روزنامه ایران: معاون گردشگری کشور عدم درج مهر در پاسپورت گردشگران خارجی را راه حلی میداند که از یک سال پیش روی میز تصمیمگیری مدیران عمارت آزادی آمد. آنها در این مدت بهصورت آزمایشی عدم درج مهر در پاسپورت گردشگر ورودی را در برخی از فرودگاهها اجرا کردند.
تیموری از موفقیت طرح و استقبال گردشگران خارجی از آن خبر میدهد. همین رضایت هم باعث میشود تا به گفته تیموری طرح در هیأت دولت تصویب شود. پیش از تصویب طرح توسط هیأت دولت، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و وزارت امورخارجه کشور با طرح موافقت کرده بودند. موافقت آنها هم بعد از امضای طرح توسط وزیر صنعت انجام گرفت. بعد از آن هم «حسن روحانی» دست به قلم میشود و میخواهد تا برنامه بهصورت رسمی در تمام فرودگاههای کشور اجرایی شود.
آمارهای منتشر شده توسط پلیس مهاجرت ایران نشان میدهد که در ماههای نخست سال ۹۷ تعداد گردشگران ورودی به ایران حدود 38 درصد افزایش داشته است. افزایش گردشگران خارجی بهدنبال کاهش قیمت پول ملی و تبدیل شدن ایران به یک مقصد ارزان برای سفر، اتفاق افتاد. اما این همه خبر نیست.
«علی اصغر مونسان» رئیس سازمان میراث فرهنگی کشوراز کاهش چشمگیر ورود گردشگران اروپایی به کشور بعد از تحریمهای امریکا خبر میدهد. به گفته او این مسأله بیش از هرچیزی روی رونق و درآمدزایی هتلهای 4 و 5 ستاره کشور تأثیر میگذارد. مونسان یکی از مهمترین دلایل کاهش سفر اروپاییها به ایران را قوانین جدید امریکا در رابطه با افرادی میداند که در پاسپورتشان مهر ورود به ایران میخورد. همین مسأله هم سازمان میراث فرهنگی را به سمت اجرایی کردن طرح عدم درج مُهر ورود به ایران در پاسپورت گردشگران خارجی میبرد.
ولیالله تیموری معاون گردشگری میگوید:«وقتی طرح عدم درج مُهر در پاسپورت گردشگران بهصورت آزمایشی انجام گرفت و آسیب شناسی شد، تصمیم گرفته شد تا طرح بهصورت علنی و رسمی در تمام فرودگاههای کشور اجرایی شود.» به گفته تیموری از تاریخ ابلاغ دستور رئیس جمهوری، هر گردشگری که مایل باشد مهر ورود به ایران در پاسپورتش درج نمیشود.
تیموری سیاست امریکا را خلاف کدهای اخلاق گردشگری دنیا میداند و معتقد است این کار امریکا، رفت و آمد مردم در نقاط مختلف دنیا را محدود میکند.
تاجران امریکایی هم می توانند به ایران بیایند
«ابراهیم پورفرج» رئیس جامعه تورگردانان ایران هم اعتقاد دارد که عدم ثبت مهر در پاسپورت باعث میشود تا گردشگران بیشتری از همه کشورهای دنیا به ایران بیایند. بخش بزرگی از گردشگران اروپایی را بازنشستگان علاقهمند به تاریخ و فرهنگ ایران تشکیل میدهند. آنها در تمام چهار دهه گذشته ارتباط خود با ایران را حفظ کردهاند. البته سیاست ظریف دولت اول روحانی، سن گردشگران اروپایی که به ایران می آیند را کاهش داد. شروع دوباره تحریم باز آنها را به سالمندان و بازنشستگان محدود کرد. پورفرج هم اعتقاد دارد بسیاری از این اروپاییها قرار نیست به امریکا سفر کنند بنابراین همین الان هم بدون هیچ دلنگرانی وارد ایران میشوند. البته تعداد گردشگران اروپایی در سال گذشته به نصف عددی رسیده که در دولت اول روحانی به سفر به ایران اقبال نشان دادند. در نهایت به گفته «اردشیر اروجی» کارشناس گردشگری، تعداد گردشگران اروپایی - در هر حالتی - هرگز به بالای 500هزار نفر نرسیده است.
ابراهیم پورفرج هم اتخاذ این تصمیم(عدم درج مُهر) را راه حلی برای سفر تاجرانی که با امریکا مراوده دارند، به ایران میداند. او این گردشگران را اهل استرالیا، فرانسه، اروپا، کانادا و امریکا میخواند که بهدنبال شاخ و شانه کشیدن ترامپ، تردید داشتند به ایران بیایند. به اعتقاد پورفرج بقیه کشورها راحتتر به ایران سفر میکنند. او ناامنی در منطقه و جوسازی را مهمتر از خوردن مهر در پاسپورتها می داند و میگوید: «اولین سؤال هر گردشگر برای ورود به کشور درباره امن بودن آن است اما متأسفانه منطقه امن نیست.» همین مسأله را هم باعث پا پس کشیدن اروپایی ها در سفر به ایران برمی شمارد.