بنابر آمارهای رسمی اعلام شده، مهاجرت بینالمللی در سال گذشته میلادی (۲۰۲۲) به رکورد بالایی رسیده است.
به گزارش ایسنا به نقل از آناتولی، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) روز گذشته (دوشنبه) اعلام کرد که جریان مهاجرت بین المللی به منطقه و بازار کار این سازمان در سال گذشته میلادی به رکورد بالایی رسیده است.
در بیانیه ای مطبوعاتی آمده است که مهاجرت دائم به کشورهای این سازمان در سال گذشته میلادی به ۶.۱ میلیون نفر رسید که ۲۶ درصد نسبت به سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است و به بالاترین سطح از سال ۲۰۰۵ میلادی رسیده است.
۱۵ کشور از ۳۸ کشور سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در سال گذشته میلادی بالاترین میزان مهاجرت دائم خود را در ۱۵ سال گذشته ثبت کردند.
رشد مهاجرت نیروی کار یکی از عوامل مؤثر بوده است، زیرا کارگران مهاجر به کاهش کمبود نیروی کار و مهارت در کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی دامن زده است.
درخواستهای پناهندگی در این منطقه نیز در بالاترین حد خود بوده است. بیش از دو میلیون درخواست جدید در کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی در سال گذشته میلادی ثبت شد که بسیار بالاتر از رکورد قبلی ۱.۷ میلیون در سال ۲۰۱۵ و تقریباً دو برابر سطح سال ۲۰۲۱ است.
این سازمان خاطرنشان کرد: درگیری بین روسیه و اوکراین باعث مهاجرت میلیون ها پناهنده اوکراینی به کشورهای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی شده است.
آلمان و لهستان میزبان بالاترین تعداد مهاجران به صورت مطلق هستند در حالی که استونی، جمهوری چک و لیتوانی نیز به نسبت جمعیت خود میزبان بیشترین تعداد پناهجویان از اوکراین هستند.
همچنین آمار گزارش شده از سوی وزارت کشور اسپانیا نشان میدهد تعداد مهاجرانی که اخیرا وارد این کشور شدهاند بیش از یک سوم کل مهاجران امسال (۲۰۲۳) را تشکیل میدهند.
به گزارش ایسنا، دادههای این وزارتخانه حاکیست: دستکم ۸۵۶۱ مهاجر طی اخیرا به «جزایر قناری» رسیدهاند و این آمار بیش از یک سوم کل مهاجرانی است که در طول سال جاری به این کشور آمدهاند.
این دادهها همچنین نشان میدهد که از روز اول ژانویه تا ۱۵ اکتبر سال جاری، این مجموعه جزایر در اقیانوس اطلس ۲۳ هزار و ۵۳۷ مهاجر را پذیرفتهاند که نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۸۰ درصد افزایش داشته است.
هفت جزیره اصلیِ این مجمع الجزایر موسوم به جزایر قناری به مقصد اصلی مهاجران از سنگال و دیگر کشورهای آفریقایی تبدیل شده است که سعی در رسیدن به اسپانیا دارند. برخی دیگر از مهاجران نیز به دنبال عبور از دریای مدیترانه برای رسیدن به سرزمین اصلی اسپانیا هستند.
آب و هوای معتدلتر و دریاهای آرامتر در ماههای سپتامبر، اکتبر و گاهی نوامبر معمولا باعث افزایش ورود مهاجران به این منطقه میشود.
با این حال اسپانیا نسبت به افزایش مهاجرتهای غیرقانونی در سال جاری ابراز نگرانی کرده و گفته است که بدون کمک اتحادیه اروپا نمیتواند مواجهه مناسبی با این مشکل داشته باشد.
ژوئن سال جاری وزرای کشور اتحادیه اروپا با طرحی در مورد بازنگری در سیاستهای مهاجرتی و پناهجویی این اتحادیه موافقت کردند.
این طرح که برای اجرایی شدن باید توسط پارلمان اروپا تایید شود در حالی ارائه شده که امسال تعداد افرادی که با قایق از طریق دریای مدیترانه وارد اروپا شدهاند، ۳۰ درصد افزایش داشته است.
این سیاستهای جدید شامل توزیع عادلانهتر مهاجران و پناهندگان در کشورهای عضو اتحادیه اروپا میشود تا فشار بر کشورهایی مانند ایتالیا و یونان که قایقهای بیشتر قاچاقچیان به آنجا میرود، کاهش یابد.
