تهران- ایرنا- گاردین در گزارشی با اشاره به سطح کمکهایی که تاکنون دولت انگلیس به اوکراین ارائه داده، نوشت: بریتانیا اگرچه در جنگ مستقیم با روسیه قرار ندارد اما اقتصاد آن یادآور روزهای جنگ است و با وجود شرایط تورمی، دولت جانسون باید پاسخگو باشد.
به گزارش روز سهشنبه ایرنا به نقل از تارنمای روزنامه گاردین، اگرچه «بوریس جانسون» در داخل با انتقادات بسیاری روبرو است، اما جایی دیگر خارج از بریتانیا وجود دارد که او همواره به گرمی مورد استقبال قرار میگیرد. از این رو جای تعجب نیست که او هفته گذشته به جای شرکت در سخنرانی از پیش برنامهریزی شده برای نمایندگان ناخشنود حزب محافظهکار، سفر به کییف و بودن با «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهوری این کشور را ترجیح داد.
این روزنامه انگلیسی در ادامه می نویسد: با گذشت چندین ماه از جنگ در اوکراین و احتمال طولانی شدن آن همانگونه که «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو به تازگی گفتهاست، این سوال مطرح میشود، بریتانیا تا چه زمان میخواهد به حمایت از دولت کییف ادامه دهد.
به نوشته گاردین، روزهایی که همبستگی با اوکراین به معنای گذاشتن پرچم آبی و زرد در نمایه شبکههای اجتماعی و تماشای ویدئوهای تیکتاک کشاورزانی که تانکهای روسی را میدزدیدند، به پایان رسیده است. امروز انگلیس اگرچه در جنگ با روسیه نیست، اما اقتصاد آن یادآور روزهای دوران درگیری است. به عبارتی این کشور وارد شکلی جدید و ناآشنایی از جنگ شده که هرچند خطری جان سربازان انگلیس را تهدید نمیکند، اما اقتصاد آن را به شکل کمسابقه ای تحتالشعاع قرار دادهاست.
زندگی برای مردم انگلیس به لطف افزایش بهای سوخت و موادغذایی سخت شده که با آمدن زمستان سختتر هم می شود؛ موضوعی که به طور قطع «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهوری روسیه برای همبستگی اروپا با اوکراین در محاسبات خود نظر گرفتهاست.
از نظر پوتین، جنگ در اوکراین تنها نبرد بر سر قلمرو اوکراین نیست، بلکه ابزاری برای بررسی ضعف ناتو است و اثباتی بر این مدعا که هیچیک از همسایگان اوکراین در امان نخواهند بود مگر آنکه این ائتلاف نظامی بخواهد در مقام دفاع از اعضای خود برآید.
این روزنامه در ادامه گزارش خود آورده است: از سوی دیگر مشخص نیست بریتانیا چگونه و تا چه زمان میخواهد هزینههای جنگ اوکراین را با وجود مشکلات داخلی اقتصادی بپردازد. «گوردون براون» نخستوزیر سابق بریتانیا بر این باور است که افزایش برنامهریزی شده مالیات شرکتها و سوخت برای جلوگیری از افزایش تورم میتواند فشارها را بر جانسون افزایش دهد و هزینههای سنگینی برای وی در پی داشتهباشد.
از طرفی، به دلیل شرایط اقتصادی موجود، جانسون باید به زودی در انتظار اعتصابات کارگران باشد که تحت فشار کمبود دستمزدها هستند. در این میان سخنرانی هایی همانند آنچه که «سیمون کلارک» وزیر خزانهداری آمریکا خطاب به مردم اروپا و آمریکا در مورد آینده مبهم اقتصادی و تقاضا برای خویشتنداری از سوی مردم انجام داد ممکن است به صورت موقت تاثیرگذار باشد، اما اگر شکل جدید جنگ اقتصادی به معنای زندگی طولانی مدت با تورم شدید باشد چه؟
به باور دولت انگلیس و آنگونه که از سخنرانی مقامات آن برمیآید این کشور براساس یک تصمیم جمعی عزم بر ایستادگی در مقبال پوتین گرفتهاست، هرچند سربازی به خاک اوکراین نفرستادهاست. با این وجود تنها چیزی که از وضیعت کنونی کشور میتوان درک کرد این است که کشور اگرچه سربازی به خارج از مرزها نفرستاده، اما دسته دسته در حال دادن قربانی در داخل به دلیل شرایط اقتصادی است، آن هم در شرایطی که رضایت جمعی برای این تصمیم وجود ندارد.
آخرین باری که جانسون از ملت خواست تا تصمیمی دردناک بگیرند، زمانی بود که وی در یک سخنرانی با ظاهری نگران در کنار گروهی از پزشکان ایستاده بود و از مردم خواست برای خیر خودشان و مصونیت در برابر کووید، در خانه بمانند. هرچند آنسوی ظاهر نگران جانسون چیز دیگری بود و در نهایت به رسوایی ختم شد که بهای گزافی برای دولت داشت. (اشاره به رسوایی پارتیگیت و برگزاری مهمانیهایی با حضور مقامات کشور در دوران قرنطینه جمعی در انگلیس دارد).
گاردین در پایان یادآور می شود: بودن در کنار اوکراین بدون خواست و تصمیم جامعه انجام میگیرد. تصمیمی که اوکراین مقصر آن نیست و دلیلش اولویت قرار ندادن اخلاقیات از سوی رهبران بریتانیا است. فلذا چنانچه همانگونه که استولتنبرگ گفتهاست جنگ در اوکراین سالها به طول انجامد، هر شخص دیگری هم که جانشین جانسون شود باید با مشکلات کنونی دست و پنجه نرم کند. بیشک جنگ چه سرد باشد و چه گرم بهایی دارد و دیر یا زود یک نفر باید در مورد هزینههایی که مردم بریتانیا باید برای رهایی از شرایط کنونی بدهند پاسخگو باشد.
انگلیس با وجود شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، تاکنون ۴۵۰ میلیون پوند کمک نظامی به اوکراین اختصاص دادهاست. «جیمز هیچی» معاون وزیر دفاع انگلیس با اعلام این میزان کمک تاکید کرد به دلیل حساسیت موضوع امکان ارائه جزئیات بیشتر در مورد سطح کمک های بریتانیا به اوکراین وجود ندارد.
این کشور از زمان آغاز جنگ در اوکراین، به بازیگر فعالی در عرصه این نبرد تبدیل شده و با اتخاذ مواضع ضدروسی، ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی و اعمال تحریم علیه روسیه به تنش و درگیریها دامن زده است.