مدیرعامل بخش برق گروه مپنا خبر داد:
بهینه سازی مصرف سوخت با تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی

به گزارش نفت دیلی، افزایش بهره وری نیروگاههای ساخته شده به عنوان یک اولویت در دستور کار قرار گرفته و همسو با تلاش دولت برای بهینه سازی مصرف گاز در کشور، تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی از سوی مپنا آغاز شده است.

بخش برق یکی از بخشهای پنج‌گانه گروه مپنا است و با توجه به دانش فنی و زیر ساختهای مطلوب اکنون این بخش یه یکی از ارکان مهم گروه مپنا تبدیل شده است.در سال ١٣٧٢ شرکت مپنا به عنوان یک شرکت مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران بنیان شد که بخشی از سهام آن در اختیار توانیر بود و به این ترتیب، مدیریت پروژه‌های نیروگاهی کشور آغاز شد و نخستین پروژه‌های مپنا نیروگاه شازند اراک و نیروگاه سیکل ترکیبی منتظر قائم بود.

به مرور زمان گروه مپنا هدفگذاری کرد تا از مدیریت پروژه‌های نیروگاهی خارج و به یک پیمانکار عمومی (GC) تبدیل شود. این هدفگذاری برای ١٠ سال آینده بود اما خیلی زود محقق شد و اکنون می توان گفت که گروه مپنا توان آن را دارد که ساخت تجهیزات نیروگاهی را گسترش دهد. در ادامه این موفقیت و پس از داخلی شدن ساخت تجهیزات بخش اصلی نیروگاهی در بخش سیکل بخار در سال ٨٢، قرارداد ٢٢ واحد سیکل ترکیبی برای داخلی کردن ساخت واحدهای بخار مجموعه تحت لیسانس زیمنس و بویلرها تحت لیسانس شرکت دوسان کره منعقد شد.

محمدابراهیم مصلی مدیرعامل بخش برق گروه مپنا به پرسش‌هایی درباره جایگاه کنونی این گروه در صنعت برق و فعالیت‌ها و برنامه‌های آینده بخش برق مپنا به‌ شرح زیر پاسخ داده است.

   همزمان با روند پرشتاب توسعه در کشور جایگاه گروه مپنا را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

مپنا به‌سرعت در جایگاه یکی از سازندگان محدود و معدود نیروگاه در کل جهان قرار گرفته است و این شرکت به عنوان نماینده صنعت برق ایران همزمان با حضور در داخل کشور، حضوری پررنگ در بازارهای بین المللی و منطقه ای دارد و افزون بر ساخت نیروگاه در زمینه صادرات خدمان فنی و مهندسی نیز دستاوردهای مطلوبی را در سالیان اخیر داشته است.

   تولید برق توسط گروه مپنا در کشور چه میزان است؟

تاکنون بیش از ٣٤ هزار مگاوات نیروگاه به‌طور مستقیم توسط گروه مپنا احداث شده که این میزان معادل حدود ٥٠ درصد مجموع ظرفیت نیروگاهی کشور است و این جایگاه با همت و تلاش تمام دست‌اندرکاران این بخش به‌دست آمده است.

   گروه مپنا در حوزه افزایش بهره‌وری و بازده نیروگاه‌ها چه فعالیت‌هایی دارد؟

پس از آنکه مپنا توانست در صنعت برق کشور و منطقه جایگاه خود را تثبیت کند، دغدغه‌هایی درباره بالا بردن بازده نیروگاه‌ها و افزایش بهره‌وری وجود داشت و این گروه فقط به انتقال دانش فنی و ساخت داخل کردن اکتفا نکرد. وزارت نیرو با همکاری بخش خصوصی روند بهینه سازی مصرف سوخت نیروگاهها را آغاز کرده و در پی آن است که روند مصرف سوخت در همه نیروگاههای کشور با بالاترین کیفیت و کمترین میزان مصرف سوخت به فعالیت بپردازند وتبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی از سوی مپنا آغاز شده است.

ما در بخش برق تلاش کردیم تا بازده را در تجهیزات چه به‌صورت جزیره ای و یا کل نیروگاهی افزایش دهیم که ساخت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی از مصادیق بارز این تلاش بود ضمن آنکه در ادامه فعالیت نیز یکی از برنامه‌های مهم بخش برق گروه مپنا، تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی است.

در ساخت تجهیزات توربین به‌طور مرتب به موضوع افزایش بازده توربین‌های مختلف با ورژن‌های متفاوت توجه داشته‌ایم که نتیجه تحقیق و توسعه مپنا در این زمینه نیز موفقیت‌آمیز بود و توانستیم به نتایج خوبی دست یابیم و این روند همچنان ادامه دارد. نمونه بارز آن، توربین‌های MGT-٣٠ است که به‌تازگی رونمایی شد. بد نیست در اینجا به این دستاورد مهم گروه مپنا اشاره کنم و بگویم که این توربین‌ها به‌دلیل ساخت داخل بودن، از خدمات پس از فروش در قالب قراردادهای بلندمدت خدمات (ITSA)، بهبود و ارتقا، تعمیر اساسی و دوره‌ای، تامین قطعه‌های یدکی، مونیتورینگ، نصب، بهره‌برداری و آموزش برخوردارند. این دستاوردهای جدید تخصصی گروه مپنا برای مشتریان داخلی و خارجی در کارکردهای تولید پراکنده (DG)، تولید همزمان برق و حرارت (CHP)، تولید همزمان آب و برق (CWP)، تولید پراکنده قابل حمل (Mobile DG) و نیز در توربوکمپرسورهای گاز (Gas Compression) قابل نصب و استفاده است.

