روزنامه شرق: انتقادها به صداوسیما گسترده شده است. رئیس فراکسیون امید گفته: «با کمال تأسف صداوسیما بهجای آنکه کارخانه آدمسازی باشد، هنرش سرمایهسوزی شده است». به نظر میرسد محمدرضا عارف به چهرههای حذفشده صداوسیما در چندوقت اخیر اشاره میکند. چهرههایی مانند عادل فردوسیپور.
از سوی دیگر برنامههایی که در راستای تخریب دولت ساخته شده نیز در کارنامه صداوسیما به مرور بیشتر شده است، در شرایطی که یازدهمین دوره انتخابات مجلس در پیش است و به نظر میرسد صداوسیما تاکنون عزمی برای ایجاد فضای مشارکت در انتخابات نداشته است.
هرچند در برنامههایی که در شبکههای سیما پخش میشود اغلب چهرههای برجسته اصولگرا حضور پیدا میکنند و به انتقاد از عملکرد دولت در موضوعات مختلف، بهویژه برجام میپردازند.
عارف در همین زمینه در دیدار با جمعی از فعالان فرهنگی گفته: «در شرایطی که شاهد برخی سوءتدبیرها و همینطور تلاش عدهای برای ناامیدکردن مردم هستیم، متأسفانه برخی آثار هنری هم در راستای تشدید این ناامیدی است. البته این سخن به مفهوم انتقادنکردن نیست، ولی برخی از برنامههایی که بهویژه از صداوسیما پخش میشود، فقطوفقط برای خالیکردن دل مردم است».
با اینکه ادعای برنامههای پرحاشیه صداوسیما گرهگشایی از مشکلات کنونی کشور است، حضور چهرههای اصولگرا در این برنامهها و انتقاد از دولت اما پیام دیگری را داشته است؛ بهطورمثال در برنامه گذشته شبکه افق مرتضی رکنآبادی، برادر غضنفر رکنآبادی، دیپلمات شهیدشده در حادثه منا، از توافق ایران با عربستان درباره این حادثه حرف زد. او ادعا کرد که در این توافق ایران مسئولیت حادثه را پذیرفته است. بعد از این ادعا هجمه تندروها علیه وزارت خارجه آغاز شد، اما تکذیب حجتالاسلام قاضیعسگر، نماینده سابق مقام معظم رهبری در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی، این ادعا را دروغ مسلم خواند.
بعد از اینکه ادعای مرتضی رکنآبادی تکذیب شد، آشنا، مشاور رئیسجمهوری، از او خواست که اسناد ادعای خود را منتشر کند؛ اتفاقی که تاکنون رخ نداده است. اما این اولین و احتمالا آخرین حاشیه برنامه جهانآرا نبوده است؛ محمدرضا باهنر، از چهرههای اصولگرا و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و نماینده سابق مجلس، نیز اخیرا میهمان این برنامه بود و پاسخ او به مجری برنامه که سعی در تخریب وزیر خارجه و برجام داشت جنجالبرانگیز شد.
باهنر که خود عضو مجلس اصولگرای نهم؛ یعنی جایی که برجام در آن تصویب شد، بود، با اشاره به نقلقول مجری برنامه درباره مخالفت اصولگرایان با برجام گفت: «شما فکر میکنید اگر برجام مخالف جدی در سطح بالای نظام داشت اصلا کسی این اجازه را داشت که برجام را امضا کند؟ باهنر در ادامه این برنامه به مجری پاسخ داد: «شما فکر میکنید اگر در مملکت رهبر معظم انقلاب نهایتا تصمیمی بگیرند کسی هست که بتواند خلاف آن عمل کند؟».
از میدان انقلاب تا ثریا
سکوت صداوسیما درباره انتخابات که با انتقاد و گاهی تخریب دولت و مجلس همراه شده، مربوط به چندوقت اخیر نیست. برنامه «ثریا»ی شبکه یک از جمله این برنامههاست که آبانماه سال گذشته علی مطهری درباره آن نوشته بود: «معلوم نیست صداوسیما کی میخواهد از این حالت یکطرفهبودن خارج شود و حرف طرف مقابل را هم پخش کند تا مردم بفهمند مذاکره و توافق برجام که از ابتدا تا انتهای آن با نظر رهبری انجام شد اشتباه نبود، بلکه اشتباه بعد از توافق انجام شد که بخشی از نظام بهخاطر جنگ قدرت و احیانا منافع اقتصادی مصمم به اجرانشدن برجام بود تا مبادا به نفع رقیب سیاسیاش تمام شود».
البته این روزها شبکه سه میاندار برنامههای تخریبی علیه دولت است. برنامه «میدان انقلاب» هم از جمله برنامههای جدید این شبکه با مدیریت علی فروغی است. مجری این برنامه وحید یامینپور است که سابقهای طولانی در مواضع تند علیه دولت یازدهم و دوازدهم دارد. اولین میهمان این برنامه سردار علی فدوی، جانشین فرمانده سپاه بود که اصرارها و تأکیدهای یامینپور بر ادعای ارسال سلاح از سوی ایران به یمن و فلسطین و انکار فرمانده سپاه حاشیهبرانگیز شد.
دیگر میهمانان این برنامه هم از چهرههای نزدیک به جریان پایداری مانند محمدحسین صفارهرندی، احمد رهدار، علیرضا پناهیان و سیداحمد عبودتیان بودهاند. محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه هم از میهمانان اخیر این برنامه بوده که دست به انتقاد از برجام زد و گفت که این توافق کجراهه بوده است.
گاندو و گفتوگوهای آزاد
در برنامههای جدید سیما برخی برنامههایی هم با محور گفتوگوی آزاد پیرامون موضوعهای خاص نیز به وجود آمده است. برنامه «بدون توقف» از همین دست برنامههاست که در خلاصه آن آمده: «برنامه ترکیبی چالشی «بدون توقف» با موضوعات متنوع و مختلف به بررسی شبهات و معضلات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی میپردازد». تاکنون چهرههای مطرح اصولگرا، از جمله محمدباقر قالیباف، عباسعلی کدخدایی، علیرضا زاکانی و محمدجواد لاریجانی در این برنامه حضور پیدا کردهاند.
سریال «گاندو» را هم باید به فهرست برنامههای سفارشی تخریب دولت اضافه کرد. در این سریال بازگشت 150 میلیارد دلار پول توقیفشده به کشور در نتیجه فعالیتهای سازمان اطلاعات سپاه نشان داده شد. اتهامات و ادعاها علیه دولت، رئیسجمهوری و وزیر خارجه تا جایی ادامه پیدا کرد که بعد از پایان این سریال محمدجواد ظریف نامهای به مقام معظم رهبری نوشت. سخنگوی وزارت خارجه گفت که مقام معظم رهبری در پاسخ به این نامه نوشتند که «من مطلقا راضی نیستم که به شما کمترین اهانتی بشود».
در چنین شرایطی به نظر برخی فعالان سیاسی معتقد هستند که نمیتوان انتظار مشارکت حداکثری در انتخابات را داشت. محمود میرلوحی، فعال سیاسی اصلاحطلب، در این زمینه گفته: «البته با رویکردی که صداوسیما و شورای نگهبان در پیش گرفتهاند نمیتوان انتظار مشارکت حداکثری داشت. امروز شاهدیم صداوسیما در مقایسه با ادوار گذشته در سکوت بهسر میبرد». بااینحال علی دارابی، معاون امور استانهای صداوسیما، در تیرماه گفته بود یکی از راهبردهای اساسی رسانه ملی و شبکههای استانی، تلاش برای مشارکت گسترده مردم در انتخابات ۹۸ است.