مهدی شیخ؛ نماینده مجلس در سرمقاله ای در روزنامه اعتماد، نوشت: زمانی که مردم از یک حکومت ناراضی باشند یا رضایت کامل نداشته باشند آن حکومت فاقد مشروعیت است. در این راستا باید گفت «انتخاب» اولین رکن در ایجاد رضایتمندی است؛ به عبارت دیگر حکومتها مشروعیت اولیه خود را بر اساس انتخاب مردم به دست میآورند.
طبیعی است چنانچه در ادامه روند حکومتها به تعهدات خود عمل کنند این مشروعیت پابرجا خواهد ماند و البته در این مسیر هرچه حکومتها قادر باشند فاصله میان مردم و حکومت را کمتر کنند این رضایتمندی افزایش پیدا خواهد کرد؛ مسلما هر چه رضایتمندی مردم افزایش پیدا کند...
به موازات آن پشتیبانی مردمی از حکومت نیز افزایش پیدا خواهد کرد. کافی است نگاهی به حکومتهای منطقه بیندازیم؛ خواهیم دید خلأ این مشروعیت در آنها مشاهده میشود و از آنجایی که این خلأ وجود دارد حکومتها تلاش میکنند این فقدان را جبران کنند. از همین رو با وارد ساختن هزینههای بسیار به کشور و مردم حاضر میشوند هزینههایی را به کشورهای دیگر مانند امریکا بپردازند و نهایتا با تحقیر این کشورها روبرو میشوند؛ موضوعی که یکی از عواقب فقدان مشروعیت است.
در کنار همه این مباحث این سوال نیز مطرح میشود که مسوولیت دولتها در قبال مردم چیست؟ پاسخ این سوال را باید در قانون جست و جو کرد. اگر حکومتی قانون را رعایت کند و منافع ملی را در چارچوب قانونمندی پیگیری کند حتما رضایتمندی مردم را نیز به همراه خواهد داشت. حال اگر در این میان دشمنان خارجی فشاری هم بیاورند آن را مردم درک میکنند و حکومت میتواند با اتکا به این حمایت فشارها را پشت سر بگذارد.
در این میان شاید بد نباشد گریزی هم به صحبتهای سیدحسن خمینی بزنیم؛ او در سخنانی گفته بود:« زیربنای یک جامعه احساس رضایت مردم است. باید قواعد رفتار انسانها و علل سقوط و ثبوت را به دست بیاوریم تا در زندگی رعایت کنیم؛ والا هیچ تضمینی وجود ندارد که ما بمانیم و دیگران بروند. اگر قواعد را رعایت نکنید، عرصه را از شما میگیرند.» این یک واقعیتی است که باید همواره به آن توجه داشته باشیم چرا که مردم در هیچ کشوری با هیچ دولت و حکومتی عقد اخوت نبستهاند.
مردم حکومتها و دولتها را انتخاب میکنند چراکه تصور میکنند مطالبات آنها را پیگیری میکنند اما وقتی حکومت یا افراد پاسخگو نباشند، طبیعی است دیر یا زود آنها را کنار میزنند و از همین رو است که امام خمینی(ره) فرمودند پایه مشروعیت نظام مردم هستند.