یک کارشناس تغدیه شبکه بهداشت و درمان در چهارمحال و بختیاری در خصوص استفاده از نمک یا سرکه برای ضدعفونی کردن سبزیجات، گفت: برخی باکتریها طیف میکروارگانیسم آنها نمک دوست و اسید دوست هستند، با قرارگیری در محیط نمکی و اسیدی تکثیر بیشتری پیدا میکنند و از طرفی نمک و سرکه توانایی نابود کردن تمامی باکتریها و میکروبها را ندارند.
زهرا آزاد شهرکی در گفت و گو با ایسنا با اشاره به فواید مصرف سبزیجات، اظهار کرد: همواره در توصیههای غذای سالم عنوان میشود که روزانه حداقل سه واحد سبزیجات مصرف شود و طبق گفته متخصصان تغذیه به غیر از افرادی که مشکلات کلیوی دارند، مابقی افراد باید مصرف سبزیجات خود را به حداکثر برسانند.
آزاد افزود: اگر سبزیجات به خوبی شسته نشوند، همه خواصی که از آنها انتظار داریم با آلودگیها و انگلها از بین میرود، بنابرین شست وشوی سبزیجات به دلیل اینکه اغلب خام مصرف میشوند بسیار حائز اهمیت است.
این کارشناس تغدیه شبکه بهداشت و درمان با اشاره به اینکه وزارت بهداشت دستور عملی را برای شست و شوی سبزیجات تهیه کرده است، تصریح کرد: قبل از شست و شوی سبزیجات باید گل و لای، برگهای زرد و پلاسیده، کود و هر چیز اضافی آن را به خوبی برطرف کنیم و پس از دست زدن به سبزیهای آلوده، شست و شوی دستها با مایع دستشوی بسیار پراهمیت است.
آزاد تاکید کرد: در مرحله اول با فشار آب سرد اجسام خارجی را از سبزیجات بیرون کشیده و در مرحله دوم استفاده از مایع ظرفشویی طبق دستور عمل وزارت بهداشت استفاده شود به طوری که به ازای هر لیتر آب دو قطره مایع ظرفشویی استفاده شود سپس اجازه می دهیم پنج دقیقه سبزیجات داخل این مایع کف و آب بماند. بعد از پنج دقیقه سبزیها را به آرامی از درون ظرف به سبد آبکش منتقل میکنیم تا انگلها و کیستها دوباره به سبزیجات منتقل نشوند.
وی در ادامه بیان کرد: مایع ظرفشویی به دلیل اینکه لیز است تخم انگلها و کیستها را در انتهای ظرف تهنشین میکند.
این کارشناس تغدیه با اشاره به اینکه در مرحله سوم باید به ازای هر پنج لیتر آب نصف قاشق مایع ضدعفونی کننده مانند کلر مخلوط کرده و سبزیجات را به این مایع اضافه کنیم، گفت: در واقع در این مرحله گندزدایی انجام میشود. باید یادمان باشد سبزیجات بیش از پنج دقیقه در مایع ضدعفونی نمانند و پس از آن سبزیجات را از ظرف خارج کرده و در مرحله آخر با فشارآب سرد آبکشی را انجام میدهیم.
آزاد تصریح کرد: در صورتیکه مقادیر مصرفی مواد ضدعفونیکننده و زمان ماندن سبزیجات در آن به درستی رعایت شود، هیچ مشکلی برای سلامتی افراد ایجاد نخواهد شد.
این کارشناس تغذیه در خصوص استفاده از نمک یا سرکه برای ضدعفونی کردن سبزیجات، گفت: برخی باکتریها طیف میکروارگانیسم آنها نمک دوست و اسید دوست هستند، با قرارگیری در محیط نمکی و اسیدی تکثیر بیشتری پیدا میکنند و از طرفی نمک و سرکه توانایی نابود کردن تمامی باکتریها و میکروبها را ندارند.
وی خاطر نشان کرد: تاکنون ماده قابل اطمینان دیگری به جز مایع ظرفشویی و کلر برای شست و شوی سبزیجات از سوی وزارت بهداشت اعلام نشده است.