عضو شورای مرکزی سازمان معلمان تهران در گفتوگو با ما از تغییرات اعمال شده بر لایحه رتبه بندی معلمان گفت
روزنامه همشهری: دهه90 با تلاشهای مستمر معلمان برای اجرایی شدن ایده رتبه بندی گره خورد و اگر این لایحه در مجلس یازدهم به نتیجه برسد، میتوان منتظر بود که معلمان، این سال را بهعنوان بهترین خاطره کاری خود ثبت کنند. لایحه رتبهبندی از جانب اعضای کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس یازدهم چکش کاری شد، سرانجام 16آبانماه، پرونده رتبه بندی در کمیسیون، جمعبندی و ادامه کار به صحن علنی مجلس سپرده شد.
اختلاف نظر معلمان با نمایندگان بررسیکننده لایحه، مربوط به موضوعات مختلفی بود که برخی از این اختلاف نظرها رفع و رجوع شدند و برخی همچنان در جای خود باقیماندهاند. رامین کریمینیا، عضو شورای مرکزی سازمان معلمان تهران و نماینده سازمان در بحث رتبه بندی در رابطه با آخرین اصلاحات این لایحه به ما توضیح داد و براساس گفته او، هرچند یک ماده حاشیهساز در این لایحه حذف شده، اما همچنان در رابطه با ماده7، اختلاف نظرها در جای خود باقی است.
کریمینیا معتقد است که ماده7، بیشترین بحثها و تبادل نظرها را بهخود اختصاص داده بود؛ چرا که خواسته معلمان این بود که باید همترازی با حقوق استادان دانشگاه به شکلی باشد که حداقل80درصد حقوق پایه استادان با معلمان در 3رتبه مدنظر قرار گیرد، بهعبارت دیگر برای دکتر معلمان با رتبه استادیار دانشگاه، فوق لیسانسها با رتبه مربی دانشگاه و لیسانسها با رتبه آموزشیار مربی، هم ترازی انجام شود. در رابطه با فوق دیپلمها نیز با 90درصد لیسانسها و دیپلمها نیز با 90درصد فوق دیپلمها مدنظر قرار گرفته شود:
«این پیشنهاد از جانب معلمان به کمیسیون آموزش مجلس و دولت مطرح شده بود، اما متأسفانه در کمیسیون، موضوع دیگری رأی آورد و همان طرح آقای منادی، رئیس کمیسیون آموزش تصویب شد.»براساس گفته کریمینیا برای نخستینبار است که رتبهبندی معلمان در قالب قانونی، بررسی شده است. قانون به کمک معلمان خواهد آمد؛ چرا که رتبه بندی معلمان مستمر خواهد شد و دیگر وابسته بهنظر دولتها نخواهد بود.
پیشنهاد معلمان رد و خواسته کمیسیون تأیید شد
این عضو شورای مرکزی سازمان معلمان تشریح کرد:«با اختصاص درصدهای مطرح شده از جانب آقای منادی و رد پیشنهاد معلمان باید گفت که رابطه این دو شغل به طور یکسان از هم قطع میشود؛ چرا که در قانون توسعه ششم تأکید شده است که تفاوت دریافتی میان مشاغل یکسان در شرایط همانند و یکسان نباید بیشتر از 20درصد باشد، اما با توجه به درصدهایی که از جانب کمیسیون، نهایی و راهی صحن علنی مجلس شد، ما شاهد تفاوتهای قابل توجهی هستیم. در حالت قبلی معلمان جوان باید بهصورت 80درصد با کف حقوق استادان دانشگاه هم تراز خود، از حقوق هم تراز بهرهمند میشدند اما در دستهبندی جدید آن80 درصد حذف شده است.»
طبق نظر اعضای کمیسیون آموزش برای معلمان با رتبه آموزشیار معلم ۲۵درصد، مربی معلم ۴۵درصد، استادیار معلم6۰درصد، دانشیار معلم۷۰درصد و استاد معلم ۷۵درصد به مجموع حقوق، مزایا و فوقالعادههای مستمر و ارقام مندرج در احکام کارگزینی معلمان افزوده میشود:«با این شرط که هیچکدام از این افراد کمتر از 80درصد حقوق استادان – آن هم فقط آموزشیار مربی- دریافت نکنند. این مسئله در واقع مشکل ایجاد کرده و باید گفت که این 80درصد، اتفاق درستی نیست و فقط برای رتبههای اول و دومی که حقوق شان کمتر از 5 تا 6 میلیون تومان است، فایده دارد و این افراد را هم تراز میکند. بنابراین نباید فراموش کنیم که برای معلمان جوان، ابتدا یک 25درصد درنظر گرفته میشود و اگر با وجود این افزایش باز هم حقوق معلمان جوان به کف حقوق آموزشیار مربی نرسید، آن80 درصد اعمال میشود.»
