روزنامه دنیای اقتصاد: گزارش مرکز آمار ایران از ۲۴ خوراکی نشان میدهد که در تیرماه سالجاری ۱۰ خوراکی با تورم منفی روبهرو بوده و کاهش قیمت ماهانه را ثبت کردهاند.
براساس بررسیهای صورت گرفته، در بین ۱۰ گروه کالاهای خوراکی بیشترین کاهش مربوط به پیاز بوده که با افت ۸/ ۲۱ درصدی روبهرو بوده است. بهای یک کیلو گرم پیاز در تیرماه به میزان ۳ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شده است. این رقم در خردادماه سال قبل ۴ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شده بود. البته با توجه به افزایش عرضه این کالا، انتظار میرود این روند کاهشی در ماههای آتی نیز تداوم یابد، پیاز تنها کالایی نبوده که افت قابلتوجهی را در تیرماه ثبت کرده است.
گوجهفرنگی در تیرماه با افت ۸/ ۲۰ درصدی روبهرو شده است. بهطور متوسط قیمت هر کیلو گوجه فرنگی به حدود ۴ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است. این رقم در خردادماه به میزان ۵ هزار و ۵۰۰ تومان گزارش شده بود. بنابراین پیاز و گوجه فرنگی در نخستین ماه تابستان با افت قابلتوجه قیمتی روبهرو بودند. در بین این ۲۴ کالای خوراکی، سومین کالا با بیشترین کاهش قیمتی مربوط به خیار است که تورم ماهانه این کالا در تیرماه منفی ۸/ ۱۳ درصد بوده است.
بررسیها نشان میدهد که سطح قیمتی هر کیلو خیار در خردادماه ۴ هزار و ۵۰۰ تومان بوده که این رقم در تیرماه به سطح ۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است. اما علاوهبر صیفی جات، سطح قیمت قند و شکر نیز در تیرماه با افت روبهرو شد. تورم ماهانه قند معادل منفی ۵/ ۱۰ درصد و شکر نیز معادل منفی ۶/ ۱۲ درصد عنوان شده است. هر کیلو قند در تیرماه سالجاری به رقم ۸ هزار و ۱۰۰ تومان رسیده و هر کیلو شکر نیز حدود ۶ هزار و ۵۰۰ تومان قیمتگذاری شده است. در تیرماه نسبت به خرداد قند و شکر حدود هزار تومان در هر کیلو ارزانتر عرضه شدند.
افت قیمت گوشت قرمز
بررسیها نشان میدهد که بعد از دو ماه از این تصمیم تغییر قابلتوجهی در قیمت گوشت قرمز رخ نداده و حتی از سطح قیمتی آن نیز کاسته شده است. بررسیها نشان میدهد که تورم ماهانه گوشت گاو یا گوساله در تیرماه معادل منفی ۲/ ۲ درصد بوده است. همچنین به میزان ۳/ ۰ درصد از سطح گوشت گوسفند کاسته شده است. اگرچه این کاهش قیمت، نسبت به سایر کالاها سطح کمتری را تجربه کرده است.
گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد که بیش از یک سوم کالاهای مورد بررسی در تیرماه با تورم منفی روبهرو بودند، اما دلیل این کاهش قیمت چه بوده است؟ یکی از بیشترین کاهش قیمتها در صیفی جات رخ داده است. بهنظر میرسد تغییرات فصلی باعث شده که میزان عرضه این محصولات در بازار افزایش یابد و این موضوع سطح قیمتی این کالاها را کاهش داده است. در واقع بالا بودن قیمت این محصولات در ماههای گذشته، یک علامت برای تولید بیشتر منعکس کرده و در نتیجه با توجه به وضعیت آب و هوایی مناسب در تابستان عرضه این محصولات در تیرماه رشد کرده است.
خوراکیهای افزایشی تیرماه
در تیرماه سالجاری، تخممرغ ماشینی، با تورم ۳/ ۱۹ درصد، سیب زمینی با تورم ۶/ ۱۷ درصد و پرتقال با تورم ۲/ ۱۵ درصد نیز سه کالای با تورم بالا بودند. همچنین در این ماه تورم ماهانه مرغ ماشینی نیز به میزان ۱/ ۸ درصد ثبت شده است. بهطور متوسط قیمت هر کیلو مرغ ماشینی در نخستین ماه تابستان ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان گزارش شده است.