برترین ها: روسیه و ایران از ابتدای وقوع جنگ در سوریه تاکنون ـ به رغم اختلاف دیدگاه و گاه اختلاف منافع ـ همکاری نزدیکی به ویژه در صحنه عملیاتی نبرد سوریه داشته اند. با این حال، از دو سال گذشته تاکنون، همواره خبرها و تحلیل های بسیاری پیرامون اختلاف میان ایران و روسیه در سوریه منتشر شده است.
در همین حال منابع دیپلماتیک از توافق آمریکا و ترکیه بر سر ایجاد منطقه امن در شمال شرق سوریه خبر دادند.
«مهر« نوشت: منابع دیپلمات غربی در گفتگو با روزنامه الشرق الاوسط تاکید کردند که آمریکا و ترکیه بر سر برخی مواضع از جمله ایجاد منطقه امن در شمال شرق سوریه بعد از عقب نشینی نظامیان آمریکایی توافق کرده اند.
بر اساس این گزارش، آمریکا همچنان بر حضور در پایگاه التنف برای به اصطلاح ممانعت از نفوذ ایران تاکید دارد.
بر اساس این توافق، قرار است این منطقه تحت عنوان «منطقه امن برای حمایت از امنیت ملی ترکیه» و نه «منطقه حائل» تشکیل شود. این منطقه در مکانی بدون پایگاه های نظامی آمریکا و همراه با خلع سلاح های سنگین از یگان های کرد تشکیل می شود.
همچنین یو آو گالانت، از اعضای حزب لیکود اسرائیل و وزیر مهاجرت این رژیم به دنبال اظهارات نتانیاهو، مبنی بر درخواست از آمریکا برای حفظ نیروهایش در التنف گفت: اسرائیل برنامه دارد نیروهای ایرانی در سوریه را از این کشور بیرون براند.
وی درباره مواضع مشترک اسرائیل و روسیه درباره مسائل سوریه گفته بود: اسرائیل و روسیه دغدغه مشترکی برای بیرون راندن ایران از سوریه دارند.
این وزیر اسرائیلی درباره روابط ایران و روسیه در زمینه مسائل سوریه گفت: سوریه و متحدانش نواحی تحت کنترل حکومت را افزایش داده و گروههای انقلابی را وادار به شکست کردهاند؛ روسیه دیگر به ایران متکی نیست و این دو کشور بر سر این که «چه کسی سوریه را میسازد» اختلاف دارند.
با این حال، گمانه زنی ها در رابطه با علنی شدن شکاف میان ایران و روسیه زمانی تقویت شد که سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امورخارجه روسیه چند روز پیش گفته بود، روسیه هم پیمان ایران در سوریه نیست، بلکه ایران و روسیه در راستای مذاکرات آستانه در رابطه با سوریه در کنار هم همکاری میکنند.
ریابکوف همچنین گفت: روسیه موافق برنامههای خصمانه ایران علیه اسرائیل نیست و هم زمان از حملات اسرائیل علیه سوریه به منظور هدف قرار دادن پایگاههای ایرانی انتقاد کرد.
از سوی دیگر، انتقاد حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران درباره غیرفعال کردن سامانه دفاع موشکی اس-300 مستقر در سوریه توسط روسیه در زمان حملات اسرائیل نیز مورد توجه قرار گرفته است.
واقعیت مسلمی که وجود دارد، این است که ایران و روسیه به رغم همه همکاری های امنیتی در سوریه، اختلاف منافعی نیز با یکدیگر دارند، به ویژه وقتی پای اسرائیل به میان کشیده شود. با این حال، آن ها توانسته اند تاکنون با مدیریت اختلافات به همکاری ها ادامه دهند و زمینه های تثبیت نظام سیاسی سوریه را فراهم سازند.
با وجود این، اسرائیل و رسانه های وابسته به آن نیز با انتشار گسترده هر گونه اختلاف میان ایران و روسیه، به دنبال آن هستند میان دو کشور و به ویژه نخبگان سیاسی آن ها بدفهمی و تصور تهدید ایجاد کنند.