    توربین‌های تولیدی گروه مپنا دارای چه میزان بازدهی است؟ آیا قابل مقایسه با توربین‌های ساخت کشورهای پیشرفته خارجی است؟

هر واحدی مشخصات خاص خود را دارد و برای مقایسه باید در شرایط خاص، محصول‌ها همسان‌سازی شود. برای مثال، در بخش توربین گاز آخرین تولید گروه مپنا MAP ٢ B است که این توربین درمقایسه با ورژن‌های پیشین از افزایش بازده بالایی برخوردار است و تقریبا بازده این توربین بالای ٣٧ درصد است.

    آیا گروه مپنا با شرکت‌های معتبر سازنده نیروگاهی در جهان همکاری مشترک انجام می‌دهد؟

در زمان حاضر گروه مپنا یکی از سازندگان بزرگ نیروگاه در جهان است. گروه مپنا در داخل کشور فعالیت‌های گسترده‌ای در بخش برق داشته است؛ البته با توجه به محدودیت‌های موجود، تاکنون توانسته‌ایم اقدام‌های خوبی را در خارج از کشور انجام دهیم و امروز به‌عنوان ششمین شرکت نیروگاه‌ساز در جهان مطرح هستیم ضمن آنکه در زمان حاضر ارتباط خوبی با سازندگان نیروگاهی در خارج از کشور داریم و تلاش می‌کنیم تا روز به روز این ارتباط‌ها را گسترش دهیم.

    برنامه مپنا برای توسعه حضور در کشورهای خارجی و افزایش توان رقابت‌پذیری بین‌المللی چیست؟

گروه مپنا بیش از یک‌هزار مگاوات پروژه نیروگاهی در خارج از کشور اجرا کرده است. احداث نیروگاه‌های ریسوت و قرن عالم در عمان، الصدر و حیدریه در عراق، تشرین و جندر در سوریه و تعمیر اساسی نیروگاه بلاوان اندونزی ازجمله فعالیت‌های ما در خارج از کشور است.

حضور در مناقصه‌های بین‌المللی کشورهای سوریه، عراق، لبنان، الجزایر، مالزی، عمان و پاکستان نیز در کارنامه گروه مپنا ثبت شده است.

تاکنون بیش از ٢٠ قرارداد انتقال دانش فنی طراحی و مهندسی ساخت تجهیزات و مدیریت پروژه‌ها با شرکت‌های مطرح بین‌المللی ازجمله زیمنس، کرونه و فورلندر آلمان، ABB سوئیس، Doosan کره‌جنوبی، Macchi ایتالیا، Don Caster انگلستان، Elbar هلند، Zorya و Sumi Frunze اوکراین، ژومونت و فوله فرانسه، پاور توربین روسیه و SEC چین در صنایع نیرو، نفت و گاز و حمل‌ونقل ریلی منعقد شده است.

نخستین پروژه گروه مپنا در خارج از کشور اجرای یک واحد کوچک گازی با عنوان پروژه ریسوت در عمان بود که در این پروژه ١٥ روز زودتر از برنامه به نتیجه رسیدیم. پروژه بعدی که با تجهیزات گروه مپنا ساخته شد، نیروگاه تشرین در سوریه بود که به علت موفق بودن این پروژه، فعالیت دیگری را در سوریه با عنوان نیروگاه جندر راه‌اندازی کردیم که واحد گاز به نتیجه رسید اما واحد بخار آن به علت مسایل داخلی سوریه به‌کندی در حال انجام است.

بتازگی نیز پس از چند سال افت‌ و خیزو کندی کار به دلیل وجود مشکلات و مسائل مالی، سرانجام سه پروژه نیروگاه یزد، بهبهان و نیروگاه سیکل ترکیبی کرمانیان (سیرجان ٢) به‌تازگی گشایش اعتبار شدند و زمین را تحویل گرفته‌ایم که به‌زودی شروع به‌کار خواهیم کرد.

همچنین گروه مپنا پروژه تولید همزمان آب و برق قشم را آغاز کرد و این پروژه با موفقیت اجرا شد. در این پروژه، شرکت توانیر ١٠ ساختار را به مپنا اعلام کرده است و پروژه زرند کرمان را برای ساخت به این گروه تحویل داده که کار اجرایی این پروژه نیز آغاز شده است.

گفتنی است که افزون بر ساخت نیروگاه های جدید، بالابردن بازده نیروگاهها و افزایش بهره وری ٢ راهبرد مپنا برای فعالیتهای آتی است.




درج يادداشت و نظرات

نام:
  ايميل:
توضيحات:
     
    انگليسی فارسی
    تبليغات
    نظرسنجی
    وب سايت ما چگونه است؟
    عالی
    خوب
    قابل قبول
    متوسط
    ضعيف
    بد