پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


حفاري همزمان 6 حلقه چاه در ميدان گازي كيش
تاريخ خبر: سه شنبه، 5 بهمن 1389 ساعت: 00:13

به گزارش نقت ديلي ، رييس دكل حفاري 61 فتح شركت ملي نفت ايران از حفاري همزمان 6 حلقه چاه در كلاستر B ميدان گازي كيش خبر داد و گفت: متخصصان شركت ملي حفاري با طراحي يك ريل كشنده دستگاه حفاري خشكي (PONY BASE) براي نخستين بار توانستند همزمان 6 حلقه چاه را حفاري كنند.

محسن ايران زاده؛ رئيس دكل 61 فتح شركت ملي حفاري با اعلام اين خبر افزود: بر اساس قراردادي كه با شركت متن منعقد شده است، در فاز نخست، 6 حلقه چاه توسعه‌اي در يك مجموعه (كلاستر A و با استفاده از دستگاه حفاري خشكي 54) و 6 حلقه چاه توسعه‌اي و يك حلقه چاه تعميري در مجموعه‌اي ديگر (كلاسترB و با استفاده از دستگاه حفاري 61 فتح) از سوي شركت ملي حفاري ايران به عنوان پيمانكارحفاري طرح توسعه ميدان گازي كيش، حفاري مي‌شود.

ايران زاده افزود: از مجموع 12 حلقه چاه توسعه‌اي، يك چاه به عنوان چاه توصيفي به صورت عمودي تا عمق حدود چهار هزار و 450 متري و 11 حلقه چاه ديگر به صورت جهت‌دار و تا عمق حدود چهار هزار و800 متري حفاري مي‌شوند.

وي اظهار داشت: بر اساس برنامه هاي كارفرما ( شركت مهندسي و توسعه نفت) ميزان ذخيره اقتصادي گاز براي اين ميدان در حدود 38.3 تريليون فوت مكعب و مقدار ميعانات گازي در حدود 398 ميليون بشكه تخمين زده شده است.

ايران زاده، اهداف كلي از حفر چاه هاي ميدان گازي كيش را جمع آوري اطلاعات زمين شناسي زير زميني، ارزيابي قسمت هاي مختلف مخزن و توليد گاز از سازند دالان برشمرد.

رئيس دكل 61 فتح شركت ملي حفاري ايران، اعلام كرد: هم اكنون حفاري 12 چاه در دست انجام است كه بعد از حفاري تمامي چاه ها، عمليات بهر ه برداري آغاز مي شود.

وي با بيان اينكه حفاري 6 حلقه از 12 حلقه چاه با استفاده از دكل 61 فتح شركت ملي حفاري انجام مي شود، اظهار داشت: در مرحله نخست هر 6 حلقه چاه تا عمق 260 متري با مته 26 اينچ حفاري شده اند و عمليات راندن لوله جداري 20 اينچ با موفقيت انجام شده است.

ايران زاده ادامه داد: در مرحله دوم، حفاري چاه ها  با مته 17.5 اينچ تا عمق 1795 متري انجام و كيسينگ نيز رانده شده است.

وي با بيان اينكه هم‌اكنون حفاري جهت‌دار چاه‌هاي دو كلاستر در ميدان گازي كيش در دست انجام است اظهار داشت: به عنوان نمونه در چاه شماره 2 ،حفاري جهت دار از نقطه KOP كه در عمق 303 متري قرار داد آغاز مي شود يعني حفاري تا عمق حدود 303 متري به صورت عمودي است و تقريبا در همه چاه‌ها از همين عمق، حفاري به صورت جهت‌دار ادامه مي‌يابد.

ايران زاده  بيان داشت: هم‌اكنون حفاري در چاه شماره يك كلاستر B تا عمق 3232 متري انجام شده و در چاه شماره 2 كلاستر B به عمق 3376 متري رسيده ايم.

وي اظهار داشت: متراژ نهايي حفاري در چاه‌هاي ميدان گازي كيش به حدود 60 هزار متر مي‌رسد كه تاكنون حدود 20 هزار متر حفاري انجام شده است.

ايران زاده با بيان اين كه محوطه چاه‌هاي (سلر) در هر يك از كلاستر‌هاي حفاري ميدان گازي كيش از يكديگر هشت متر فاصله دارند، اظهار داشت: متخصصان ايراني شركت ملي حفاري براي نخستين بار يك ريل كشنده دستگاه حفاري خشكي روي محور (PONY BASE) طراحي و براي حفاري همزمان اين چاه‌ها به كار گرفته‌اند ؛ با استفاده از اين پايه مي توان دكل را به راحتي جا به جا كرد و حفاري هر 6 حلقه چاه را همزمان (Bath Drilling) با هم انجام داد.

بر اساس اين گزارش، ميدان گازي كيش در 30 كيلومتري شرق جزيره لاوان قرار دارد و شركت خارجي اسكو، براي ارزيابي پتانسيل هيدروكربوري افق آسماري، گروه بنگستان، خامي و دهرم، حفاري نخستين چاه اين ميدان را در همان سال انجام داد.

اين چاه تا عمق دو هزار متري حفاري شد، اما در آن زمان مته حفاري به مخزن هيدروكربوري نرسيد و عمليات، نيمه كاره باقي ماند.

پس از گذشت سال‌ها از آن زمان، مديريت اكتشاف شركت ملي نفت ايران با تلاش شركت ملي حفاري و با به كارگيري دستگاه حفاري 67 فتح، در سال 1383 حفاري همان چاه را ادامه داد و سرانجام مته حفاري در عمق چهار هزار متري از سطح زمين به مخزن گازي وارد و كشف اين ميدان گازي ثبت و اعلام شد.

ميدان گازي كيش يكي از طرح‌ها و ميدان‌هاي بسيار مهم كشور است كه براي تأمين مصارف داخلي و صادرات گاز در سال‌هاي آينده، در نظر گرفته شده است؛ از اين رو هم‌ اكنون اين طرح در اولويت طرح‌هاي شركت مهندسي و توسعه نفت (متن) قرار دارد و توسعه آن در حال اجراست.