پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


ايران در رديف سازندگان جهاني دکل حفاري قرار مي گيرد
تاريخ خبر: پنجشنبه، 1 تير 1391 ساعت: 13:27

    به گزارش نفت دیلی،  معاون پژوهش و فناوری وزیر نفت از خیز ایران برای خودکفایی در ساخت کامل دکل های حفاری خشکی خبر داد و گفت: وزارت نفت به زودی قرارداد نهایی ساخت 12 دکل حفاری را با سازندگان ایرانی امضا می کند.

محمدرضا مقدم گفت : به همت مراکز علمی و سازندگان داخلی از سال 1394 به بعد نه تنها ایران به توانایی ساخت دکل های خشکی دست می یابد که می تواند به عنوان صادرکننده نیز در بازار این دسته از تجیهزات شناخته شود.

وی با بیان این که قرار است جهاد دانشگاهی علم و صنعت 12 دکل حفاری خشکی را داخلی سازی کند ، افزود: از این دکل ها 10 دستگاه با انجام مهندسی معکوس ساخته و 2 دستگاه دیگر نیز تا پایان سال 93 با برند ایرانی به صنعت نفت تحویل داده می شود.

مقدم افزود: همچنین قرار است در ساخت دو دکلی که برند ایرانی دارد؛ از طراحی، مهندسی، تجیهزات و قطعات کاملا ایرانی استفاده شود.

پیش تر نیز مدیرکل امور فناوری وزارت نفت از تایید قرارداد اولیه ساخت 12 دکل حفاری خشکی میان این وزارتخانه و جهاد دانشگاهی خبر داده و تاکید کرده بود قرارداد نهایی این پروژه به زودی و با حضور وزیر نفت به امضا می رسد.

محمدابراهیم شفیعی هدف از عقد چنین قراردادی را دستیابی به دانش فنی ساخت دکل و تاسیسات جانبی آن خوانده و گفته بود که وزارت نفت در عقد چنین قراردادهایی به دنبال داخلی سازی فناوری های مربوط به ساخت دکل های حفاری خشکی و برخی از تاسیسات سرچاهی و دورن چاهی است که گاهی از ساخت خود دکل نیز مهم تر هستند.

رستم قاسمی، وزیر نفت، نیز با اعلام وجود حدود 100 دستگاه دکل حفاری خشکی فعال در کشور گفته بود براساس پیش بینی ها، در میدان های مختلف کشور به 100 دستگاه دکل حفاری جدید نیاز داریم که امیدواریم با ورود سازندگان ایرانی به این عرصه، بخشی از نیازها برطرف شود.

به گفته او ساخت دکل های حفاری در کشور گام بزرگی برای حمایت از تولید ملی است.

 

به گزارش شانا، دکل های حفاری خشکی به دو نوع متحرک و ثابت تقسیم می شود که دکل های ثابت در زمان حفاری سر چاه ساخته می شود و قابل حرکت نیست؛ درحالی که دکل های متحرک شامل دو نوع خود فراز و قابل حمل است.

اجزای دکل های خود فراز یا چاقویی که بیشترین حجم حفاری در خشکی به وسیله آنها انجام می شود، قابل جدا شدن است و دکل های قابل حمل نیز سر چاه و روی ماشین قرار می گیرد و مثل آنتن و توسط پمپ های هیدرولیکی باز می شود. از این نوع دکل ها بیشتر برای حفاری چاه های کم عمق یا تعمیراتی استفاده می شود.

به این ترتیب با کسب توانایی برای ساخت این دسته از دکل ها، ایران می تواند علاوه بر تامین نیاز داخلی و صرفه جویی ارزی (به ازای وارد نکردن هر دستگاه 25 میلیون دلار) به جمع صادرکنندگان این دسته از تجیهزات استراتژیک صنعت نفت بپیوندند و نام خود را در زمره معدود کشورهای سازنده دکل حفاری ثبت کند.