روزنامه شهروند با مدیر رصدخانه مهاجرت و عضو هیات علمی موسسه مطالعات جمعیتی کشور درباره پدیده مهاجرت ایرانیان گفتگو کرده است که بخشی از آن را در ادامه میخوانید:
بهرام صلواتی:
* آمار موثقی درباره اینکه چه تعداد از تحصیلکردهها یا افراد متخصص یا عادی از کشور خاج شدهاند نداریم. آماری هم که وجود دارد نتیجه بررسی کشورهای گیرنده است که آمار مهاجرتهای کلی کشورهای مختلف را به دست آورده و رتبه ایران را 33 اعلام کردهاند.
* در حال حاضر 260 میلیون مهاجر در نیا وجود دادر که سهم ایرانیان از آمار 16 میلیون نفر است.
* ممکن است برخی افراد بخواهند به دلایل شغلی و اقتصادی از کشور خارج شوند اما راهی ندارند جز گرفتن پذیرش تحصیلی. چون ما کانال پذیرش اقتصادی نداریم همه میخواهند از طریق کانال پذیرش تحصیلی اقدام کنند اما هر کس از این کانال خارج شد نخبه نیست! اینها اغلب مهاجران اقتصادیاند که از این کانال وارد کشوری دیگر میشوند.
* به طور متوسط سالانه بین 30 تا 33 هزار نفر از کشور خارج میشوند که این عدد در مقایسه با میانگین جهانی به خصوص کشورهای در حال توسعه عدد بزرگی نیست.
* ما در دوره هایی مثل دور اول تحریم ها در زمینه مهاجرت دانشجویان با افزایش مواجه بودهایم. اتفاقات سال 88 در این زمینه بیتاثیر نبود.
* ما ایرانیها دچار توهم بالا بودن مهاجرت هستیم و فکر میکنیم ایران جای ماندن نیست. بین میل به مهاجرت، برنامهریزی و آمادگی برای مهاجرت تفاوت وجود دارد.
* وقتی میگوییم همه دارند میروند، این همه چه تعداد کسانی هستند؟ نمیتوان درباره آمار مهاجرت این گونه صحبت کرد.
* طبق آمار سال 95، 29.8 درصد جمعیت ایران تمایل به زندگی در کشور دیگری دارند، ما بحران اقتصادی داریم پیشبینی ما این است که این میزان تمایل برای ترک کشور بالا رفته باشد.
* الان مسائل اقتصادی پررنگ شده، خرج زندگی بالا رفته، طبیعی است که در تکانههای اقتصادی افراد به فکر مهاجرت بیفتند.