رئیس شورای راهبردی روابط خارجی درباره «امنیت و همکاری منطقهای در خلیج فارس» گفت: کشورهای منطقه خلیج فارس به اندازه کافی بالغ هستند که بتوانند بر اختلافات خود غلبه کنند، مکمل یکدیگر باشند و از طریق طراحی یک سازوکار امنیت منطقهای رقابتهای تاریخی خود را به همکاری تبدیل نمایند.
به گزارش ایسنا، سید کمال خرازی در سخنرانی خود که به صورت مجازی در جلسه عمومی «نهادها و نظم منطقهای» در دهمین مجمع صلح جهانی ایراد کرد، گفت: براساس بند ۸ قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت سازمان ملل متحد، دبیرکل آن سازمان موظف شده است از طریق مشورت با کشورهای منطقه سازوکاری را برای ارتقای امنیت و ثبات در منطقه خلیج فارس پیشنهاد دهد، ولی متاسفانه این وظیفه تا کنون مورد غفلت سازمان ملل قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بهرغم برخی اختلافات جدی بین ایران و عربستان، معتقد است که این دو کشور میتوانند مکمل ظرفیتهای یکدیگر باشند، افزود: ما آمادگی کامل را برای گفتگو با دولت عربستان در همه موضوعات دوجانبه و منطقهای داریم و خرسندیم که با مساعی جمیله دولت عراق، تاکنون چند دور گفتگو میان دولتهای طرفین برگزار شده است.
خرازی در ادامه با بیان اینکه «متاسفانه برخی از دولت های منطقه در یک اشتباه محاسباتی مهلک به دنبال باز کردن پای رژیم آپارتاید جنگافروز اسرائیل به این منطقه هستند»، گفت: آنها حتی از عادیسازی روابط فراتر رفته، در جهت همپیمانی با رژیم صهیونیستی گام بر میدارند. این یک اشتباه راهبردی بزرگ است که زمینه تنش و درگیری را در منطقه با سرعتی سرسامآور بالا خواهد برد. جمهوری اسلامی ایران پیشاپیش نسبت به تبعات حضور اسرائیل در منطقه خلیج فارس هشدار میدهد و آن کشورها را مسئول هرگونه تبعات خطرناک آن میداند.
وی گفت: منطقه خلیج فارس نیازمند سازوکاری امنیتی است که از هژمونی هر قدرتی، چه منطقهای و چه جهانی، ممانعت کند. برای محقق شدن چنین هدفی باید اقدامات اعتمادساز در حوزههایی همچون مدیریت آب، حفاظت از محیط زیست، ایمنی هستهای، امنیت انرژی، جهانگردی، همکاری اقتصادی، تجارت، سرمایهگذاری، ریشه کن نمودن فقر و توانمندسازی مردم در دستور کار همه کشورهای منطقه قرار گیرد.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی با بیان اینکه ایران همواره بر گفتگو به عنوان روشی کارآمد برای رفع سوء تفاهمات، حل منازعات و تقویت اشتراکات تأکید دارد، افزود: حرکت به سمت ایجاد یک «مجمع گفتگوی منطقهای» به حل مشکلات امنیتی منطقه کمک مینماید و گفتگوهای برادرانه، اما صریح و بی پرده میان کشورهای منطقه، بدون حضور و دخالت خارجی، کلید حل مشکلات است.
دهمین مجمع صلح جهانی به ابتکار مؤسسه روابط خارجی خلق چین و دانشگاه شینهوا در روزهای ۱۱تا ۱۳ تیرماه در پکن برگزار شد و تعداد زیادی از مقامات سیاسی کشورهای مختلف در آن شرکت و در سخنرانیهای خود به بیان مواضع کشورشان پرداختند.
در ادامه این نشست، حاضران سوالاتی را از خرازی مطرح کردند.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در پاسخ به این سوال که ملاحظات ایران برای حفظ ساختارهای امنیت منطقهای چیست، تصریح کرد: گفتگوهای میان کشورهای منطقه برای حل و فصل اختلافات ضروری است. توسل به زور برای حل مسائل قابل قبول نیست و حصول صلح، صرفا از طریق گفتگو قابل تحقق است.
خرازی در پاسخ به سوال دیگر یکی از شرکتکنندگان در این همایش مبنی بر اینکه با توجه به تجربه ایران در خصوص مقابله با تحریمها، چشمانداز تحریمهای آمریکا علیه روسیه و همین طور شرکتهای چینی را چطور میبیند؟ تصریح کرد: همان طور که خود مقامات آمریکایی اعتراف کردهاند، سیاست فشار حداکثری علیه ایران با شکست مفتضحانه مواجه شده که این امر مرهون تدابیر اتخاذ شده و مقاومت تحسینبرانگیز ملت ایران بوده است. معتقدیم تحریم روسیه و چین هم با سرنوشت مشابهی مواجه میشود. تحریمها بر اولویتها و منافع ملی کشور تحت تحریم اثرگذار نیست. ایران تجربه خوبی در فائق آمدن بر تحریم دارد و به همکاری و رایزنی با روسیه و چین برای مقابله با تحریم ادامه خواهیم داد.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی همچنین در خصوص آینده و ظرفیت بالقوه همکاری ایران و چین بر مبنای سند همکاری ۲۵ ساله بین دو کشور گفت: در این سند بر جنبههای مختلف همکاری میان دو طرف تاکید شده است و سازمانهای ذیربط مشغول بسترسازی برای عملیاتی شدن آن هستند. این سند میتواند عاملی برای تقویت رفاه مردم دو کشور باشد؛ ضمن آنکه این همکاری میان ایران و چین میتواند به نفع همه کشورهایی باشد که در حوزه ابتکار یک کمربند – یک راه قرار دارند.