پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


نوسان چند دلاری بهای نفت بر اقتصاد جهانی تاثیرگذار نیست
تاريخ خبر: دوشنبه، 17 مهر 1391 ساعت: 15:20

به گزارش نفت دیلی، نماینده ایران در هیئت عامل اوپک دلیل عمده افزایش قیمت سوخت در آمریکا و کشورهای اروپایی را اعمال مالیات های سنگین بر سوخت خواند و گفت بحران کنونی اقتصاد جهانی ارتباطی با قیمت های نفت ندارد.

محمد علی خطیبی تصریح کرد: اعمال مالیات های سنگین 70 تا 80 درصدی بر سوخت، سبب افزایش قیمت های نهایی برای مصرف کنندگان آمریکایی و اروپایی می شود و فشار حاصل از رشد قیمت ها زندگی طبقه عادی مردم را تحت تاثیر قرار می دهد.

وی در واکنش به اظهار نظرها درباره تاثیر افزایش قیمت نفت بر اقتصاد جهان گفت: به هیچ وجه نمی توان قیمت های جهانی نفت خام را از عوامل اصلی بحران اقتصادی اخیر کشورهای اروپایی و آمریکایی برشمرد و نوسان های چند دلاری بازار نفت بر این اقتصادهای بزرگ که با مشکلات ساختاری رو به رو هستند، تاثیری نمی گذارد.

خطیبی همچنین تاکید کرد: قیمت های جهانی نفت خام را نمی توان به صورت دستوری تعیین کرد و باید اجازه دهیم روند، شرایط عرضه و تقاضا و روال طبیعی در بازار به کشف قیمت منجر شود.

وی با بیان این که قیمت های دستوری با مفاهیم بازار آزاد سازگاری ندارد، گفت: روش های دستوری برای تعیین قیمت های نفت در فرهنگ بازار متداول نیست و نمی توان قیمت خاصی را برای بازار تعیین کرد و باید اجازه داد بازار روال طبیعی خود را داشته باشد.

نماینده ایران در هیئت عامل اوپک با اشاره به تاثیر عوامل ژئوپولیتیک بر افزایش بهای نفت در بازارهای جهانی اعلام کرد: عوامل ژئوپولیتیک از کنترل اوپک خارج است و این سازمان تنها می تواند در عوامل بنیادین بازار دخالت داشته باشد.

خطیبی ادامه داد: اوپک تنها می تواند تا حدودی بر بنیادهای بازار (عرضه و تقاضا) مدیریت داشته باشد که حتی بحث تقاضا و تولید غیر اوپکی ها نیز از اختیار این سازمان خارج است.

وی یادآور شد: هم اکنون عوامل مختلفی بر بازار نفت تاثیر گذار است که به طور کلی می توان عوامل تاثیر گذار بر بازار را به سه گروه عوامل اقتصادی، عوامل بنیادین و عوامل غیر بنیادین تقسیم کرد.

نماینده ایران در هیئت عامل اوپک گفت: عوامل ژئوپولیتیک، عوامل روانی و سفته بازی ها در دسته عوامل غیر بنیادین قرار می گیرد و اوپک توانایی کنترل چنین عواملی را ندارد.

وی یادآور شد: قیمت های کنونی نفت، قیمت های اسمی هستند و چنانچه قیمت های واقعی را نسبت به پایه 2000 در نظر بگیرید، قیمت های واقعی 70 تا 80 دلار هستند و این سطح از قیمت ها به هیچ وجه آسیبی به اقتصاد نمی رساند.

خطیبی عنوان کرد: هم اکنون قدرت خرید واقعی قیمت های اسمی نفت خام 70 تا 80 دلار برای هر بشکه است؛ بنابراین بهای نفت خام در سطح بالایی قرار ندارد و اظهارنظرها درباره این که نوسان دو تا سه دلاری قیمت ها به ضرر اقتصاد خواهد بود، به هیچ وجه قابل قبول نیست و نوعی فرافکنی از سوی کشورهای صنعتی به شمار می رود.

در پایان معاملات پنج شنبه گذشته بازار نیویورک، بهای هر بشکه نفت خام برنت دریای شمال برای تحویل در ماه نوامبر، چهار دلار و 41 سنت افزایش یافت و به 112 دلار و 58 سنت رسید و بیشترین درصد افزایش از ماه ژوئن را داشت