وزرای کشور اتحادیه اروپا همچنین موافقت کردند که به روند رسیدگی و اخراج افرادی که واجد شرایط درخواست پناهندگی نیستند، سرعت بدهند.
یونیسف (صندوق کودکان سازمان ملل متحد) نیز در گزارش اخیر خود هشدار داده است: شمار کودکان مهاجر بدون همراه که از نواحی دریایی خطرناک به سمت اروپا عبور میکنند در سال جاری، ۶۰ درصد افزایش یافته است.
یونیسف اعلام کرده که بیش از ۱۱ هزار کودک از دریای مدیترانه عبور کردهاند و خواستار واکنش گسترده اروپا برای حمایت از کودکان و خانوادههای پناهجو است.
همچنین در نشست سران ۹ کشور جنوب اروپا که با هدف بررسی بحران مهاجرت، اخیرا در «مالت» برگزار شد، وضعیت ناگوار مهاجران در دریای مدیترانه در دستور کار قرار گرفته است.
سازمان ملل میگوید بیش از ۲۵۰۰ نفر در سال جاری میلادی در حین سفر جان باخته یا مفقود شدهاند.
در این میان علاوه بر عواملی چون ناآرامیهای سیاسی، جنگ و درگیریهای داخلی در شماری از کشورها نظیر سنگال و کشورهای آفریقایی، فاکتور دیگری که اخیرا به این مهاجرتها دامن زده، معضل تغییرات اقلیمی و پیامدهای آن است که امکان ادامه زندگی را از مردم در مناطق آسیبپذیر در برابر حوادث طبیعی نظیر سیل و خشکسالی گرفته است.
رئیس سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) نیز هشدار داد: اگر جهان اقدامی انجام ندهد، صدها میلیون نفر در معرض خطر تبدیل شدن به مهاجران آب و هوایی قرار دارند.
«امی پوپ»، رئیس سازمان بین المللی مهاجرت در این باره گفت: UNFCCC (کنوانسیون سازمان ملل درباره چارچوب تغییر اقلیم) گفته است که ۳۰۰ میلیون نفر در جوامعی زندگی می کنند که به شدت از نظر اقلیمی آسیب پذیر هستند. این بدان معناست که اگر اقدامی در این زمنیه صورت نگیرد، صدها میلیون نفر در معرض خطر آوارگی قرار دارند.
او همچنین گفت: تعداد واقعی کسانی که مهاجر آب و هوایی خواهند شد قابل اطلاع نیست و افزود که این رقم به اقدامات افراد، دولتها، شرکتها و سایر بخشها برای کاهش انتشار گازهای گلخانهای و ایجاد راهحلهای پایدارتر، بستگی دارد.
وی گفت که بررسی تاثیر تغییرات آب و هوایی بر مهاجرت و جابهجایی انسانها، جزو سه اولویت اصلی او به عنوان رئیس جدید سازمان بینالمللی مهاجرت است.
او اظهار کرد: دلیلی که ما اکنون این اعداد را برجسته میکنیم، آن است که تأثیر آن بر جوامع میتواند فوقالعاده قابل توجه باشد.
وی خاطرنشان کرد که سازمان بینالمللی مهاجرت می خواهد آگاهی مردم دنیا را در مورد تأثیر تغییرات آب و هوایی بر جابهجایی و مهاجرت انسان افزایش دهد. با این حال مهمتر از همه ایجاد تعامل، منابع و حمایت از راه حل های نوآورانه است.
وی در پایان گفت: هدف ما این است که سیاستگذاران، دولتها و ... شروع به تفکر و عمل فعالانه برای حل این معضل کنند.
به گفته سازمان بینالمللی مهاجرت، تخمین زده میشود که تأثیرات مستقیم تغییرات آب و هوایی که با تأثیرات ثانویه مانند کاهش بهرهوری کشاورزی تشدید میشود، تا سال ۲۰۵۰ میلادی باعث مهاجرت داخلی ۲۱۶ میلیون نفر در جهان شود.
این سازمان همچنین هشدار داد که تا سال ۲۰۳۰ میلادی نیز ۵۰ درصد از جمعیت جهان در مناطق ساحلی در معرض سیل، طوفان و سونامی زندگی خواهند کرد.