مردم از بازگشایی سینما‌ها استقبال می‌کنند؟

 روزنامه شرق: بالاخره بعد از جنجال‌های بسیار و تعطیلی چند‌ماهه سینماهای کشور، چهارم تیر درهای سالن‌های سینما به روی مخاطبان سینما باز شد. طبعا در ساعات اولیه بازگشایی سینماها تبلیغات فیلم‌های سینمایی که در صف اکران مانده بودند و بعد از کشمکش‌های فراوان پیش‌قدم اکران سینماها شده بودند، آغاز شد؛ البته با این شعار که سینماداران با حداکثر توان‌شان سعی کرده‌اند سلامت مخاطبان را تأمین کنند.

مردم از بازگشایی سینما‌ها استقبال می‌کنند؟

«شنای پروانه» در جشنواره فیلم فجر عنوان فیلم برگزیده تماشاگران را به خود اختصاص داد و به نظر می‌رسید در اکران نیز با استقبال بسیاری روبه‌رو خواهد شد؛ اما در زمان جشنواره فیلم فجر هیچ‌کس تصور نمی‌کرد تا چند ماه بعد نه‌تنها فیلمی اکران نخواهد شد؛ بلکه مردم از ترس جان‌شان به محض بازگشایی سینماها، این سرگرمی را در اولویت قرار ندهند؛ بنابراین فروش فیلم «شنای پروانه» در این روزهای کرونایی دور از تصور نیست و به نظر می‌رسد به نسبت فیلم‌های محدودی که در این بازه زمانی اکران شده است، استقبال بهتری داشته؛ اما زمان و شرایط اکران فیلم به گونه‌ای است که نمی‌توان استقبال از آن را چشمگیر توصیف کرد و فیلم «خوب، بد، جلف 2» به کارگردانی پیمان قاسم‌خانی که پیش از نوروز اکرانش را آغاز کرد و در هفته‌های ابتدایی اکران به دلیل شیوع ویروس کرونا اکرانش متوقف شد، دیگر گزینه این روزهای سینماهاست که بعد از «شنای پروانه» دومین فیلمی است که مردم برای آن بلیت تهیه می‌کنند.

در روزهای گذشته انتقادهایی به تکمیل‌نبودن تمام بخش‌های سامانه بلیت‌فروشی سینماها (سمفا) مطرح شده بود و از روز 10 تیر وضعیت فروش فیلم‌ها در سامانه که در این چند روز از سوی سازمان سینمایی ارائه می‌شد، فعال شده و مخاطبان می‌توانند با مراجعه به سایت (samfaa.ir) اطلاعات جزئی از میزان فروش آنلاین و گیشه هر فیلم را کسب کنند. بر‌اساس‌این آمار فروش فیلم «شنای پروانه» تاکنون به بیش از 9‌میلیارد‌و 669 میلیون ریال با حدود 54 هزار نفر مخاطب رسیده که البته تعداد روزهای نمایش این فیلم در سامانه 9 روز درج شده؛ در‌حالی‌که «شنای پروانه» و «خوب، بد، جلف 2» از چهارم تیر اکران شدند. «خوب، بد، جلف 2» نیز پس از 18 هفته اکران به فروش بیش از چهار‌میلیارد‌و 159 میلیون ریال با 23‌هزار‌و 349 نفر تماشاگر رسیده است.

البته 18 هفته‌ای که برای این فیلم محاسبه شده، با درنظرگیری تمام مدت روزهای تعطیلی سینماهاست؛ و‌گرنه این فیلم در مجموع قبل از تعطیلی سینماها و پس از بازگشایی حدود 10 روز روی پرده بوده است. علاوه ‌بر ‌این دو فیلم جدید، آمار فروش «جهان با من برقص» که نسخه نمایش خانگی آن هم عرضه شده، به همراه دیگر فیلم‌هایی که پیش از تعطیلی سینماها روی پرده بودند، در سامانه قابل مشاهده است. فیلم‌ «یلدا» و مستندهای «جایی برای فرشته‌ها نیست» و «صحنه‌هایی از یک جدایی» هم از فیلم‌های جدید سینماها هستند که با توجه به مدت‌زمان کمتر اکران و نیز تبلیغات کم هنوز مخاطب زیادی به دست نیاورده‌اند.

اما در کنار اکران تعداد محدودی از فیلم‌های سینمایی، پس از تعطیلی چند‌ماهه نمی‌توان از افزایش قیمت بلیت سینماها و نارضایتی مخاطبان از این اتفاق به‌راحتی گذشت. افزایش 25‌درصدی قیمت بلیت سینماها آن هم بعد از تعطیلی طولانی‌مدت سالن‌های سینما و البته شرایط اقتصادی مردم از دیگر عواملی است که می‌توان تأثیراتش را در کم‌رونقی فروش فیلم‌ها جست‌و‌جو کرد. بسیاری از کارشناسان سینما بر این باورند که شاید بهترین روش بعد از این تعطیلی طولانی ثابت نگه‌داشتن قیمت بلیت سینما بود و بعد‌از‌آن می‌شد به‌مرور به افزایش قیمت بلیت فکر کرد. افزایش قیمت بلیت در این شرایط قطعا بسیاری از خانواده‌ها را از رفتن به سالن‌های سینما منصرف می‌کند و این گزینه در کنار نبود تنوع در اکران فیلم‌های سینمایی، نارضایتی را دوچندان خواهد کرد.

