روزنامه ابتکار نوشت: افزایش قیمت سرسامآور بازار مسکن، خودرو، طلا و ارز تبدیل به معضلی برای مسئولان و سیاستگذاران شده است و در این میان راهکارهایی برای سامان دادن به بازارهای اقتصادی که این روزها آشفتهحال هستند مطرح میشود. یکی از این راهکارها که بسیار هم مورد توجه کارشناسان قرار گرفته، مالیات عایدی بر سرمایه است. این قانون در حوزه خودرو کمی پررنگتر شده و بیشتر خودنمایی میکند.
آنطور که محمد قاسم پناهی، سرپرست سازمان امور مالیاتی کشور عنوان کرده، این سازمان هماکنون در حال بررسی وضع مالیات بر عایدی سرمایه در حوزه املاک، طلا، ارز و خودرو است.
با مطرح شدن این موضوع مخالفان یکی پس از دیگر نسبت به اجرای این قانون هشدار دادند و معتقدند که با اجرای این طرح تقاضا برای سرمایهگذای در بازارهای اقتصادی کاهش پیدا میکند. اما از سوی دیگر موافقان هم با دلایلی کارشناسانه از تاثیر مثبت این قانون در سروسامان دادن به بخشهای مختلف سخن میگویند. آنها مالیات عایدی بر سرمایه را مکانیزمی برای کوتاه کردن دست دلالان دانسته و از کم شدن تقاضاهای کاذب در بازارهای اقتصادی سخن میگویند.
سپهر زنگنه، کارشناس خودرو:
*جزئیات و چگونگی اینگونه قوانین بسیار مهم است. ما اکنون هم قوانینی برای کنترل بازار داریم. به عنوان نمونه با یک کارت ملی نمیتوان دو خودرو ثبتنام کرد. اما باید توجه داشته باشیم که در چنین شرایطی سوداگران قوانین را دور میزنند و تجربه به ما این مسئله را ثابت کرده است. سال گذشته ما در سایتهای اینترنتی شاهد خرید و فروش کارت ملی بودیم که راهی برای دور زدن قوانین بود، بنابراین جزئیات اینگونه طرحها از اهمیت بالایی برخوردار است.
* اگر این قانون به خوبی اجرا شود احتمال اینکه دلالان خرد از بازار حذف شده و یا فعالیتشان محدود شود وجود دارد. اما نکته اینجا است که سوداگران اصلی که کارشان سوداگری است را نمیتواند مهار کند. همانطور که اشاره کردم شاید فعالیت برخی از افراد که در کنار کارشان سوداگری میکنند محدود شوند اما باید بدانیم افرادی هستند که از این راه کسب درآمد میکند و این فرد انگیزهاش برای خرید و فروش کم نخواهد شد و به طرق مختلف راه برای دور زدن را مییابند.
*مشکل اصلی ما نقدینگی بازار است که در دست مردم قرار دارد و نمیدانند با آن چه کاری انجام دهند. امروزه شغل کم شده و در مقابل نقدینگی افزایش پیدا کرده است بنابراین دائما با این نقدینگی بازی میکنند.
* ما در گذشته هم چنین قانونی را در بازار طلا داشتیم اما مگر آن زمان میزان خرید و فروش کاهش یافت و یا ما شاهد افت قیمت در بازار بودیم؟ خیر اینگونه نبود. به عبارتی دیگر کار همچنان ادامه داشت. بنابراین همانطور که گفتم جزئیات و نحوه اجرای آن بسیار تاثیرگذار است.
عطا آیتالهی، کارشناس مسکن:
* اگر اینگونه طرحها بهصورت جدی اجرا شود بدون شک تاثیرش را در بازار مسکن خواهیم دید. باید بدانیم که این قانون به معنای حل تمام و کمال مشکلات بخش مسکن نیست اما در بازار اثر خواهد گذاشت و عدهای از مالکان به دلیل نپرداختن مالیات، ملک خود را عرضه خواهند کرد.
* ما در گذشته هم بارها بحث مالیات را داشتهایم ولی عملا اجرایی نشد. همانطور که اشاره کردم اگر طرح به مرحله اجرا برسد بدون شک تاثیرش را بر روی بازار مسکن خواهد گذاشت.
* مسئلهای که وجود دارد این است که راه برای دور زدن قوانین و نپرداختن مالیات برای سوداگران بسیار فراوان است. ما میدانیم که اقشار، اصناف و گروههای مختلف چه سطحی از فعالیت اقتصادی دارند، اما اگر میزان پرداخت مالیات آنها را بررسی کنیم خواهیم دید که تناسبی میانشان وجود ندارد. پس همانطور که اشاره کردم راه برای فرار از مالیات وجود دارد و نمیتوان منکر آن شد.
* افرادی که در حوزه مسکن سرمایهگذاری میکنند برای تولید و عرضه است، به عبارتی دیگر برای تولید بیشتر فعالیت میکنند و از این طریق به بازار رونق میبخشند. بنابراین مالیات عایدی بر سرمایه در بخش سرمایهگذاری تاثیری نخواهد گذاشت.