پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


استاندارد بنزین و گازوییل داخلی به بالاترین میزان ممکن می رسد
تاريخ خبر: يکشنبه، 21 خرداد 1391 ساعت: 15:40

 به گزارش نفت دیلی، شمارش معکوس برای تولید و توزیع بنزین و گازوییل با استاندارد روز دنیا در کشور آغاز شده و با عرضه سراسری آن در کلانشهرها، انقلابی در عرضه سوخت با کیفیت را شاهد خواهیم بود.

پروژه بنزین سازی آبادان، طرح افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت فرآورده های پالایشگاه امام خمینی (ره) ، طرح احداث مجتمع بنزین سازی و طرح بهینه سازی فرآیند و افزایش ظرفیت پالایشی پالایشگاه اصفهان، پروژه بنزین سازی پالایشگاه بندرعباس، طرح بهینه سازی فرآیند و بهبود کیفیت فرآورده ها و پروژه بنزین سازی پالایشگاه شهیدتندگویان ، طرح بهینه سازی فرآیند و بهبود کیفیت فرآورده (بنزین سازی) پالایشگاه تبریز و پروژه بهبود فرآیند و بهینه سازی ظرفیت پالایشگاه لاوان از جمله طرح های توسعه ای و زیست محیطی در حال اجرا در پالایشگاه های کشور است که از این میان دو طرح مهم پالایشگاه امام خمینی (ره)  و طرح بهینه سازی فرآیند و بهبود کیفیت پالایشگاه شهیدتندگویان  در آستانه تولید و بهره برداری رسمی قرار گرفته است.

تولید سوخت دیزل مرغوب برای خودروهای سواری

با راه اندازی طرح توسعه پالایشگاه امام خمینی (ره)  در قلب فلات مرکزی ایران، روزانه 53 هزار و 560 بشکه بنزین معمولی با اکتان 90 و 16 هزار و 375 بشکه بنزین مرغوب با اکتان 95 به ظرفیت تولیدات این پالایشگاه افزوده خواهد شد و روزانه 590 تن گوگرد از محصولات اصلی تولید خواهد شد.

همچنین با اجرای طرح بهینه سازی فرآیند و بهبود کیفیت فرآورده های پالایشگاه شهیدتندگویان ، روزانه 51 هزار و 116 بشکه نفت گاز دارای کمتر از 10 پی پی ام(جزء در میلیون) گوگرد و 30 هزار و 857 بشکه نفت سفید دارای کمتر از 10 پی پی ام گوگرد تولید خواهد شد که منجر به تولید روزانه 110 تن گوگرد از محصولات اصلی این پالایشگاه خواهد شد.

این دو طرح مهم توسعه ای هم اکنون  در آستانه بهره برداری قرار گرفته است که با راه اندازی طرح افزایش ظرفیت و بهبود کیفیت پالایشگاه امام خمینی (ره) ، ظرفیت تولید بنزین این پالایشگاه روزانه 10 میلیون لیتر و ظرفیت گازوئیل تولیدی آن روزانه 1.5 میلیون لیتر افزایش خواهد یافت؛ ضمن آن که محصولات تولیدی این پالایشگاه استانداردهای یورو 4 و 5 را کسب خواهند کرد.

همچنین با راه اندازی خط تولید پالایشگاه شهیدتندگویان با بهره برداری از واحدهای جدید طرح توسعه آن،‌ روزانه 1.8 میلیون لیتر بنزین با اکتان 90 و 12 میلیون لیتر گازوییل با استاندارد یورو 5، با گوگرد 10 پی‌پی‌ام برای مصرف در خوردوهای سبک تولید و توزیع خواهد شد.

