نیویورکتایمز: تلآویو باید بابت شکست اطلاعاتی خود به چند پرسش اساسی پاسخ دهد
نشریه نیویورک تایمز به نقل از مقامهای سابق و فعلی آمریکا و رژیم صهیونیستی جزئیاتی از شکست اطلاعاتی این رژیم در جریان عملیات طوفان الاقصی را فاش کرده و نوشت، هیچ یک از سرویسهای اطلاعاتی صهیونیستها هشدار مشخص درباره تدارک نیروهای مقاومت برای این عملیات نداده بودند.
به گزارش ایسنا، «نیویورک تایمز» آمریکا در این گزارش با تیتر «حمله حماس پرسشهایی درباره شکست اطلاعاتی اسرائیل مطرح میکند» نوشته است: «مقامهای سابق و فعلی آمریکا گفتند، حمله غافلگیرکننده ویرانگر اخیر حماس در روز شنبه شدت شکست اطلاعاتی بهتآور اسرائیل را که شامل هشدارهای تشخیص داده نشده، مغشوش بودن پدافند موشکی و کُند بودن پاسخ از سوی نیروهای نظامی ظاهرا غیرآماده بود، به نمایش گذاشت.
مقامهای آمریکایی گفتند، حماس یک غافلگیری تاکتیکی کامل را که در کشته شدن دستکم ۶۰۰ اسرائیلی نمود دارد، رقم زد. این گروه فلسطینی صدها نیرو را با نفوذ از دیوارهای مرزی که با استفاده از بولدوزر شکسته بود، فرستاده و در حمله مسلحانهای که تا چندین ساعت ادامه یافت، سربازان را کشت.
به گفته یک مقام نظامی تلآویو و چند مقام آمریکایی، هیچ یک از سرویس های اطلاعاتی تلآویو هشدار مشخصی درباره اینکه حماس تهاجمی پیچیده شامل حملات هماهنگ از زمین، هوا و دریا را تدارک دیده، نداده بودند. هر چند این حمله باعث غافلگیری بسیاری از آژانسهای اطلاعاتی غربی شد، اما آنها به حدی که تلآویو یا مصر فعالیتهای حماس را ردگیری میکند، این کار را نمیکنند.
این موفقیت باعث متحیر شدن مقامهای آمریکایی شد که تجربه فعالیت در ارتباط با این منطقه را داشتهاند. تلآویو به مدت چند سال شبکهای از سنسورها، ردیابهای الکترونیکی و مخبران انسانی را در سراسر نوار غزه، منطقهای که به وسعت نصف پنج بخش شهر نیویورک است، ایجاد کرده است. تلآویو و همسایگانش در گذشته سرمایهگذاری سنگینی را به روی ردیابی و مسدود ساختن شبکههای حماس انجام داده و اغلب محمولههای اجزای موشک را ردیابی میکردند.
این موفقیت در گذشته، پاسخ به برخی سوالات در مورد شکستهای تلآویو در روز شنبه را فوریت میبخشد.
چرا سامانه دفاع موشکی گنبد آهنین اسرائیل با عمر ۱۲ سال ظاهرا مغلوب موج موشکهای ارزان قیمت اما مرگبار در ابتدای حمله شد؟ حماس چطور توانست یک چنین زرادخانه بزرگی از راکتها و موشکها را بدون آنکه اطلاعات اسرائیل متوجه زرادخانه رو به رشد آنها شود، ایجاد کند؟
آیا تلآویو بیش از حد بر تهدیدات حزبالله لبنان و کرانه باختری به جای منابع اطلاعاتی و نظامی در غزه، تمرکز کرد؟ چرا تعداد زیادی از نیروهای اسرائیلی آنقدر از مرز جنوبی دور یا در مرخصی بودند و حماس اجازه تصرف پایگاههای نظامی اسرائیل در نزدیکی غزه را پیدا کرد؟
نه مقامهای تلآویو و نه آمریکا هیچ کدام روز یکشنبه به این پرسشها رسیدگی نکردند. اما جواب آنها به وضوح شهرت ارتش و آژانسهای اطلاعاتی اسرائیل و آینده سیاسی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر آن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
کنت مک کنزی، ژنرال بازنشسته یگان تفنگداران نیروی دریایی آمریکا و فرمانده ارشد سابق نیروهای آمریکایی در منطقه اظهار کرد: حماس مفهوم اساسی بازدارندگی اسرائیل را به چالش کشید. این مفهوم حالا تنها با به کارگیری خشونت شوکآور و منکوبکننده میتواند دوباره برقرار شود و این فرآیند تازه شروع شده است.
