پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


جلوگیری از حوادث خطوط لوله با تعمیرات پیشگیرانه
تاريخ خبر: سه شنبه، 17 مرداد 1391 ساعت: 15:54

به گزارش نفت دیلی، سرپرست برنامه­ ریزی، کنترل و روش های نگهداری و تعمیرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: ارتقای نظام نگهداری و تعمیرات به منظور انتقال ایمن و پایدار مواد نفتی با قابلیت اطمینان بالا، مهم ترین هدف این شرکت است.

عباس طاهرزاده عیدانی افزود: مهم ترین کار در نظام نگهداری و تعمیرات، نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه است که این هدف با نگهداری صحیح مانند بازرسی، تنظیم، هم­محورسازی، کالیبراسیون، تمیزکاری و شست و شو، روانکاری، آزمایش، پیش­بینی و بررسی علل خرابی دستگاه­ها قابل دستیابی است.

وی افزود: تعمیرات به موقع تجهیزات قبل از به وجود آمدن خسارت، از بروز حوادث احتمالی در خطوط لوله و مراکز انتقال نفت و پایانه ها جلوگیری می­ کند.

طاهرزاده تصریح کرد: به این منظور سیستم جامع مدیریت نگهداری و تعمیرات مکانیزه (CMMS) در مناطق راه اندازی خواهد شد که پیاده سازی آن سبب افزایش قابلیت اطمینان انتقال مواد نفتی می­ شود و این سیستم تاکنون در مراکز مناطق شمال و اصفهان پیش­راه اندازی شده است.

وی تاکید کرد: چنانچه CMMS به همراه ارتقای آموزش و سطح دانش فنی، هماهنگی مناسب با عملیات بهره­برداری، یکپارچگی با سیستم جامع کالای نفت و سیستم جامع نیروی انسانی و پیاده سازی RCM اجرا شود، می توان گفت که نظام نگهداری و تعمیرات به صورت صحیح و استاندارد پیاده­سازی و به سطح قابل قبولی می رسد و از آن پس نقشه راه، بهبود پایدار نگهداری و تعمیرات خواهد بود که در مجموع موجب آماده به کار بودن دستگاه­ها برای بهره­برداری با قابلیت اطمینان بالا خواهد شد.

طاهرزاده تعمیرات بر اساس پایش وضعیت دستگاه­ های دوار (CBM) را استراتژی مناسبی به منظور نگهداری و تعمیرات خواند و افزود: CBM امکان ثبت و پردازش همه عملیات پایش وضعیت دستگاه­های دوار اصلی را فراهم می­کند که در این زمینه کارگروهی هم تشکیل شده است.

وی همچنین با اعلام خبر تشکیل کارگروه PM گفت: این کارگروه که متشکل از کارشناسان برنامه­ریزی، کنترل و روش های نگهداری تعمیرات در ستاد و همکاران برنامه­ریزی و هماهنگی نگهداری و تعمیرات چند منطقه است، دستورعمل تعمیرات اساسی مخازن، توربین­ها، پمپ­ها، الکترو­موتورهای فشار متوسط و پست های برق را تدوین می­کند.

سرپرست برنامه ریزی، کنترل و روش های نگهداری و تعمیرات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران گفت: به این منظور از همکاری کارشناسان معاونت فنی در ستاد و متخصصان مناطق بهره می­گیرند که در این زمینه دستورعمل تعمیر مخازن به زودی آماده شده و یک نمونه از توربین­های سولار هم بیش از 50 درصد پیشرفت داشته است و مابقی توربین­ها و پمپ­ها در دستور کار بعدی کارگروه قرار دارد.

طاهرزاده با تاکید بر تشکیل کارگروه بانک اطلاعاتی دستگاه ها افزود: این کارگروه اطلاعات دقیق و کاملی از دستگاه­ها و تجهیزات جمع آوری می­کند که شامل مشخصات، دستورعمل ها، نقشه­ها و فایل­های چند رسانه­ای مرتبط است که در پیاده­سازی سیستم­های CBM و CMMS مفید است و مستندسازی فرآیندها به صورت مکانیزه را در پی خواهد داشت.

 

شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت خام و به همین میزان فرآورده در کشور جابه جا می کند و حجم بسیار وسیعی از انتقال نفت و فرآورده را در کشور به عهده دارد.

این شرکت، انتقال دو سوم (حدود 67 درصد) از فرآورده کشور را با خطوط لوله به عهده دارد و یک سوم باقیمانده (حدود 33 درصد) با روش های دیگر نظیر تانکر و راه آهن منتقل می شود که از نظر ایمنی، سرعت و دقت، قابل مقایسه با انتقال به وسیله خطوط لوله نیست، در بخش نفت خام نیز 70 درصد ظرفیت نفت خام پالایشگاه ها به وسیله خطوط لوله تامین می شود.

انتقال نفت و فرآورده به وسیله بیش از 14 هزار کیلومتر خطوط لوله در سراسر کشور، کاری حساس و دقیق در مناطق جغرافیایی و آب و هوایی مختلف است که به فعالیت و نظارت مستمر و شبانه روزی نیاز دارد و در تمام طول سال با بازرسی و کنترل دقیق و پیوسته خطوط، بدون وقفه انجام می شود.