشور است.
به گفته این مقام مسئول، مقایسه شاخص شدت انرژی اولیه در ایران با دیگر کشورهای جهان نشان میدهد که شدت انرژی اولیه در ایران حدود چهار برابر میانگین جهانی و بیش از هفت برابر کشور ژاپن است.
کاظمینژاد با اشاره به قراردادهای طرح توسعه ناوگان قطار شهری که میان شرکت بهینهسازی مصرف سوخت، شهرداریها و سازمانهای قطار شهری ۹ کلانشهر امضا شد، ابراز امیدواری کرد: این طرح که با حمایت وزارت نفت در دستور کار قرار دارد، به توسعه ناوگان مترو و در نتیجه کاهش آلایندگیها و رضایتمندی مردم منتهی شود.