آنطور که رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات پیش از این توضیح داده بود باید گفت که براساس مصوبه کمیسیون آموزش، معلمان نباید از ۸۰درصد حداقل مجموع حقوق و فوقالعادههای اعضای هیأت علمی، مربی آموزشیار و مربی دانشگاههای وزارت علوم دریافتی کمتری داشته باشند و این بند مهم با نظر کمیسیون باقی ماند. درهمین راستا، کریمینیا نیز توضیح داد: «با تکیه بر این دستهبندیها باید بگویم که آن 80درصد تنها برای معلمان رده پایین اعمال خواهد شد و باقی معلمان، براساس همان درصدهایی که اعلام شد، حکم شان تغییر خواهد کرد. این تغییر همراه با ایده معلمان نیست و ما خواهان اجرا شدن قانون هستیم و به همین دلیل، همچنان در حال رایزنی با نمایندگان مجلس هستیم. از نظر ما با همین بودجه ما میتوانیم خواسته معلمان را اجرا کنیم.»
ابهامی مهم در همترازی
در کنار این تغییر یک ابهام دیگر همچنان به جای خود باقی است، آنطور که کریمینیا توضیح میدهد؛ حقوق استادان از 2جدول قبل و بعد از همسانسازی با استادان دانشگاههای علوم پزشکی برخوردار است و باید دید که این هم ترازی با تکیه بر کدام جدول شکل خواهد گرفت:«هنوز این موضوع مشخص نیست و بسیار مبهم است، اما بهاحتمال زیاد، چون در تمام دانشگاهها این جدول جدید – بعد از همسانسازی - مدنظر گرفته شده ، امید داریم که برای معلمان نیز جدول جدید مورد توجه قرار گیرد.»
حذف ماده دردسرساز
براساس ماده 87قانون مدیریت خدمات کشوری، معلمان با 26ساعت کار، تمام وقت حساب میشوند، نکتهای که در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، در حال تغییر بود و براساس گفته این عضو شورای مرکزی سازمان معلمان تهران،«مجلس بهدنبال این بود که6 ساعت به آن 24ساعت کاری معلمان افزوده شود، اما خوشبختانه در آخرین تغییرات، شاهد حذف ماده8 بودیم.»
این لایحه درصورت تصویب، شامل حال تمام معلمان میشود و براساس توضیحات کریمینیا، هر معلم که شروع بهکار میکند، شامل رتبه بندی نیز میشود و نباید فراموش کرد، افرادی که حکم شان معلمی بوده، اما بنابر شرایط در بخشهای اداری فعالیت میکنند هم، مشمول رتبه بندی میشوند.
تورمزا بودن لایحه رتبهبندی، موضوعی است که از همان ابتدای راه با حاشیههای بسیاری همراه شد تا جایی که الیاس نادران، ارائه این لایحه در شرایط فعلی را پوست خربزه دولت قبل توصیف کرد که زیر پای دولت جدید گذاشته شده است. کریمینیا ضمن رد این موضوع، معتقد است که پس از چکشکاریهای صورت گرفته در کمیسیون آموزش، این موضوع حل شده است: «بحث تورمزا بودن، مربوط به دورهای بود که افراد تصور میکردند برای اجرای این طرح باید بودجه 200هزار میلیارد تومانی وجود داشته باشد، اما هماکنون میبینیم که با 20هزار میلیارد، برای 6ماه این طرح امکان اجریی شدن دارد و چنین مبلغی تورم زا نخواهد بود. درجلسه 9آبان جاری با حضور مسئولان مربوطه این موضوع بررسی شد و به این نتیجه رسیدند که برای سال 1400میتوانند 20هزار میلیارد تومان بودجه به آن اختصاص دهند.»