تا پیش از بازگشایی رسمی سالن‌های سینما، تردیدهای بسیاری درباره چگونگی استقبال مخاطبان از فیلم‌ها وجود داشت و به نظر می‌رسد بعد از گذشت چند روزی از اکران‌ها نمی‌توان به ادامه آن با خوش‌بینی نگریست. سالن‌های سینمای ایران بهترین زمان اکران‌شان اسفند تا اردیبهشت را از دست دادند و با وارد‌شدن به فصل گرما و استقبال همیشگی مردم از فیلم‌ها، البته در شرایط عادی و نبود ویروس کرونا بیشترین میزان فروش سینماها در این بازه زمانی ثبت می‌شد و با این شرایط می‌توان سال 99 را بدترین سال سالن‌داری و سینما‌داری نامید.

شاید بهترین تصمیم در این شرایط متعادل‌کردن قیمت بلیت سینماها است و بعد از آن می‌توان تحلیل درست‌تری درباره استقبال مخاطبان از فیلم‌های روی پرده داشت.

قاصد اشرفی، رئیس انجمن سینماداران، درباره شرایط بازگشایی سینماها بعد از ماه‌ها تعطیلی و البته گرانی قیمت بلیت گفت: «ما اصلا موافق گران‌شدن قیمت بلیت سینما نیستیم؛ اما رقمی که درحال‌حاضر برای قیمت بلیت سینماها اعلام شده است و به تعبیری افزایش قیمت بلیت محسوب می‌شد، بابت مالیات بر ارزش افزوده‌ای است که تا سال قبل سینمادار متقبل می‌شد و در سال جدید و بعد از ماه‌ها تعطیلی سینماها، این رقم به قیمت بلیت سینما اضافه شد».

او ادامه داد: «سینماداران معتقدند که سینما هم باید از مالیات بر ارزش افزوده معاف شود. این از‌جمله مواردی است که هرچه درخواست می‌کنیم مالیات بر ارزش افزوده به سینماداران تحمیل نشود، گوش شنوایی نیست و به حرف ما توجه نمی‌شود. به نظر من باید فکری اساسی برای این مشکل کرد و وزیر ارشاد و وزیر اقتصاد باید برای این موضوع فکری بکنند. افزایش قیمت بلیت در‌حال‌حاضر همان مالیات بر ارزش افزوده‌ای است که از مخاطب گرفته می‌شود و اتفاقي غیرقانونی نیست. قبلا هم وجود داشته، با این تفاوت که پیش‌از‌این سینمادار متقبل می‌شد و الان داخل بلیت سینما حساب می‌شود. اگر منصفانه نگاه کنید، برای ما سینماداران هم همه چیز گران شده است؛ از تجهیزات فنی سینما گرفته تا موارد دیگر و بر‌اساس‌این ما هم متضرر شدیم. همه این هزینه‌ها را پرداخت می‌کنیم و دولت حمایتی از ما نمی‌کند. در جایی که دولت برای حمایت از کارهای فرهنگی ردیف بودجه دارد، متأسفانه این حمایت اتفاق نمی‌افتد».

او در بخش دیگری از صحبت‌هایش گفت: «در‌حال‌حاضر قیمت بلیت همه سینماها 20 هزار تومان نیست و بسته به نوع سینما قیمت‌ها متفاوت است».

اشرفی ادامه داد: «خوشحالم که بالاخره سینماها بعد از ماه‌ها تعطیلی بازگشایی شد و من از‌جمله افرادی هستم که به بازگشایی سینماها و استقبال مردم خوش‌بین بودم. در‌حال‌حاضر استقبال مردم از فیلم‌های روی پرده خوب است و شاید بسیاری از سینماگران هم انتظار استقبال این‌چنینی را نداشتند».

او گفت: «حقیقت این است که سینماداران روزهای خوبی را پشت سر نمی‌گذارند و به تعبیر دیگر می‌توانيم از ورشکستگی سالن‌دارها صحبت کنیم. ما بهترین فصول را از دست دادیم. 60 درصد فروش سینما در فروردین و اردیبهشت بود. بهترین ماه‌هایی که می‌توانستیم بسیاری از مشکلات‌مان را به واسطه فروش خوب سینما رفع کنیم. متأسفانه با آغاز سال جدید و فیلم‌های روز سینمای ایران این فرصت را از دست دادیم. در‌حال‌حاضر سینما‌داران در شرایط بدی قرار دارند. از طرف دیگر نیروهایی که در سینما کار می‌کنند، هم شرایط خوبی ندارند و با توجه به اینکه گیشه، آخرین حلقه سینماست، وقتی بسته شود، تولیدات هم صدمه می‌بینند و سرمایه‌گذاری در سینما انجام نمی‌شود».



 
انگليسی فارسی
تبليغات
نظرسنجی
وب سايت ما چگونه است؟
عالی
خوب
قابل قبول
متوسط
ضعيف
بد