اما همچنان که دولت نتانیاهو تلافیجویی کرده و با واقعیت اسیر گرفته شدن دهها اسرائیلی توسط حماس سر و کله میزند، این سوال که کجای کار اشتباه بود در رابطه با این شکست در کنار دیگر شکستها در تاریخ ثبت خواهد شد. مشهورترین اتفاق در تاریخ تلآویو جنگ یوم کیپور است که ۵۰ سال قبل در چنین هفتهای رخ داد. عدهای دیگر هم این غافلگیری را با حمله تت در جنگ ویتنام یا حتی حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ مقایسه میکنند.
در گذشته، موشکبارانهای حماس تا حدی توسط سامانه پدافند موشکی اسرائیل مشهور به گنبد آهنین دفع میشدند اما روز شنبه این سامانه ظاهرا مغلوب شد. حماس توانست صدها موشک را با توالی سریع و احتمالا فراتر از ظرفیت مدیریت از سوی موشکهای رهگیر این سامانه شلیک کند. سامانه گنبد آهنین برای محافظت از مراکز جمعیت طراحی شده و در صورتی که تشخیص فرود بیضرر یک موشک یا راکت را بدهد به آن شلیک نمیکند. اما این سامانه تعداد محدودی موشک رهگیر تامیر داشته و بارگیری مجدد موشک به آن مدتی طول میکشد. یک مقام سابق گفت، به نظر میرسد حماس آسیبپذیریهای این سامانه را مطالعه کرده است.
به گفته مقامهای سابق، این سامانه قبلا توانسته بود به طور موثر موشکبارانهای بزرگ را دفع کند و این نتیجه گرفته میشود که تسلیحات جدیدی که حماس روز شنبه برای نخستین بار شلیک کرد، سختتر رهگیری میشوند و احتمالا نقش موثری داشتهاند. اندیشکده نظامی اطلاعاتی جینز ارزیابی کرد، حماس در جریان این حملات از سامانه موشکی جدیدی مشهور به رجوم استفاده کرد و یک سری پهپاد کوچک که مهماتی را به روی مواضع نظامی اسرائیلیها ریختند، به کار گرفت.
به گفته چند مقام اطلاعاتی سابق آمریکا، هم تلآویو و هم مصر تلاشها برای قاچاق قطعات به نوار غزه از طریق تونلهای زیرزمینی و شبه جزیره سینا به نوار غزه را رصد میکنند. در سال ۲۰۲۱ تلآویو گزارش داد که حدود ۱۰۰ کیلومتر تونل زیرزمینی را از بین برده و موانع زیرزمینی تا عمق حدود ۶۰ متر ساخته است.
مصر نیز برای مسدود کردن تونلها بین غزه و شبه جزیره سینا اقدام کرده است.
به گفته چند مقام سابق، اما هیچ مانعی بینقص نیست و علاوه بر مسیرهای دریایی و زیرزمینی، قطعات موشک و راکت از طریق گذرگاههای قانونی نیز قاچاق میشوند.
چند مقام سابق آمریکایی اظهار کردند، تلآویو معمولا از شبکههای انسانی گسترده در غزه و ردیابیهای ارتباطات الکترونیکی برای هشدار در مورد حملات بالقوه استفاده میکند. این حقیقت که مقامات اطلاعاتی تلآویو در حملات روز شنبه غافلگیر شدند نشان میدهد که نیروهای حماس از بحث درباره برنامههایشان در تلفنهای همراه یا دیگر ابزارهای ارتباطی قابل رهگیری امتناع کردهاند.
حماس احتمالا از شیوه قدیمی برنامهریزی رو در رو استفاده کرده تا جلوی شناسایی توسط تلآویو را بگیرد. به گفته مقامهای سابق اما برای این منظور احتمالا صدها نفر دخیل بودهاند و این نشان میدهد که تلاشهای حماس برای در هم شکستن شبکه مخبران اسرائیل موفق بوده است.»