ترکیب داکسیسایکلین و نانوذرات نقره ممکن است به زودی به یک راه حل کاربردی برای مقابله با باکتریها تبدیل شود.
به گزارش ایسنا، یک پژوهش جدید، خواص مقاومت آنتیبیوتیکی یک نانوکامپوزیت را بررسی کرده است که حاصل ترکیب آنتیبیوتیک پرکاربرد «داکسیسایکلین» با نانوذرات نقره تولیدشده با استفاده از پلیمر زیستسازگار و زیستتخریبپذیر کیتوسان است.
به نقل از آزونانو، هدف این پژوهش، ارزیابی پتانسیل نانوکامپوزیت داکسیسایکلین/نانوذرات نقره برای افزایش فعالیت ضدباکتریایی علیه باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی است تا نیاز روبهرشد را به عوامل ضد میکروبی مؤثرتر برطرف کند.
داکسیسایکلین، یک آنتیبیوتیک پرکاربرد است که به طور گسترده برای درمان عفونتهای باکتریایی استفاده میشود اما به دلیل ظهور سویههای باکتریایی مقاوم، با کاهش کارآیی روبهرو شده است. نانوذرات نقره به دلیل خواص ضد میکروبی خود که به سطح بزرگ و توانایی آنها در آزادسازی یونهای نقره نسبت داده میشود، توجه پژوهشگران را به خود جلب کردهاند.
کیتوسان، یک پلیمر طبیعی بهدستآمده از کیتین است که به عنوان یک عامل تثبیتکننده برای نانوذرات عمل میکند و زیستسازگاری آنها را افزایش میدهد. ترکیب داکسیسایکلین با نانوذرات نقره به دنبال مهار نقاط قوت هر دو مولفه است تا یک اثر همافزایی را ایجاد کند که ضمن کاهش میزان سمی بودن، اثر ضد باکتریایی آنها را نیز بهبود ببخشد.
تولید نانوذرات نقره تثبیتشده با کیتوسان با استفاده از روش سنتز سبز انجام شد. محلول کیتوسان یک درصد که با حل کردن کیتوسان در اسید استیک تهیه شد، هم به عنوان عامل کاهشدهنده و هم عامل تثبیتکننده یونهای نقره عمل کرد.
این پژوهش یک روش سیستماتیک را برای تولید و مشخص کردن نانوکامپوزیت داکسیسایکلین/نانوذرات نقره در پیش گرفت. نانوذرات نقره از طریق یک فرآیند سازگار با محیط زیست و با استفاده از کیتوسان، برای تثبیت و کاهش سنتز شدند.
نانوکامپوزیت نقره با استفاده از روشهای تحلیلی گوناگون بررسی شد. «طیفسنجی مرئی فرابنفش» برای ارزیابی خواص به کار رفت و «میکروسکوپ الکترونی عبوری» برای بررسی مورفولوژی و توزیع نانوذرات مورد استفاده قرار گرفت.
نتایج این پژوهش نشان داد که نانوکامپوزیت داکسیسایکلین/نانوذرات نقره در مقایسه با داکسیسایکلین به تنهایی، فعالیت ضد باکتریایی قابل توجهی دارد. تحلیل طیفسنجی مرئی فرابنفش، نقاط اوج مشخصی را برای داکسیسایکلین و نانوذرات نقره در جذب کردن نشان داد که حاکی از تشکیل موفقیتآمیز نانوکامپوزیت است. تغییر رنگ قرمز مشاهدهشده در نقطه اوج جذب، تعامل قوی را بین داکسیسایکلین و نانوذرات نقره نشان میدهد که ممکن است به بهبود ویژگیهای ضد باکتریایی کمک کند.
این پژوهش، پتانسیل نانوکامپوزیت داکسیسایکلین/نانوذرات نقره را برای مقابله با مقاومت آنتیبیوتیکی برجسته میکند. ترکیب نانوذرات نقره، فعالیت ضد باکتریایی را بهبود بخشید و رویکردی را برای هدف قرار دادن سویههای باکتریایی مقاوم ارائه داد. نتایج این پژوهش با پژوهشهای پیشین که نشان دادهاند نانوذرات نقره میتوانند اثربخشی آنتیبیوتیکها را افزایش دهند، مطابقت دارد.
این پژوهش در مجله «Scientific Reports» به چاپ رسید.