به گزارش نفت دیلی، واحد بنزین سازی پالایشگاه شهیدتندگویان تهران که با هدف تولید روزانه 2.8 میلیون لیتر بنزین با کیفیت احداث شده است، فردا به بهره برداری رسمی خواهد رسید.
طرح بنزینسازی پالایشگاه شهیدتندگویان تهران دارای دومین واحد ایزومریزاسیون پس از طرح توسعه پالایشگاه اراک است که با اتکا به همت متخصصان داخلی به بهرهبرداری می رسد.
واحد ایزومریزاسیون طرح بنزین سازی پالایشگاه شهیدتندگویان تهران دارای سیستم غربال جاذبهای مولکولی است که از طریق آن واحد ایزومریزاسیون، بنزینهای دارای اکتان پایین را جدا می کند و دوباره به خط اول واحد بازمیگرداند و از این طریق عدد اکتان بنزین به نحو قابل ملاحظه افزایش می یابد.
پروژه بنزینسازی پالایشگاه شهیدتندگویان تهران با هدف ارتقای کیفیت بنزین تولیدی این پالایشگاه (با افزایش عدد اکتان نفتای سبک) اجرایی شده است که با راهاندازی این واحد، عدد اکتان بنزین تولیدی این پالایشگاه از 64 به 88 ارتقا می یابد.
این طرح که به منظور افزایش کیفیت بنزین تولیدی این پالایشگاه اجرایی شده است، دارای واحد تصفیه نفتای سبک به ظرفیت 18 هزار بشکه در روز، ایزومریزاسیون با ظرفیت 18 هزار بشکه در روز و واحدهای جانبی مانند تولید گاز ازت به ظرفیت یک هزار نرمال مترمکعب گاز در ساعت و دو مخزن جدید هر یک با ظرفیت 80 هزار بشکه است.
نفتای سبک در مرحله اول به واحد تصفیه نفتای سبک ارسال شده و گوگرد، ترکیبات نیتروژنی و اکسیژنی و فلزات سنگین آن که به عنوان سم برای کاتالیستهای واحد ایزومریزاسیون محسوب میشود، حذف، سپس به عنوان خوراک به واحد ایزومریزاسیون ارسال میشود که در آنجا با افزایش عدد اکتان، بنزین تولیدی به بالاترین کیفیت میرسد.
شرکت پالایش نفت تهران دارای دو پالایشگاه شمالی و جنوبی دارد؛ به گونه ای که پس از تاسیس در فاصله سال های 1344 تا 1347 پالایشگاه جنوبی آن در سال 1348 و پالایشگاه شمالی در سال 1352 به بهره برداری رسیده اند.
ظرفیت روزانه اسمی این پالایشگاه 220 هزار بشکه و ظرفیت عملیاتی آن 242 هزار بشکه در روز برآورد می شود. نفت خام سبک اهواز-آسماری، نفت خام مارون/شادگان و نفت خام آسیای میانه، اصلی ترین خوراک پالایشگاه تهران را تشکیل می دهند.
جمهوری اسلامی ایران در مطالعه طرح جامع پالایشگاه ها و تعیین (Master Plan) برای هر پالایشگاه اهدافی مانند بهینه سازی الگوی پالایش، کاهش تولید محصولات کم ارزش مثل نفت کوره، افزایش تولید محصولات با ارزش مانند بنزین موتور، کیفی سازی فرآورده های نفتی برابر استاندارد یورو 5، کاهش مصرف انرژی در فرآیندهای پالایشی، کاهش ضایعات پالایشی و اصلاح سیستم های کنترل و اصلاح ساختار نیروی انسانی و اقتصادی کردن عملیات پالایشگاه ها را مورد توجه قرار داده است.
پیش بینی سرمایه گذاری تا افق 1404 در صنعت پالایش کشور حدود 48 میلیارد دلار است که از این رقم حدود 25 میلیارد دلار در زمینه احداث 7 پالایشگاه جدید، 3.3 میلیارد دلار در طرح های بنزین سازی و بقیه در طرحهای ذخیرهسازی و خطوط لوله سرمایه گذاری شده است.
میانگین عمر پالایشگاههای موجود کشور حدود 30 سال است و با فناوری های جدید در طرح های توسعه ای این پالایشگاهها که تمام آنها با اتکا به توان داخلی در حال اجرا و در آستانه بهرهبرداری قرار گرفته است، تولید آنها به استانداردهای روزآمد جهان نزدیک خواهد شد.