پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


مذاکرات برای افزایش حجم سوآپ نفت از ایران ادامه دارد
تاريخ خبر: سه شنبه، 20 تير 1391 ساعت: 15:20

به گزارش نفت دیلی، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از ادامه مذاکرات امور بین الملل این شرکت با متقاضیان سوآپ نفت از ایران خبر داد و گفت: در حال حاضر سوآپ نفت خام متوقف نشده و در حد محدودی در حال انجام است.

احمد قلعه بانی تاکید کرد: به دلیل وجود تاسیسات و زیرساخت های لازم برای انجام عملیات سوآپ، شرکت ملی نفت ایران همواره آمادگی مشارکت با متقاضیان را در این زمینه دارد.

وی درباره میزان سوآپ نفت از ایران گفت: میزان سوآپ در زمان های متفاوت به دلیل تغییر شرایط ممکن است کم یا زیاد شود.

به گفته قلعه بانی در حال حاضر نرخ هر بشکه سوآپ نفت خام از طریق ایران حداقل 4 دلار است.

پیشتر نیز سید پیروز موسوی، مدیرعامل شرکت پایانه های نفتی ایران در گفت و گو با شانا، ظرفیت انجام  عملیات سوآپ در این شرکت را 150 هزار بشکه اعلام کرده و گفته بود: پس از یک دوره توقف کوتاه مدت در سوآپ نفت خام، قراردادهای جدیدی را برای آن منعقد کرده ایم.

وی با بیان این که میزان سوآپ نفت خام در اوایل سال جاری نزدیک به 20 هزار بشکه در روز بوده است، تاکید کرده بود که به دلایل مختلف این رقم در روزهای مختلف سال دچار تغییر می شود.

موسوی همچنین به آمادگی شرکت پایانه های نفتی ایران در همسویی با سیاست های وزارت نفت و شرکت ملی نفت ایران مبنی بر افزایش عملیات سوآپ نفت خام اشاره کرده و گفته بود که این شرکت در هر مقطه زمانی به دلیل داشتن زیرساخت ها و امکانات لازم در شمال کشور، آماده انجام سوآپ نفت خام است.

طرح سوآپ نفت خام در کشور از سال ۱۳۷۶ و همزمان با تلاش مسئولان برای نشان دادن مزیت های نسبتی ایران به کشورهای حوزه خزر و آسیای میانه آغاز شد. این مزیت ها که شامل ارزانی هزینه انتقال، امن بودن مسیر و تقویت مناسبات سیاسی کشورها با سوآپ از راه ایران بود، کشورهای تولیدکننده نفت حاشیه خزر را به سوآپ نفت از این راه متقاعد کرد.

این عمل در کنار درآمد و دیپلماسی منطقه ای که برای ایران به ارمغان می آورد، مزیت دیگری هم داشت و آن حذف هزینه انتقال روزانه 500 هزار بشکه نفت از جنوب به شمال کشور برای تغذیه سه پالایشگاه تهران، اراک و تبریز بود.

به این ترتیب فرآیندهای پالایشی این سه پالایشگاه براساس ترکیب خوراک نفت خام تولیدی کشورهای حوزه خزر و نفت جنوب تغییر کرد و به این ترتیب امکان تحویل معوض نفت خام دریافتی از کشورهای حوزه خزر در پایانه صادراتی خارک فراهم شد.

اجرای این طرح برد - برد در کنار مزیت های بسیاری که برای ایران داشت، مزیتی ممتاز نیز برای کشورهای آسیای مرکزی و حوزه خزر به همراه داشت و آن دسترسی به آب های آزاد و بازارهای جدید بود.

اکنون به نظر می رسد با به نتیجه رسیدن مذاکرات ایران با کشورهای حوزه دریای خزر برای افزایش حجم سوآپ امکان برخورداری طرفین از منافع این فعالیت اقتصادی به میزانی بیش از پیش فراهم خواهد شد.