به گزارش نفت دیلی، صنعت پتروشیمی در راستای عمل به مسئولیتهای اجتماعی و سیاستهای کلان کشور برای شکست «کرونا»، با هدف تأمین خوراک مورد نیاز صنایع بستهبندی مواد غذایی، بهداشتی، شوینده و بهداشتی دست به یک تغییر آرایش در سبد تولید محصولات پتروشیمی کشور زده است.
افزایش تابآوری صنعت پتروشیمی یکی از مهمترین سیاستهای کلان صنایع پتروشیمی در سال «جهش تولید» به شمار میآید، بهطوری که از یک سو در کنار برنامهریزی بهمنظور تکمیل و بهرهبرداری طرحهای در حال ساخت، صدور مجوزهای جدید با هدف تکمیل بیشتر زنجیرههای ارزش و متنوعسازی سبد تولید محصولات پلیمری، پتروشیمی و شیمیایی و افزایش تابآوری این صنعت ارزشآفرین در دستور کار قرار گرفته است.
پس از شیوع ویروس کرونا در کشور، صنعت پتروشیمی همسو با اهداف سیاستهای مسئولیت اجتماعی و با راهاندازی کمیتههای تخصصی شرایط اضطراری و سلامت، زمینه افزایش تولید بعضی از محصولات پتروشیمی و پلیمری را با هدف تامین نیازهای کشور و رفع بحران کرونا عملیاتی کرد که یکی از مهمترین اقدامهای انجام شده هماهنگی برای افزایش تولید بعضی محصولات کلیدی برای مهار شیوع کرونا بوده است.
بنابراین پس از شیوع کرونا، در گام نخست فرمان افزایش تولید «آب ژاول» بهعنوان محصولی مناسب گندزدایی در پتروشیمی «کارون» صادر شد، بهطوری که تولید «آب ژاول» کارون از ۲۰ تن به ۱۰۰ و سپس ۱۵۰ تن در روز افزایش یافت و این محصول گندزدا و دشمن عفونت به ۲۸ استان کشور ارسال شد.
از سوی دیگر، همزمان با افزایش تولید «آب ژاول» در پتروشیمی کارون، تولید دو محصول کلیدی «کلر» و «کاستیک» به عنوان دو پیشنیاز تولید مواد ضدعفونیکننده، شوینده و بهداشتی در پتروشیمی اروند افزایش یافت و آمارها نشان میدهد تولید هفتگی «کاستیک» از ۱۱ هزار تن به بیش از ۲۰ هزار تن افزایش یافت.
شکست کرونا با افزایش تولید گریدهای متنوع پلیمری
صنعت پتروشیمی برای مهار شیوع کرونا در کنار مدیریت و برنامهریزی افزایش تولید خوراک مورد نیاز صنایع تولیدکننده محصولات بهداشتی، ضدعفونیکننده و شوینده، تدابیر ویژهای برای تولید بعضی گریدهای خاص فرآوردههای پلیمری با هدف تأمین نیاز تولید کالاهایی همچون ماسک، لباسهای بیمارستانی، بستهبندی موادغذایی، آب و ... را در دستور کار قرار داد.
در این راستا، با هدف تأمین نیاز تولید لباسهای یکبار مصرف بیمارستانی، کادر پزشکی و پرستاری تولید و عرضه گریدهای ویژه پلی پروپیلنی در برنامه تولید ۶ شرکت پتروشیمی کشور قرار گرفت.
افزون بر این، در حوزه تولید گریدهای مهم پلی اتیلنها همچون گرید فیلم یا افزایش تولید محصولات زنجیره پلیاتیلن ترفتالات (PET) برنامهریزی گستردهای انجام شد، زیرا با شیوع کرونا تقاضا برای خرید مواد غذایی و... به صورت بستهبندی و بهداشتی افزایش یافت و صنعت پتروشیمی هم در راستای حمایت از سیاستهای ضدکرونایی کشور، تولید و عرضه مواد اولیه بستهبندی موادغذایی، آب و... را بهعنوان برنامهای راهبردی و اولویتدار اجرایی و عملیاتی کرد.
نگاهی دوباره به تغییر آرایش در سبد تولید محصولات پتروشیمی، شیمیایی و پلیمری ایران در چهار ماه گذشته بهخوبی این واقعیت را اثبات میکند که اگر پس از شیوع کرونا و تثبیت شرایط کرونایی در کشور کمترین مشکل در تولید و عرضه خوراک صنایع مواد بستهبندی، شوینده، بهداشتی، بیمارستانی و... احساس شد تنها به دلیل قابلیتهای تولید محصولات متنوع برای شرایط خاص در مجتمعهای پتروشیمی بوده است.
افزون بر این، حتی در شرایط کرونا که فروش نفت خام، گاز طبیعی، فرآوردههای نفتی بهویژه بنزین، گازوئیل، سوخت هواپیما، گاز مایع و حتی برخی محصولات پتروشیمیایی با کاهش شدید تقاضا در بازارهای داخلی و بینالمللی روبهرو شد، اما ایران در صادرات بعضی از محصولات و فرآوردههای پلیمری و پتروشیمی نهتنها کاهشی را تجربه نکرد که با افزایش تقاضا و حتی جهش قیمت در بازارهای هدف روبهرو شد.
برای نمونه، در شرایط کنونی تولید و صادرات گریدهای مختلف پلیاتیلن به ویژه گرید فیلم با افزایش تقاضا و رشد قیمتی در بازارهای منطقهای و جهانی آن هم در شرایط تحریمهای غیرقانونی روبهرو شده است، زیرا از یک سو تقاضا برای بستهبندی محصولات غذایی و از طرف دیگر تعطیلی واحدهای بازیافت محصولات پلیمری بهویژه پلیاتیلنها در چین و دیگر کشورهای جهان، تقاضا برای خرید این محصولات را دوچندان کرده است.
متنوع کردن سبد تولید، اضافه شدن گریدهای متنوع و توسعه کیفی صنعت پتروشیمی با تکمیل زنجیرههای ارزش میتواند سهم و نقش صنعت پتروشیمی را در اقتصاد ایران بیشتر کند، ضمن آنکه بدون شک سبد متنوع پتروشیمی با تابآوری بالا غیرقابل تحریم و تهدید خواهد بود.