به گزارش نفت دیلی، مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران از پیشرفت 70 درصدی طرح افزایش ظرفیت تولید بنزین پالایشگاه نفت بندرعباس خبر داد.
فرهاد احمدی سومین طرح مهر ماندگار این شرکت را طرح افزایش ظرفیت پالایشگاه بندرعباس اعلام کرد و افزود: در این طرح حدود 850 میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است و حدود 70 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
وی افزود: این طرح 6 واحد فرآیندی دارد که در آن روزانه 8 میلیون لیتر گازوییل با کیفیت تولید شده و ظرفیت تولید بنزین آن نیز، افزون بر 3 میلیون لیتر در روز است و یکی از مهم ترین واحدهای بنزین سازی در این طرح ساخته خواهد شد.
مدیرعامل شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران تاکید کرد: برخی از واحدهای جانبی مورد نیاز پروژه بنزین سازی بندرعباس از پالایشگاه موجود تامین و به کاهش بخش قابل توجهی از هزینه های این طرح منجر شد که امیدواریم با تامین منابع مالی مورد نیاز، این طرح نیز تا نیمه اول سال آینده به بهره برداری کامل برسد.
وی تصریح کرد: با توجه به پیشرفت 70 درصدی این طرح، کمتر از 70 درصد منابع مالی مورد نیاز آن جذب شده که بیش از 500 میلیارد تومان بوده است.
فرهاد احمدی افزود: تامین کننده منابع مالی این طرح در ابتدا شرکت ملی پالایش و پخش بود که بخشی از آن از منابع این شرکت، بخشی از صندوق انرژی بانک ملت و حدود 150 میلیارد تومان آن نیز از طریق اوراق مشارکت جذب شد، اما پس از واگذاری پالایشگاه بندرعباس به بخش خصوصی، خود پالایشگاه باید تامین کننده منابع مالی آن باشد.
طرح تکمیل و توسعه ظرفیت در پالایشگاه بندرعباس در قالب چهار پروژه رفع تنگناهای افزایش ظرفیت پالایشگاه بندرعباس، افزایش تولید بنزین، توسعه سیستم واردات ـ صادرات فرآوردههای نفتی پالایشگاه بندرعباس و ساخت اسکلههای جدید نفتی در بندرعباس در حال اجراست.
ظرفیت این پالایشگاه تا پایان تیر 87، روزانه 230 هزار بشکه بود که با اجرای پروژه رفع تنگناهای افزایش ظرفیت پالایشگاه بندرعباس در سال 87، ظرفیت آن با حدود 90 هزار بشکه افزایش، به 320 هزار بشکه در روز افزایش یافت.
با توجه به این که در آینده خوراک پالایشگاه بندرعباس به وسیله خط لوله قشم- بندرعباس تامین خواهد شد و صادرات و واردات فرآوردههای نفتی از 50 به 78 هزار متر مکعب افزایش مییابد، ضروری است تاسیسات موجود صادرات و واردات فرآوردههای نفتی بندرعباس در اسکلههای شهید رجایی و فولاد، بازوهای بارگیری، خطوط لوله انتقال فرآورده به کشتی، مخازن، پمپها و سیستمهای اندازهگیری توسعه یابد.