تابناک: معاون رئیس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: سعی داریم بتوانیم در قانون بودجه محدودیت سنی برای وام ازدواج مدنظر قرار دهیم تا امکان سوءاستفاده از وام ازدواج وجود نداشته باشد.
پیوند زدن یکباره کودکی به بزرگسالی بدون طی کردن نوجوانی و جوانی، شاید ساده ترین و دم دستی ترین دلیلی باشد که برای مخالفت با ازدواج کودکان می توان بیان کرد اما نه این دلیل و نه دلایل پیچیده و مفصل، هیچ یک برای آنهایی که رای به ازدواج فرزندان خرسالشان می دهند اهمیتی ندارد.
برای آنهایی که اخیرا پا را فراتر گذاشته و ظاهرا گاه برای رسیدن به پول، فرزندانشان را روانه زندگی مشترک می کنند. این را اخیرا محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان اعلام کرد که بررسیها نشان میدهد در برخی از نقاط کشور که با فقر فرهنگی و اقتصادی روبهرو هستیم، از وام ازدواج برای معامله کودکان زیر پانزده سال استفاده میشود.
وی افزود: آمارهایی موجود است که کودکان زیر پانزده سال به ویژه دختران زیر این سنین از این وام استفاده کردهاند و این آمار نسبت به سال گذشته چهار برابر شده است. آمارهایی هم به دست آمده که عدهای با بیش از ۴۰ تا ۴۵ سال نسبت به دریافت این وام اقدام کردهاند، به همین دلیل فکر میکنم اگر قانونگذار قصد دارد این مبلغ را افزایش دهد باید نسبت به این موضوع هم فکر کند که هم پرداخت وام تسهیل و هم برخی قیود سنی در مورد رعایت سن جوانان برای دریافت وام نیز لحاظ شود.
البته سخنان تندگویان بیشتر ناظر به مشکلات وام ازدواج بود تا ازدواج کودکان و امور مرتبط تا جایی که تاکید داشت در افزایش میزان وام ازدواج، باید به میزان اقساط و توان وام گیرندکان در بازپرداخت هم توجه کرد و افزون بر آن مراقب بود تا آسیب های رشد یافته کنار این وام نیز مهار شوند و توسعه نیابند.
نکاتی که در میانشان ازدواج کودکان و ضرورت پرهیز از آن جایی نداشت و موجب شد در جایی دیگر در بدنه دولت، دستور کاری متفاوت مطرح شود. دستور کاری که معصومه ابتکار در تشریحش به نظر مثبت کمیسیون فرعی لوایح دولت نسبت به لایحه کودک همسری اشاره کرده و گفته: با توجه به آمارهایی که از میزان ازدواج کودکان وجود دارد باید هرگونه ممنوعیت ازدواج زیر سیزده سال را در قانون تثبیت کنیم و به این مساله توجه شود که چگونه به کودکان وام ازدواج پرداخت میشود؟
البته معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده هم به نکته ای بانکی اشاره کرده و وام کودکان را از این منظر مورد نقد قرار داده است. اینکه «کودکان نمیتوانند حساب بانکی داشته باشند و از حساب خود برداشت کنند و مشخص نیست که وام واقعا به دست این زوج میرسد.»
او در ادامه افزوده: «سعی داریم بتوانیم در قانون بودجه این موضوع را تعدیل کنیم و محدودیت سنی برای وام ازدواج مدنظر قرار دهیم تا امکان سوء استفاده از وام ازدواج وجود نداشته باشد.» جملاتی که در ادامه آن به نقل از معاون رئیس جمهور، تلاش برای گنجاندن این موانع در لایحه بودجه سال آتی مورد اشاره قرار گرفته است.
بله! تلاش برای گنجاندن ممنوعیتی در لایحه بودجه، آن هم نه لایحه بودجه امسال، که وعده ای برای سال آتی که اگر محقق شود، در سال ۹۹ اجرایی خواهد شد! تلاشی برای ممانعت از ازدواج کودکان که با نهایت تساهل و تسامح هم تلاشی چشمگیر نیست!