پايگاه اطلاع رسانی صنعت نفت و صنايع وابسته

[نسخه مخصوص چاپ ]

NAFTDAILY.COM


اجرای طرح های پژوهشی در آزادگان و یادآوران با هدف افزایش ضریب برداشت
تاريخ خبر: دوشنبه، 24 مهر 1391 ساعت: 13:32

به گزارش نفت دیلی، رئیس امور پژوهش و توسعه شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) از اجرای 6.6 میلیارد تومان پروژه پژوهشی در طرح‌های توسعه میدان‌های آزادگان و یادآوران خبر داد.

حجت نوروزی تصریح کرد: مقابله با چالش‌های توسعه و تولید، افزایش برداشت از میادین و بومی‌سازی فناوری های اولویت‌دار، از اصلی‌ترین اهداف تعریف شده و اجرای این حجم پروژه در این دو میدان بوده است.

وی با تاکید بر این که شرکت متن در توسعه این میادین به دنبال تولید حداکثری است، گفت: یکی از راه‌های دستیابی به این هدف پیش‌بینی و انتخاب روش‌های مناسب ازدیاد برداشت از آغاز تولید نفت در این میدان‌هاست که این مهم در پروژه‌های پژوهشی به خصوصی دیده شده است.

نوروزی با بیان این که انتظار داریم این پروژه‌ها تا اواسط سال آینده به نتایج مشخص برسد، تاکید کرد: طرح توسعه میادین آزادگان و یادآوران به روش بیع‌متقابل انجام می‌شود؛ از این‌رو پیمانکاران طرح موظف به انتقال فناوری های مورداستفاده به کارفرما هستند.

 

وی ادامه داد: دانشگاه و پژوهشگاه صنعت نفت را به عنوان دو قطب علمی – تحقیقاتی در کنار پیمانکاران این میادین قرار دادیم تا بتوانند از این طریق انتقال دانش و فناوری را انجام دهند.

رئیس امور پژوهش و توسعه شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) اختصاص یک درصد از بودجه کلان طرح به انتقال دانش فنی، آموزش نیروهای کارفرمایی و تجهیز مراکز تحقیقاتی به دانش روزآمد را از دیگر تعهدهای پروژه‌های بیع‌متقابل برشمرد.

میدان نفتی فوق عظیم آزادگان به عنوان بزرگ ترین اکتشاف میدان نفتی جهان در 30 سال گذشته،‌ با ذخیره نفت درجا به میزان 42 میلیارد بشکه در سال 1379 کشف شد. این میدان در 83 کیلومتری جنوب غربی اهواز واقع شده و دارای دو بخش شمالی و جنوبی است.

توسعه بخش جنوبی میدان نفتی آزادگان در دو فاز طراحی شده که در فاز اول توسعه، تولید ۳۲۰ هزار بشکه نفت خام و حدود ۲۵۰ میلیون فوت مکعب گاز و در فاز دوم توسعه، افزایش تولید نفت خام به ۶۰۰ هزار بشکه نفت در روز و افزایش گاز تولیدی حدود ۴۵۰ میلیون فوت مکعب در روز مد نظر است.

میدان نفتی یادآوران نیز در ۷۰ کیلومتری جنوب غربی اهواز و شمال خرمشهر و در منطقه مرزی ایران و عراق قرار گرفته و از میدان های مشترک با کشور عراق استغ برنامه تولید زودهنگام 20 هزار بشکه در روز از این میدان آغاز شده است.

در طرح توسعه این میدان حفر ۵۵ حلقه چاه در تولید زودهنگام در فاز یک و مجموع ۱۰۰ حلقه چاه در فاز ۲ و مجموع ۱۰۵ حلقه در فاز ۳، احداث تسهیلات روزمینی لازم برای جمع آوری، فرآورش و انتقال نفت و گاز تولیدی، تصفیه و تزریق پساب نفتی، تأسیسات فرازآوری با گاز برای تولید از چاه های نفت سنگین و احداث خطوط لوله نفت و گاز پیش بینی شده است.

هدف از اجرای فاز اول این طرح، رسیدن به سقف تولید ۸۵ هزار بشکه نفت خام در روز و انتقال نفت سبک و سنگین و گاز تولیدی، جمع آوری اطلاعات مخزنی بیشتر با حفر ۲ حلقه چاه کلیدی و ۳ حلقه چاه جدید توصیفی، مطالعه فنی و اقتصادی EOR/IOR و نهایی کردن برنامه توسعه فاز دوم است.

رسیدن به سقف تولید کل ۱۸۰ هزار بشکه نفت خام در روز و انتقال نفت خام سبک و سنگین و گاز تولیدی، تکمیل اطلاعات مخزن با حفر ۳ حلقه چاه جدید توصیفی، توسعه و نهایی کردن مطالعه EOR/IOR نیز، از اهداف فاز دوم و رسیدن به سقف تولید کل۳۰۰ هزار بشکه نفت خام در روز و انتقال نفت سبک و سنگین و گاز تولیدی از اهداف فاز سوم است.

توسعه هر دو میدان را شرکت سینوپک چین با سرمایه گذاری 20 میلیارد دلاری در دست انجام دارد.