جزئیات طرح مدل سازی مخازن نفت و گاز خلیج فارس و دریای عمان اعلام شد

به گزارش نفت دیلی، رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با تشریح آخرین وضعیت اجرای طرح مدل سازی مخازن نفت و گاز خلیج فارس و دریای عمان، گفت: نتایج انجام مرحله نخست طرح مدل سازی سیستم های نفتی خلیج فارس و دریای عمان تا چند ماه آینده اعلام می شود.

دکتر وحید حدادی با اعلام آمادگی برای بررسی و مدل سازی مخازن هیدروکربوری در آبهای شمال و جنوب کشور، تصریح کرد: چنانچه اکتشافات دریاچه خزر نیز کامل شده و شرکت نفت خزر اعلام کند، ما نیز علاقه مند هستیم کارهای مطالعاتی و مدل سازی را برای اعلام وضعیت مخازن موجود در آن انجام دهیم.

وی افزود: پژوهشگاه صنعت نفت با استفاده از فناوری های نوین در زمینه مخازن هیدروکربوری از جمله فناوری چاه های هوشمند که اطلاعات چاه های دریایی را از روی زمین در اختیار قرار می دهد، آمادگی دارد در دریاچه خزر فعالیت های مطالعاتی انجام دهد.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در باره قرارداد "طرح ملی مروارید خلیج فارس" گفت: این قرارداد که میان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت فلات قاره به ارزش 21 میلیون یورو به مدت دو سال بسته شده، بزرگ ترین قرارداد پژوهشی کشور است.

حدادی اصل با بیان این که طرح مدل سازی سیستم های نفتی خلیج فارس و دریای عمان (طرح مروارید خلیج فارس) اقدام مهمی در تولید صنعت نفت به ویژه در بخش دریایی است، گفت: این پروژه در نوع خود بی نظیر است، زیرا تاکنون مطاله ای با این سطح و گستره انجام نشده و برای نخستین بار است که در کشور چنین پروژه ای به مرکز پژوهشی داده می شود؛ در گذشته این گونه مطالعه ها از سوی شرکت ها انجام می شد.

رئیس پژوهشگاه صنعت نفت ادامه داد: چنانچه این پروژه به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار نمی شد، برای اجرای آن باید از شرکت های بین المللی کمک گرفته می شد که این مسئله به ارائه اطلاعات مخازن هیدروکروری ایران به کشورهای دیگر می انجامید.

وی با بیان این که مدل سازی سیستم های نفتی خلیج فارس و دریای عمان در چند مرحله انجام می شود، گفت: در این مدل از رویکرد چند رشته ای شامل بهره گیری از آخرین روش های توسعه یافته در علوم زمین (ژئوفیزیک، پتروفیزیک، ژئوشیمی و مدل سازی) برای تشخیص فرآیندهای بازسازی تاریخچه تدفین رسوب ها در پهنه خلیج فارس و دریای عمان از زمان پالئوزوئیک تا کنون، تعیین زمان زایش، خروج و مهاجرت نفت و گاز، تعیین کمیت و کیفیت نفت و گاز تولید شده استفاده می شود.

حدادی اصل ادامه داد: همچنین این روش ها در تعیین زمان انباشته شدن نفت و گاز در تله های ساختمانی و چینه ای، تعیین ترتیب زمانی وقایع زمین شناسی و تکتونیکی فعال در منطقه و رده بندی مناطق دارای پتانسیل تجمع های هیدروکربنی برای اکتشاف کاربرد دارد.

وی تصریح کرد: پس از بررسی مخازن و ارائه وضعیت آنها، بلوک های موردنظر جداسازی و روی هر بلوک تمرکز می شود و با اختیارداشتن چنین اطلاعات ارزشمندی می توان نواحی با ریسک اکتشافی کمتر و احتمال وجود منابع هیدروکربوری بیشتر را شناسایی کرد.

مدل سازی سیستم های نفتی خلیج فارس و دریای عمان با وسعت 183500 کیلومتر مربع شامل 80 ساختار زمین شناسی، 17 میدان و 490 چاه نفت و گازی و در نوع خود از نظر بزرگی و مقیاس کم نظیر است.

در این طرح همه لایه های چاه ها به دقت بررسی خواهد شد تا با مدل سازی سه بعدی، اطلاعات ارزشمندی مانند زمان تولید نفت، جریان پیدا کردن و مسیرهای مهاجرت به دست آید.

با تکنیک هایی مانند مدل سازی سه بعدی می توان علاوه بر رساندن میزان ریسک شناسایی ذخایر هیدروکربوری به حداقل، از لحاظ مالی نیز، صرفه جویی قابل توجه کرد، زیرا با استفاده از شیوه های مرسوم اکتشاف، هزینه زیادی صرف می شد و در صورت کشف نشدن منبع جدید تمام این هزینه ها به هدر می رفت.

کارفرمای این پروژه، شرکت نفت فلات قاره ایران، پیمانکار آن پژوهشگاه (با مشارکت دانا ژئوفیزیک) و مشاوران آن دانشگاه AGH لهستان، شرکت شلمبرژه (WSI)، شرکت پتروسار، شرکت MoveOil فرانسه و دانشگاه اصفهان است.




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد