خبرآنلاین: یک استاد جامعهشناسی دانشگاه تهران معتقد است که تشییع پیکر مرتضی پاشایی - خواننده پاپ - یک اعتراض سیاسی بود، نه اجتماع هنری.
مشروح گفتوگو با عماد افروغ را در ادامه میخوانید:
وقتی نمی گذارید طرف تظاهرات سیاسی داشته باشد، حرکتش قالب فرهنگی پیدا می کند. این که آقای اباذری روی قضیه را می بیند، من هم رویش را می بینم، اما خوب است ایشان به زیرش هم توجه بکند. رویه زیرینش سیاسی و به نوعی هم اعتراض سیاسی است.
درذ پاسخ به (یک جنبش اعتراضی مثل موسیقی رپ زیرزمینی؟): نه مثل تشییع جنازه پاشایی در نظرم بود. به نظر من آن جمعیت و آن تشییع جنازه یک کنش سیاسی خفته از سوی جامعه بود. من همان موقع هم تحلیلی ارائه دادم که بعضی ها فقط نمود فرهنگیاش را میبینند و میگویند که این به نوعی تقلیل سلایق موسیقیایی است. اما من گفتم روی این تشییع جنازه فرهنگی است اما زیرش سیاسی و نوعی اعتراض است. من الان هم نمی خواهم منکر شوم که باید به روی این ماجرا هم توجه کرد اما وجهه سیاسیاش هم مهم است.
من همان موقع هم در ماجرای مرحوم پاشایی تحلیل کردم و گفتم که یک نوع سیاستزدایی دارد رخ می دهد. ببینید ما دو نوع سیاستزدایی داریم. یکی سیاست زدایی مقاوم است که خودش می داند دارد مقاومت می کند و یکی هم سیاستزدایی از بالا به پایین است.سیاستزدایی برنامهریزی شدهای که از بالا به پایین جریان دارد. من نظرم این بود که این حرکت نوعی سیاستزدایی مقاوم است و مردم از این طریق میخواهند اعتراض داشته باشند چون تو اجازه دیگری به آن ها نمی دهی.
من کلا با بسط آن قالب که منجر به سیاستزدایی از بالا به پایین شود مخالفم.الان هم این سیاستزدایی در دستور کار است چون حساسیت به کارهای سیاسی نشان داده می شود. حالا همه افراد هم که سیاسی نیستند که بتوانند از این قالب استفاده کنند و پیام سیاسی خود را منتقل کنند بلکه از این طریق کارهای خود را پیش میبرند. این خطر کوتاهمدت است در درازمدت اما یک مقاومت دیگری شکل می گیرد و آن مقاومت یعنی بازگشت به قدرت اجتماعی و بازگشت به قدرت اجتماعی یعنی به چالش کشیدن قدرت سیاسی که به دور از هزینه نخواهد بود.