به گزارش نفت دیلی، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی با اشاره به اینکه واگذاری کل فرآیند توزیع فرآورده کشور در آینده از طریق بخش خصوصی، نیازمند مطالعه همه جانبه است، گفت: در بخش واردات فرآورده پیشنهاد شده است بخش خصوصی عرضه آزاد بنزین سوپر را که میزان آن روزانه 1.5 تا 2 میلیون لیتر است، به عهده بگیرد.
جلیل سالاری در این باره گفت: در اجرای سیاست های اصل 44 در شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران به عنوان یکی از زیرمجموعه های وزارت نفت، بخش های حاکمیتی و نظارتی این شرکت به شکل دولتی به فعالیت خود ادامه خواهند داد و بخش های تصدی گری به مرور به بخش خصوصی منتقل خواهند شد.
وی با تاکید بر این که واگذاری برخی امور به بخش های خصوصی از حساسیت بیشتر برخوردار است، تاکید کرد: هم اکنون بخش زیادی از فرآیند توزیع فرآورده را بخش خصوصی انجام می دهد که اگر بخواهیم کل این فرآیند را به ویژه در بخش واردات و صادرات فرآورده به بخش خصوصی واگذار کنیم، به مطالعات همه جانبه و دقیق تر نیاز داریم تا تعریفی دقیق و روشن از همکاری بخش دولتی و خصوصی در این ساختار به دست آید.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی تصریح کرد: در فرآیند توزیع شرکت ملی پخش 10 هزار نفتکش و حدود 3 هزار و 500مخزن دار راه آهن و کشتی های حمل فرآورده، 211 میلیون لیتر فرآورده ای را که در بخش حمل و نقل و نیروگاه و کشاورزی و خانگی و صنعت به مصرف داخلی می رسد، از طریق 14 هزار کیلومتر خطوط لوله جابه جا می کنند.
وی ادامه داد: هم اکنون این فعالیت ها از سوی بخش خصوصی انجام می شود و دولت در این زمینه نقشی ندارد و به شکل نظام کارمزدی اداره می شود.
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی درباره واگذاری امور خدماتی این شرکت به بخش خصوصی گفت: امور مربوط به ذخیره سازی فرآورده در انبارهای شرکت ملی پخش در حال واگذاری به بخش خصوصی است که به صورت حجمی فعالیت های آن به بخش خصوصی داده می شود و با برگزاری مناقصه و تنظیم شرح کار، فعالیت اجرایی انبار به برنده مناقصه واگذار می شود، ضمن آن که شرکت ملی پخش تنها به عنوان بخش حاکمیتی بر فعالیت این بخش نظارت می کند.
سالاری درباره تکلیف فعالیت های مجاری عرضه در کشور در فرآیند خصوصی سازی گفت: تمام فعالیت های مجاری عرضه نیز، به استثنای 220 جایگاه شرکتی عرضه فرآورده، در همه جایگاه های عرضه فرآورده و گاز طبیعی از طریق بخش خصوصی انجام می شود و شرکت ملی پخش به منظور تنظیم سبد سوخت کشور، نقش حمایتی دارد.
وی افزود: روزانه حدود 2.8 میلیون لیتر سوخت هوایی به سوخت گیری های هواپیمایی عرضه می شود که به دلیل حساسیت شاخص های کیفی و کنترل و نظارت از سوی بخش دولتی انجام می شود، اما فعالیت بخش خصوصی در این عرصه نیز آغاز شده که نمونه آن فعالیت شرکت «اوج» در سوخت گیری فرودگاه بین المللی امام خمینی است.
فعالیت رو به گسترش بخش خصوصی در حوزه بانکرینگ
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در مورد فروش سوخت به کشتی ها در خلیج فارس گفت: هم اکنون بخش زیادی از فعالیت های بانکرینگ (سوخت رسانی به کشتی ها) در شرکت ملی پخش از سوی بخش خصوصی انجام می شود و شرکت پخش نقش هماهنگی و حاکمیتی و نظام قیمت گذاری را دارد.
وی درباره واگذاری فرآیند تولید به بخش خصوصی گفت: به جز دو پالایشگاه شازند اراک و آبادان، بقیه پالایشگاه ها به بخش خصوصی واگذار خواهند شد، اما پروژه هایی نیز در جهت افزایش تولید در پالایشگاه های کشور در دست اجراست؛ این پروژه ها در قالب تکالیفی تعریف می شود که سهامدار بخش خصوصی آن را اجرا خواهد کرد.
سالاری افزود: بخشی از طرح های توسعه ای در حال اجرا در پالایشگاه های کشور نیز پروژه های بهینه سازی و زیست محیطی است که با واگذاری این پالایشگاه ها به بخش خصوصی، سهامداران جدید در قالب تکالیف جدید آن را اجرا خواهند کرد و دولت نیز با تامین اعتبار و نقدینگی مناسب از این طرح ها حمایت می کند.
امسال روند خصوصی سازی شرکت های پالایشی در قالب اصل 44 با شتاب بیشتر دنبال می شود و تحقق کامل این مهم، نیازمند هماهنگی و مشارکت بیشتر نهادهای مرتبط است.
شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران بر اساس سیاست های اصل 44 قانون اساسی با مشارکت بخش خصوصی، تکمیل طرح های توسعه ای پالایشگاه موجود را دنبال می کند، ضمن آن که سیاست کلی شرکت، مالکیت کامل دو شرکت پالایشی امام خمینی (ره) شازند و آبادان و واگذاری 100 درصدی 7 پالایشگاه دیگر کشور به بخش خصوصی است.