به گزارش نفت دیلی ، اگر در شهریور ماه گاز مورد نیاز برای تزریق به مخزن سراجه قم را در اختیار ما قرار دهند، آماده تزریق به میدان خواهیم بود.
مهندس عبدالباقی غفرانی قائم مقام مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی با بیان مطلب بالا اظهار کرد: درحال حاضر بخش بالادست تقریبا آماده تزریق گاز است.
* آمادگی تزریق روزانه حدود 4 میلیون متر مکعب گاز با چهار حلقه چاه
وی افزود: هماکنون سه تا چهار چاه جهت تزریق گاز به میدان با هدف ذخیرهسازی آماده است که امکان تزرق روزانه حدود یک میلیون متر مکعب گاز توسط هر حلقه چاه وجود دارد. در این زمینه بهنظر میرسد تا پایان امسال چاههای دیگر تزریق نیز بهتدریج وارد مدار فعالیت شوند.
* تزریق گاز در ماههای گرم سال آینده با حداکثر توان
او با تشریح این که بهطور کلی در پروژههای ذخیرهسازی گاز باید ابتدا گاز به مخزن تزریق شود تا بهاین ترتیب امکان برداشت گاز را ایجاد کنیم، گفت: براین اساس در مخزن سراجه نیز باید ابتدا در فصل گرم سال گاز تزریق شود تا امکان برداشت گاز تزریقی در ماههای سرد سال را داشته باشیم.
به گفته وی این درحالی است که هرچه زمان تزریق گاز در طول امسال به ماههای سرد نزدیک شود، بهدلیل افزایش مصرف گاز بخش خانگی، گاز بیشتری نخواهیم داشت که به مخزن تزریق کنیم. اگرچه مطمئنا بحث تزریق گاز در این میدان در ماههای گرم سال آینده با حداکثر توان انجام خواهد شد.
در این باره چندی پیش مسعود سامیوند ـ مدیرعامل شرکت ذخیره سازی گاز ـ گفته بود که در حال حاضر تعدادی از کمپرسورهای مورد نیاز برای ذخیره سازی گاز طبیعی به کشور وارد شده که پیشبینی میشود برای اولین بار ذخیره سازی گاز طبیعی در ایران در مخزم سراجه قم تا پایان شهریور عملیاتی شود.
همچنین جواد اوجی در روزهای اولیه انتصابش در سمت مدیرعاملی شرکت ملی گاز ایران در آبان سال 1388 با اعلام خبر راهاندازی مخزن ذخیرهسازی سراجه قم در نیمه نخست سال 1389 گفته بود که هر کشوری باید معادل 11 تا 12 درصد میزان تولید گازش، ذخیرهسازی داشته باشد و ما نیز امیدواریم در نیمه اول سال آینده (1389) اولین پروژه ذخیرهسازی در سراجه قم به بهرهبرداری برسد تا طی شش ماه نخست سال آینده بتوانیم روزانه بخشی از تولید را در این میدان ذخیره کنیم و در زمستان به بهرهبرداری برسانیم.
وی افزوده بود که پیشبینی این است که در اردیبهشت 1389 توربوکمپرسورهای مورد نیاز در این میدان نصب شوند تا کار تزریق را آغاز کنیم. در خصوص ذخیره سازی ضرورت دارد حداقل بتوانیم 500 تا 600 میلیون متر مکعب گاز ذخیره داشته باشیم تا در اوج مصرف از آن استفاده کنیم.
بهطور معمول هر کشوری باید بین 12 تا 14 درصد از میزان تولید یا مصرف گازش، ذخیرهسازی داشته باشد تا در روزهای سرد سال بتواند از آن استفاده کند. همچنانکه در این راستا در حوزههای دیگر مانند پالایش و پخش در عمده استانها ذخیرهسازی انواع فرآوردههای نفتی برای 30 تا 40 روز انجام میشود، ولی در بخش گاز تاکنون شرایط از تولید به مصرف بوده است؛ یعنی پس از تولید گاز در میادین به پالایشگاه منتقل شده و از آنجا مستقیم توسط خطوط انتقال به مراکز مصرف برده میشوند و هیچگونه ذخیره سازی وجود ندارد و همین وضعیت از تولید به مصرفبودن شبکه گاز، توزیع پایدار این حامل انرژی را شکننده کرده است.
این درحالی است که تاقدیس گازی سراجه قم با طول و عرض 25 در 5 کیلومتر در 40 کیلومتری جنوبشرقی قم از جمله گزینههای ذخیرهسازی گاز طبیعی در ایران بود که بهدلیل نزدیکی به قطب مصرف کشور در اولویت ذخیرهسازی قرار گرفت و باوجود ایجاد شبهههایی در امکان ذخیرهسازی در این میدان طی سالهای گذشته، ولی سرانجام قرار است این میدان با قابلیت ذخیرهسازی 3.3 میلیارد متر مکعب گاز، عنوان اولین مخزن ذخیرهسازی گاز ایران را به خود اختصاص دهد.