استاندارد یورو 4 و 5 چیست؟

همزمان با راه اندازی طرح های توسعه ای و قرارگرفتن چندپالایشگاه مهم کشور در آستانه تولید سوخت با کیفیت و عرضه آزمایشی آن در جایگاه های سراسر کشور بود که بنزین یورو 4 و 5 بر سر زبان ها افتاد؛ استاندارد آلایندگی اتحادیه اروپا که بیشتر با نام سری استانداردهای یورو شناخته می‌شود، در سال های مختلف با اسامی مختلفی تعیین شده است؛ اما یورو 4 و 5 دقیقا دارای چه مشخصاتی است؟

استاندارد سوخت یورو 4 اروپا که در سال 2005 تعریف شده است، سوخت دارای این استاندارد را ملزم به رعایت مواردی کرده است که بنزین با این مشخصات باید حداکثر دارای 35 درصد آروماتیک، 18 درصد اولفین، 1 درصد بنزن، 2.7 درصد اکسیژن، 50 پی پی ام سولفور بوده و به طور کامل عاری از سرب باشد؛ همچنین گازوئیل دارای استاندارد یورو 4 اروپا دارای حداکثر 11 درصد پلی آروماتیک، 50 پی پی ام سولفور و دارای عدد ستان 51 و چگالی 845 در 15 درجه سانتی گراد و 360 درجه سانتی گراد تقطیر باشد.

استاندارد یورو 5 نیز که اتحادیه اروپا آن را در سال 2009 ابلاغ کرد واحدهای تولید بنزین را ملزم به رعایت حداکثر 35 درصد آروماتیک، 18 درصد اولفین، 1 درصد بنزن، 2.7 درصد اکسیژن، 10 پی پی ام سولفور می کند؛ همچنین این نوع بنزین نیز باید به طور کامل عاری از ماده سرب باشد؛ گازوئیل دارای استاندارد یورو 5 اتحادیه اروپا نیز باید مشخصاتی نظیر حداکثر 6 درصد پلی آروماتیک، 10 پی پی ام سولفور، عدد ستان 51، چگالی 845 (در دمای 15 درجه سانتی گراد) و 360 سانتی گراد درجه تقطیر باشد.

لزوم تطابق خودروهای تولیدی کشور با استانداردهای روز دنیا

در آذرماه سال 89 بود که دولت به منظور حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا، جدول زمانی استاندارد حد مجاز آلایندگی انواع خودرو‌های بنزینی، ‌گازوییلی و دوگانه سوز ساخت داخل و وارداتی و موتورسیکلت‌ها را تعیین و به صنایع خودروسازی ابلاغ کرد.

بر پایه این ابلاغیه استاندارد حد مجاز آلایندگی خودروهای سبک، سنگین و نیمه سنگین در سال‌های 1389 و 1390 یورو 2 تعیین شد که این استاندارد باید در سال‌های 1391، 1392 و 1393 به یورو 4 برسد و همچنین موتورسیکلت‌های چهارزمانه نیز تا سال 1393 فرصت دارند استاندارد یورو 2 را کسب کنند.

بر اساس این مصوبه، از ابتدای سال 1394 رعایت استاندارد آلایندگی روز اتحادیه اروپا با تایید سازمان حفاظت محیط زیست برای همه خودرو‌های تولید داخلی و وارداتی (سبک، سنگین و نیمه سنگین) و برای خودرو‌های سبک وارداتی الزامی شد.

سازمان حفاظت محیط زیست ایران هم اکنون تمامی خودروسازان را ملزم کرده است تا حداکثر ظرف 6 ماه آینده (تا پایان آذرماه سال جاری) تمامی تولیدات خود را با استاندارد یورو 4 اروپا تطبیق دهند.

با افزایش کیفیت محصولات شرکت های داخلی سازنده خودرو، گام موثری در کاهش مصرف سوخت کشور برداشته خواهد شد که کاهش مصرف سوخت همزمان با تولید محصولات با ارزش در پالایشگاه های کشور، زمینه مناسبی را برای عرضه و صدور فرآورده های با کیفیت در بازارهای جهانی و ایجاد ارزش افزوده فراهم خواهد شد.

منافع زیست محیطی بی شمار برای انسان ها و طبیعت و ...، دستاوردهای اقتصادی بسیار با ارزش برای کشور و کسب تجارب با ارزش در اثر خودکفایی در تولید سوخت با کیفیت از منافع کلان و مهم اجرایی شدن همزمان عرضه سوخت و خودروی با کیفیت در کشور است که در آینده ای نزدیک با سرمایه گذاری های انجام شده در وزارت نفت و همکاری صنایع خودروسازی برای تولید خودروهایی با استانداردهای روز دنیا به بار خواهد نشست.